Trygga ditt hus inför vinterns oväder

Vatten- och frysskador, brand, gnagare och inbrottstjuvar är vinterns största skaderisker. Men det finns några enkla knep som skyddar både villan och fritidshuset igenom den kallaste årstiden. Vår byggskadechef Kim Larsson ger dig råd och tips.

Byggskadechef Kim Larsson.
Foto: Sven Persson/swelo.se

Snart kommer vinterstormarna vina runt husknuten. Då vill du kunna sitta tryggt därinne och veta att huset klarar kung Bores påfrestningar. Bästa sättet att säkerställa det är att titta över taket och fasaden, konstaterar Kim Larsson, byggskadechef på LF Göinge-Kristianstad:

– Kolla så att takbeläggningen är hel och att det inte fattas några pannor. Gå upp på vinden och titta om det verkar ha läckt in någonstans – och laga det innan vintern kommer.

Att titta så att allt är helt gäller även fasaden, där till exempel sprickor i en putsad fasad kan göra att vatten tränger in, fryser och orsakar frostsprängning. När skalskyddet väl är säkrat, finns ett område i våra hus som är extra utsatt i denna del av Skåne: källaren.

– Vi bor i en låglänt bygd, det kan vi inte göra något åt. Men vi kan ändå skydda oss mot vattenskador genom att inte förvara våra saker direkt på golvet utan sätta upp dem på hyllor. Och inte heller ha våra mest värdefulla saker i källaren.

Lys upp mot tjuvarna

Inbrott är en annan risk när mörkret lägger sig runt våra villor och fritidshus.

– Varför inte investera i bra ytterbelysning? Det är både trevligt och stör tjuvarna.

Att installera larm är också förebyggande. Inte minst i våra fritidshus, som numera möjligen lockar tjuvarna lite extra, eftersom de är inredda ungefär likadant som våra året runt-boenden.

– I dag har fritidshus högre standard, med elektronik och stöldbegärliga saker. Därför är det viktigt att ha någon som ser till fritidshuset med jämna mellanrum. Att någon rör sig där är ett väldigt bra skydd.

Kims två tumregler

Annars är vatten fritidshusets största hot. För vattnet i rören kan frysa, spränga sönder dem och orsaka vattenskador. Kim har sett omfattande sådana skador.

– Hela fritidshus har blivit förstörda på det sättet. Inte bara bottenvåningen som har ställts under vatten, utan den höga luftfuktigheten har förstört också andra våningen.

Även här är det bästa skyddet att regelbundet se till sitt fritidshus.

– Så att man upptäcker vattenläckan i tid.

Att ”stänga och tömma” är Kims mantra för fritidshus vintertid.

– Stäng av huvudkranen och töm ut vattnet i ledningarna. Om du inte tömmer ledningarna får inte innetemperaturen understiga 15 grader, eftersom rören då kan frysa. Vid eventuell frysskada kan ersättningen komma att sättas ner om du inte vidtagit åtgärder så att vattenledningar och anslutna anordningar inte fryser sönder.

300 miljoner värmeljus

Svenskarna är storkonsumenter av värmeljus och förbrukar cirka 300 miljoner per år. De flesta av dem tänds just vintertid.

– Många tror att värmeljus är säkra, men det inträffar många olyckor på grund av dem. En tumregel är att aldrig lämna levande ljus utan uppsikt. Och tänk på att inte ställa värmeljusen för tätt, för då kan de bli överhettade. I dag finns det många fina elektriska ljus och det är ju betydligt säkrare.

En annan stor brandfara i våra hem är brasan, konstaterar han:

– Den vanligaste orsaken till bränder är att det börjar brinna i de brännbara beläggningarna i skorstenen, det man kallar sot- eller skorstensbrand. Det är också vanligt att man eldar för hårt och det kan leda till att det blir för hett i
skorstenen och bjälklaget kan fatta eld. Ett tips är att inte använda mer än två kilo ved per timme, cirka tre vedträn.

Nästa tumregel är att även ta hand om askan på ett säkert sätt.

– Lägg den en i brandsäker plåthink med lock, på ett brandsäkert underlag. Allt annat är potentiellt livsfarligt.