Större risk för bränder i framtiden i vår del av Skåne
På uppdrag av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har SMHI gjort en studie om hur brandrisken i skog och mark kan se ut i framtiden. Studien visar att vi kan räkna med betydligt fler högriskperioder för skogsbränder i södra Sverige, men även i Norrlands kustland.
![Martin Hedberg, naturskadesamordnare på LF.](/490418/globalassets/goinge-kristianstad/bilder/trygga-tillsammans/tt-martin-hedberg-1200x648.jpg?w=730&h=380)
Det är en komplex bild som SMHI målar upp i sin rapport. Samtidigt som ett torrare klimat i vår del av Skåne på sikt bidrar till än högre brandrisk hos oss, påverkas andra delar av landet inte alls på samma vis.
Balansen mellan både längre perioder med torka, men även längre perioder med nederbörd, gör att medan vi kan se ökad brandrisk här så ser man i delar av norra Norrland inte alls samma markanta förändring de kommande 75 åren.
Studien genomfördes med hjälp av en modell för brandrisk som tar med olika delar i sin beräkning. Temperatur, nederbörd och luftfuktighet är exempel på saker som tas med i de olika framtidsbilder som presenteras i rapporten.
– Genom att man tar hänsyn till flera olika parametrar i undersökningen får man ett resultat som är robust och visar på förändringar. Med detta som grund kan man då även göra modeller för hur det kan se ut i framtiden, säger Martin Hedberg, naturskadesamordnade på LF.
De ökade riskerna för bränder kommer innebära prövningar för skogsägaren.
– Redan nu behöver du som skogsägare fundera över dessa frågor och skapa en skog som har förmåga att anpassa sig och utvecklas med förändringarna. Ett sätt kan vara att undvika monokulturer med bara en typ av träd och anpassa din skog mer efter lokala förutsättningar än maximerande av avkastning.
Samtidigt som det kan göra skogen mer svåravverkad, kan det förbättra motståndskraften mot både brand, men även andra typer av naturskador.
– Jag tror vi kommer förändra vår syn på skogen och gå från att det är en ”maskin” som genererar intäkter till att se det som en naturlig del av vårt kretslopp.
Stormar kommer även i fortsättningen vara det stora orosmomentet för skogsägaren, men de sekundära risker – som skadedjur och brand – som finns, kommer att öka.
– Det är en snabb utveckling vi ser nu, det går i en takt vi inte upplevt sedan förra istiden. Vi kommer tvingas att anpassa oss till de nya förutsättningarna i vårt dagliga liv. Skogen är inget undantag. Skogen kommer kunna skydda oss mot detta extrema väder; den ser till att knyta nederbörden i marken så den inte avdunstar för snabbt och träden ger samtidigt skugga och skydd för extrema temperaturer. Kanske att vi i framtiden mer kommer se skogen som mest värdefull när den är en skog.