Torrt i skog och mark – brandspaningsflyget lyfter

Efter flera dagar av torrt väder gick larmet i vår del av Skåne om brandrisk i skog och mark. För sjätte året i rad startade därför Kristianstads flygklubb motorerna och gick upp för att spana efter rökpelare och potentiella bränder.

Pilot och medarbetare inne i plan som flyger och spanar efter bränder

Just nu är det mycket torrt i skog och mark och SMHI varnar för hög risk för skogsbrand.

- Vi är uppe och bevakar, tillsammans med ordinarie insatser och möjliggör på så vis att vi kan spana under en längre period än annars varit möjligt. Gårdagens brand är ett exempel på hur viktigt detta arbete är och hur snabbt det går när en brand får fäste, säger skadeförebyggare Niklas Nilsson på LF Göinge-Kristianstad.

Brandspaningsflyget är ett samarbete med räddningstjänsten i nordöstra Skåne och Kristianstads Flygklubb som nu går in på sitt sjätte år. Projektet är en förstärkning av det befintliga brandflyget som redan upphandlats av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och länsstyrelsen. När flygen ska upp i luften bestäms några dagar i förväg av räddningstjänsten i samarbete med SMHI och MSB.

Flygplanen har direktkontakt med räddningstjänsten och hjälper till med positioneringen då det kan vara svårt att hitta rätt från marken i svår terräng. Brandspaningsflyget är ett effektivt sätt att förhindra att egendom och människor skadas av brand och skapar därmed trygghet för både markägare och boende.

Mer information om vårt brandspaningsflyg hittar du här: Brandspaningsflyg (lansforsakringar.se)

Se alla nyheter