Drygt 4 av tio företag i Uppsala saknar avsättningar till tjänstepension

42 procent av de mindre företagen i Uppsala län saknar avsättningar till tjänstepension till sig själv och sina anställda. Länet ligger tredje sämst till i Sverige. Det visar nya beräkningar som Länsförsäkringar står bakom.

Drygt 4 av tio företag i Uppsala saknar avsättningar till tjänstepension

– Företagare som inte skaffar tjänstepensionslösning får mycket lägre pension än den genomsnittlige löntagaren. Det kan på sikt bli både ett samhällsproblem som en ekonomisk utmaning för de som inte haft tjänstepension under sitt arbetsliv, säger Cecilia Karlstrand, gruppchef Liv och pension på Länsförsäkringar Uppsala.

I Uppsala finns det 11 233 företag i den undersökta gruppen, bolag med minst 100 000 kronor i personalkostnader eller enskilda firmor med minst 100 000 kronor i aktiv näringsverksamhet. Av dessa saknar 4 657 företag avsättningar till tjänstepension.

– Viktigt att veta är att de som driver enskilda firmor kan spara till pensionen på annat sätt genom skattade pengar. Men att det är många företag som inte sätter av kan vara ett resultat av att företagen inte har råd eller känner till att de behöver ordna med den ekonomiska tryggheten för företagaren själv, för sin familj och för medarbetarna, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.I Sverige är det stora skillnader mellan länen där störst andel företag som saknar tjänstepension finns i Stockholm (51 procent) följt av Skåne (45 procent) och Uppsala (42 procent).  

Företag med max 20 anställda som saknar pensionsavsättningar*

Uppdelning på län
2021 Avser data från 2018
Stockholms län 51%
Skåne län 45%
Uppsala län 42%
Riksgenomsnitt 41%
Södermanlands län 39%
Västra Götalands län 38%
Hallands län 36%
Kalmar län 35%
Kronobergs län 35%
Östergötlands län 34%
Blekinge län 34%
Jämtlands län 34%
Gävleborgs län 34%
Gotlands län 34%
Västmanlands län 34%
Örebro län 33%
Värmlands län 32%
Västernorrlands län 32%
Dalarnas län 30%
Jönköpings län 30%
Västerbottens län 30%
Norrbottens län 28%

Om statistiken:

Länsförsäkringar har med hjälp av konsultföretaget Arkwright bearbetat statistik inhämtad från databaserna FRIDA och Inkomst- och taxeringsregistret från SCB. Statistiken visar hur stor andel av småföretagen med upp till 20 anställda som har satt av till tjänstepension för sig själv eller för sina anställda. För att komma med i statistiken sattes en gräns på minst 100 000 kronor i personalkostnader för aktiebolag och handelsbolag. För enskilda firmor krävdes att de hade 100 000 kronor i överskott av aktiv näringsverksamhet.  Datat redovisas med några års eftersläpning på grund av eftersläpning i hanteringen av inkomstdeklarationer.

Fakta: Tjänstepension

Tjänstepension eller avtalspension är en del av den framtida pensionen och kan uppgå till så mycket som hälften av den totala pensionen. Ett företag kan få avdrag med 35 procent av den anställdes lön, dock max 10 prisbasbelopp för att göra avsättningar till tjänstepension. Företag med kollektivavtal sätter av till avtalspension enligt avtalet medan företag utan kollektivavtal behöver handla upp tjänstepension privat för sig själv/sina anställda. Även den som i sin anställning saknar tjänstepensionsavsättningar har rätt att göra avdrag för att själv spara till pension.

Länsförsäkringar Uppsala är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag. Gemensamt bildar vi länsförsäkringsgruppen. Vi erbjuder en helhet av bank- och försäkringstjänster till privatpersoner, företag och lantbrukare i Uppsala län. Vi erbjuder också djur- och grödaförsäkring genom Agria Djurförsäkring, och helhetslösningar för trygga bostadsaffärer genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Se alla pressmeddelanden