Bolån

När du ska köpa bostad finns vi nära 

Se din boendekostnad

Bostadstyp
kr
kr/mån

Våra räntor för bottenlån

Senast ändrad 2019-10-15

 • 3 mån 2,23 %
 • 1 år 2,09 %
 • 2 år 1,91 %
 • 3 år 1,75 %
 • 4 år 1,83 %
 • 5 år 1,85 %
 • 7 år 2,43 %
 • 10 år 2,85 %

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Lånelöfte – när du ska på visning

När du ska köpa en bostad börjar du med att ansöka om ett lånelöfte, då vet du vad du har att röra dig med om du går in i en budgivning. De flesta mäklare kräver att du har ett lånelöfte innan du börjar buda på en bostad. Lånelöftet är gratis och gäller i tre månader.

Bolån – du vann budgivningen

Grattis! Du vann budgivningen och nu behöver du söka ett bolån. Om du hade ett lånelöfte innan kanske du också har en personlig kontakt hos oss, då kan du höra av dig dit direkt. Men det går lika bra att påbörja din ansökan digitalt. 

Flytta ditt bolån till oss

Det behöver inte vara krångligt att byta bank – vi hjälper dig. Vi är stolta över att ha Sveriges mest nöjda kunder och den utmärkelsen jobbar vi hårt för att behålla. Du gör en ansökan här på webben och sen hör vi av oss och hjälper dig med resten.

Utöka ditt bolån

Om du planerar att renovera eller bygga ut så kan du undersöka om du kan utöka ditt befintliga bolån. Det kan finnas utrymme i befintliga pantbrev eller så kanske du kan ta nya. Vi hjälper dig gärna att se över vilka möjligheter du har att låna på din bostad.


Våra aktuella bolåneräntor

Våra räntor för bottenlån

 

Senast ändrad 2019-10-15

 • 3 mån2,23 %
 • 1 år2,09 %
 • 2 år1,91 %
 • 3 år1,75 %
 • 4 år1,83 %
 • 5 år1,85 %
 • 7 år2,43 %
 • 10 år2,85 %

Mer om bolåneräntan


Mer om bolån

Bolån och kontantinsats

Du betalar minst 15 procent i kontantinsats och kan låna upp till 85 procent av den nya bostadens pris. Av dem är 75 procent bottenlån och 10 procent topplån.

Ansök om bolån

Amortering

Att amortera betyder att du betalar av på ditt bolån, vilket kan ses som ett bra sparande. Det finns amorteringskrav som beror på hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst. Vi använder oss av ett skuldkvotstak för att minska risken med allt för höga bolån.

Pantbrev  säkerhet för bolånet

När du får ett bolån pantsätter du bostaden till banken som säkerhet. För lån till villa och fritidshus tar vi pantbrev som säkerhet och för lån till bostadsrätt pantsätts din ägandedel i föreningen. Mer om pantbrev och andra kostnader som kan tillkomma när du tar ett bolån.

Handpenningslån

När du skrivit kontraktet med mäklaren betalar du direkt en handpenning på 10 procent av bostadspriset. Det är en förskottsbetalning och en säkerhet för att du ska köpa bostaden. Skulle du inte ha pengarna själv kan du ansöka om ett handpenningslån, ett tillfälligt lån som är amorteringsfritt och gäller i sex månader. Du löser handpenningslånet med bolånet vid tillträdet av den nya bostaden.

Överbryggningslån

Har du hittat din drömbostad innan du sålt din gamla bostad kan du ansöka om ett överbryggningslån.

Kom ihåg

 • Kontantinsats 15 procent
 • Handpenning 10 procent
 • Pantbrev – säkerhet för bostaden
 • Vi kan erbjuda handpenningslån och överbyggningslån

Tips till dig

 • Skaffa en boendeförsäkring som gäller redan från tillträdesdagen för att vara skyddad om olyckan skulle vara framme.
  Läs mer om hemförsäkring
 • Komplettera även med en Bo kvar-försäkringen så får du ekonomisk trygghet för dig och familjen vid sjukdom, arbetslöshet eller död.
  Läs mer om bolåneskydd
 • Börja spara regelbundet direkt till en buffert för oförutsedda händelser eller om du ska renovera senare.
  Läs mer om att spara och placera
 • Se vad din bostad är värd med Värdekollen. Du kan följa värdeutvecklingen snabbt, smidigt och kostnadsfritt direkt i mobilen.
  Läs mer om värdering av bostad

Allt du behöver veta när du ska köpa bostad

Sju steg till ett lyckat bostadsköp

Sju steg till ett lyckat bostadsköp

Det ska kännas både lustfyllt och spännande att köpa ny bostad även om det är en hel del att tänka på. Här ser du stegen till ett lyckat köp.

Sök bostad

Steg 1: Sök bostad

Fundera över hur du vill bo, vilket område och vad som är viktigt för dig och din familj när det gäller boendet. Besök Länsförsäkringar Fastighetsförmedling för att få vägledning eller för att hitta ditt nästa boende.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Börja med att göra en snabbkalkyl och se vad din boendekostnad blir. Då vet du hur mycket du har råd med och kan fokusera på rätt bostad. Kom ihåg att räkna med kostnader för till exempel el, fastighetsskatt och även marginal för räntehöjningar.

Det är också klokt att fundera på hur stor del av hushållsbudgeten som ska få gå till boendet, livet är så mycket mer än bara bostad.


Vanliga frågor och svar

 • Försäkringar

  Fördelen med att dela upp lånebeloppet är att du kan välja olika räntebindningstider på de olika lånen. På det sättet får du större flexibilitet och sprider riskerna då din ränta kommer att bestämmas vid olika tidpunkter.

  Även om du vill ha samma räntebindningstid på hela lånebeloppet idag, kan det vara bra att dela upp lånebeloppet i flera lån. Då kan du välja olika räntebindningstider på lånen vid ett senare tillfälle.


  Hjälpte det här svaret dig? 35 av 48 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Fundera över hur det ser ut hos dig: Är inkomsten ungefär lika stor varje månad? Är utgifterna ungefär lika stora varje månad? Är det stora eller mer snäva marginaler i privatekonomin?

  Hushåll som har stabila inkomster och utgifter med goda marginaler påverkas inte i så hög grad av förändrade ränteutgifter. Därför kan du ta en något större risk och välja tremånadersränta på en större andel av bolånen, då kort räntebindningstid historiskt har gett lägre ränteutgifter än lån med längre räntebindningstider.

  Tremånadersränta är flexibelt också genom att du kan välja en annan räntebindningstid senare och du kan lösa lånet utan att behöva betala ränteskillnadsersättning.

  Hushåll som har mer varierande inkomster och utgifter, eller med mindre marginaler, påverkas i högre grad av förändrade ränteutgifter. Då kan du välja längre räntebindningstider på en större del av dina bolån för att få mer förutsägbara ränteutgifter.

  Tänk på att lån med längre bindningstid inte är lika flexibla och om de ska lösas i förtid får du betala en kostnad som kallas ränteskillnadsersättning.


  Hjälpte det här svaret dig? 24 av 30 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Gör en kalkyl här och få en uppfattning om hur mycket du kan låna.


  Hjälpte det här svaret dig? 17 av 53 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Det är viktigt att lånen är betalda på förfallodagen. Det är klokt att ha automatisk dragning från ett konto hos oss, då kan du alltid känna dig trygg med att lånen betalas i rätt tid. 

  Läs mer om detta


  Hjälpte det här svaret dig? 9 av 17 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Du kan välja tremånaders räntebindning för att slippa ränteskillnadsersättning som du annars får betala om du måste lösa lån i förtid när bostaden säljs.


  Hjälpte det här svaret dig? 47 av 60 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  När du söker lån hos oss ska alla handlingar som behövs vid en överlåtelse av bostad, bland annat köpekontrakt, köpebrev, gåvobrev eller bodelningsavtal, vara skrivna av en juridiskt sakkunnig person.

  Det kan vara till exempel en mäklare eller en extern jurist. Vi gör inte några överlåtelsehandlingar.


  Hjälpte det här svaret dig? 19 av 35 har fått hjälp av svaret

Villkor och viktig information

Du som redan har lån hos oss kan läsa vad som gäller för ditt lån i skuldebrevet och villkorsbilagan samt i de allmänna villkor som du fått.

På Mina sidor och i mobilappen hittar du även dina aktuella ränte- och amorteringsvillkor. Där kan du också räntebinda lån med tre månaders bindningstid och/eller förlänga dina lån när det är dags. Det enda du behöver är ett BankID.

Vi erbjuder bolån i svenska kronor (SEK). Om du får din lön i en annan valuta behöver du vara medveten om att det kan innebära en valutarisk för dig.

Kreditgivare och kreditförmedlare

Länsförsäkringar Hypotek AB är kreditgivare för bolån upp till 75 % av marknadsvärdet.

Kredittid på ditt bolån

Kredittid är från det datum du tar ett bolån till det datum lånet ska vara återbetalt.Vi ses i appen

Mer än hälften av våra kunder gör sina bankärenden i mobilen och funktioner som snabbsaldo och att kunna spärra sina bank- och kreditkort tillfälligt är funktioner som uppskattas. Här får du en tydlig överblick över hela din ekonomi från dina bolån och månadens transaktioner till sparmålet.

Vi vann priset för Bästa Mobila Upplevelse på Web Service Award 2018  och är såklart väldigt stolta över det. Att vår app vunnit priser och uppskattas av våra användare beror på att ni berättar vad ni behöver – och vi lyssnar.