Se upp för parkeringsskador i julhandeln framförallt på våra stora köpcentrumparkeringar

Parkeringsskador är förargliga och orsakar både onödiga kostnader och krångel för alla inblandade. I Östergötland är det främst stora parkeringar med många bilar som är mest drabbade, som till exempel parkeringarna vid större köpcentrum.

– Generellt kan det bli mycket skador på större parkeringsytor. Man backar av misstag på en annan bil, råkar slå upp sin bildörr i en annan bil och så vidare, säger Helena Hellsten, ansvarig skadeförebygg på Länsförsäkringar Östgöta.

Småskadorna är förenade med onödiga och dyra kostnader i relation till skadan, och onödigt besvär.
– Även om det oftast är skönhetsfel så innebär det en del besvär. Du behöver boka tid på verkstad och blir utan bil ett tag, vilket kan vara irriterande, säger Helena.

Det finns en del tips för att minska riskerna för att råka ut för parkeringsskador om du måste ge dig ut i julträngseln eller mellandagsrean.

– Försök parkera där det är så fritt som möjligt, backa in och kör ut ur parkeringsrutan. Om du har barnen med dig, hjälp dem att öppna dörrarna, säger Helena. Tänk också på att inom de flesta parkeringsytorna så är det högerregeln som gäller.

Olyckor kan ändå hända, hur försiktig man än är.

– Vissa är väldigt rädda om sin bil medan andra resonerar som så att bilen är en sak som tar en från A till B. Vi är alla olika som människor. Vissa är kanske lite nonchalanta med saker och förstår inte de besvär som en enkel parkeringsskada kan medföra, säger Helena.

– Är båda bilägarna i sina bilar när olyckan händer, ta ett kort på motpartens reg. nummer, skriv upp var o när skadan skedde för att kunna registrera skadan till ditt försäkringsbolag fortsätter Helena.

Om du skadar en annan bil som står tom ska du lämna dina uppgifter så att bilens ägare kan kontakta dig.
– Om du bara lämnar platsen efter att exempelvis ha backat in i någons bil, så har du gjort dig skyldig till olovligt avvikande från trafikolycka. Du måste enligt lag meddela det eller ge dig tillkänna, säger Helena.

Om du kommer tillbaka till din bil och upptäcker att den har blivit skadad ska du polisanmäla händelsen. Det gör du enkelt genom Polisens e-tjänst:
https://etjanster.polisen.se/eanmalan/parkeringsskada/handelseparkeringsskada

I Östergötlands län utmärker sig framförallt parkeringar i anslutning till större köpcentrum, matvarubutiker och parkeringshus. Det är där Länsförsäkringar Östgöta får in en stor del av parkeringsskadorna som anmäls.

Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag som erbjuder privatpersoner och företag en helhet inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Visionen är att tillsammans med kunder, ägare, anställda och samarbetspartners skapa trygghet och möjligheter i Östergötland. Länsförsäkringar Östgöta är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag.

Se alla pressmeddelanden