Tips inför deklarationen 2020

Trots de oroliga tiderna som råder tipsar Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson att avsätta lite tid för deklarationen, som är en av få saker som rullar på precis som vanligt. Drygt 8 miljoner svenskar ska deklarera och av dem har många möjlighet att få eventuell skatteåterbäring utbetald redan i april.

Även om många pappersdeklaranter fortfarande väntar på sin deklaration, har årets deklaration öppnat för alla och den 4 maj är sista datum för att lämna in den till Skatteverket. I år kan 4,2 miljoner personer se fram emot att få skatteåterbäring antingen i april eller i juni. Ett perfekt tillfälle att fylla på bufferten eller det långsiktiga sparandet inför ett osäkrare samhällsekonomiskt läge.

  • För den som inte har en buffert är det ett gyllene tillfälle att fylla på krigskassan inför förmodat sämre tider, men det kan också vara läge att starta ett månadssparande om du sparar på lång sikt. Gillar du inte att utsätta dig för risken på börsen eller sparar på kortare sikt, kan ett sätt vara att välja en blandfond som investerar både i aktier och så kallade räntebärande papper. Du får då ta del av den eventuella uppgången på aktierna samtidigt som effekten vid en börsnedgång är lägre jämfört med en aktiefond. Det finns också fonder som automatiskt minskar andelen aktier ju närmare du kommer ett på förhand bestämt sparmål i tiden, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Här kommer några tips till dig som ska deklarera:

Viktiga datum för deklarationen 2020

I år kan alla som godkänner sin deklaration digitalt utan tillägg eller ändringar senast den 31 mars få skatteåterbäringen utbetald mellan den 7-9 april. Till ändringar räknas till exempel att man under året har sålt bostad, gjort värdepappersaffärer eller ändrat inkomstuppgifter. För de som behöver göra ändringar gäller att man behöver deklarera senast den 4 maj och att man får skatteåterbäringen den 9-12 juni.

Kontrollera de förtryckta och förifyllda uppgifterna

Kontrolluppgifter skickas inte längre ut på lön och pension, utan utbetalaren lämnar numera uppgifter månadsvis till Skatteverket. Här kan du om du vill logga in på ”mina sidor” och kontrollera månad för månad. Men kontrolluppgifterna är precis som vanligt förifyllda och bör stämmas av.

Detta granskar Skatteverket lite extra 2020

I år gör Skatteverket extra kontroller av några av de vanligast förekommande avdragen. Dit hör:

  • Avdrag inom tjänsten, t ex resor till eller från arbetet.
  • Försäljning av värdepapper.
  • Försäljning av bostad.

Ta hjälp av Skatteverkets beräkningstjänster

För några av de vanligaste avdragen, som reseavdrag och uthyrning av bostad, finns utmärkta hjälptjänster för beräkning av dessa på Skatteverkets hemsida. Det finns också en guide för dig som har inkomster från tjänste- eller gig-ekonomin.

Anmäl konto till Skatteverket

820 000 svenskar har fortfarande inte anmält ett konto till Skatteverket. Gör du inte det, betalas inte din eventuella skatteåterbäring ut med automatik. Du måste då ringa eller gå in på e-tjänsten och begära en utbetalning.

Lycka till!

Emma Persson
Privatekonom

Se alla nyheter