Oron för ekonomin har ökat i corona-tider

För många innebär coronaviruset en försämrad privatekonomi. Äldre och de som har kapital undanstoppat oroar sig för att pengarna ska försvinna på en nedåtgående börs. Och de som inget har, känner sig oroliga för det. Oron speglas i vår undersökning.

– Resultatet tyder på att många inte har tillräckligt bra uppfattning om hur mycket sparkapital de egentligen behöver. Den som har bättre koll kanske kommer fram till att oron är onödig eller kan ta tag i att förbättra sin situation, så mitt råd är att ta tag i det – redan idag. Ta reda på var pengarna tar vägen en vanlig månad, kontrollera hur ditt försäkringsskydd ser ut om du blir arbetslös och försök prioritera buffertsparandet när du ändå kanske gör av med mindre pengar än vanligt. Det är en bra början för att minska oron, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Har du någon gång känt dig stressad över följande: 2017 (procent) 2020 (procent)
Att jag inte har tillräckligt mycket sparpengar 30 45
Att jag har pengar i aktier och fonder 19 31
Att inte ha kontroll över min ekonomi 30 25
Att jag har pengar låsta i en bostad och bostadsmarknaden känns osäker 7 8
Att jag aldrig vet om jag kommer att klara mig från en månad till en annan 10 11

– En buffert på två månadslöner är det minsta du behöver ha på ett sparkonto för oförutsedda händelser, men många behöver ha betydligt mer än så. Oron över sparandet på aktiemarknaden påverkas nog av den senaste tidens börsturbulens, men det kan också bero på att man har ”fel” sparande i aktier och fonder. Där ska du bara lägga ditt långsiktiga sparande så du inte behöver oroa dig lika mycket för tillfälliga nedgångar, säger Emma Persson.

Några tips på vad du kan göra för att stötta din privatekonomi:

  • Gör en ”buffert-budget” där du funderar över hur mycket just du behöver i en kriskassa. Har du hus eller bostadsrätt, behövs det mer än om du bor i hyresrätt. Har du barn, bil och båt, måste du lägga till för det.
  • Är du medlem i en a-kassa eller har du inkomstförsäkring? Om inte, ta höjd för minskade inkomster i din buffert – vad händer om du blir arbetslös eller permitterad?
  • Har du gjort en pensionsprognos på minpension.se? Om inte, gör det och fundera över om du behöver spara extra till din pension.

 

Om undersökningen
Novus har genomfört 1101 intervjuer. Deltagarfrekvensen bland de inbjudna är 67 procent. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade panel.

Se alla nyheter