Vad händer med pensionerna 2022?

Nytt år innebär också nyheter inom pension. Här reder Länsförsäkringars pensionsekonom ut vilka ändringar som sker 2022 och vad vi bör hålla utkik efter.

Sänkt skatt för pensionärer

– I år träder ett förstärkt grundavdrag i kraft som innebär att skatten sänks för pensionärer. Även de som arbetar och är 66 år eller äldre får skattesänkning. Det många inte känner till är att både pensionärer över 65 år samt personer som arbetar och som under året fyller 66 år eller är äldre får en lägre skatt. Detta för att för att det ska vara mer lönsamt att arbeta högre upp i åldrarna än att ta ut pension. Personer under 66 år som har pension har ett lägre skatteavdrag.

Justerad inkomstpensionen och tilläggspensionen

– Både inkomst- och tilläggspension justeras årligen med hjälp av inkomstindex, som beskriver hur den genomsnittliga inkomsten utvecklas. I år ökar den med 2,5 procent då vi hade en stark inkomstutveckling under 2021 trots pandemin. För pensionärerna innebär det:

  • Höjningar av den totala pensionen med mellan 360 kronor och 840 kronor per månad efter skatt. 
  • Höjt tak från 7 000 till 7 500 kronor för bostadskostnaden i bostadstillägget.
  • Höjt tilläggsbelopp från 340 till 540 kronor för bostadstillägget, från augusti 2022 höjs tilläggsbeloppet till 740 kronor.

Vad bör vi hålla utkik för under valåret när det gäller pension?

Införande av garantitillägg

– Regeringen vill även införa ett så kallat garantitillägg på upp till 1 000 kronor i bostadstillägget, efter uppgörelsen med Vänsterpartiet. Detta skulle enligt förslaget tillfälligt betalas ut från augusti 2022. Men det är oklart om tillägget släpps igenom i riksdagen då det fått mycket kritik, bland annat att det rundar arbetet i pensionsgruppen.

Höjd pensionsavgift

– Ett ställningstagande i Pensionsgruppen när det gäller frågan om höjning av pensionsavgifterna alltså höja den allmänna pensionen kan komma under våren.

Utveckling av premiepensionssystemet

– Under våren kommer även förslag för ett bättre premiepensionssystem vilket bland annat handlar om att de pensionssparare som väljer att lämna förvalsalternativet ska få lämpligt stöd och information inför varje steg i valprocessen. 

Höjd pensionsålder

– En annan stor händelse under våren tror jag kommer att handla om höjda pensionsåldrar. Man har ju sedan tidigare ändrat åldern för när man får börja ta ut den allmänna pensionen från 61 till 62 år. Detta vill man höja ytterligare nästa år till 63 år. Förra året fastställdes även att riktåldern för pension år 2027 ska vara 67 år. Den nya riktåldern ska ersätta dagens pensionsålder som är 65 år. Det är riktåldern, som kommer att styra när man tidigast kan ta ut allmän pension eller få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg och den kommer att följa medellivslängdens utveckling.

Se alla nyheter