- Du bör anlita en behörig fackman när du installerar diskmaskinen.
- Se till att ha ett diskmaskinsunderlägg.
- Använd diskmaskinsavstängning eftersom vattentrycket alltid ligger på.
- Använd bara diskmaskinen när någon är hemma och vaken, så att du kan upptäcka ett läckage snabbare.
- Se över slangen till diskmaskinen – de flesta vattenslangar har en begränsad livslängd på cirka fem år.
Så undviker du vattenskador i ditt kök
Visste du att den allra vanligaste vattenskadan är en läckande diskmaskin, kyl eller frys? Så mycket som mer än var tredje vattenskada i Sverige sker i köket. Med enkla insatser kan du minska risken för vattenskador i ditt kök.

Håll koll på utrustningen
Att vattensäkra köket är relativt billigt och enkelt. En diskbänkinsats kostar några hundra och gör att du upptäcker läckor tidigt. För diskmaskin, kyl och frys finns droppskydd som leder fram vattnet där du kan se det direkt.
Vattenlarm varnar direkt
Att installera vattenlarm i diskbänkskåpet och under vitvaror ger ett bra skydd. I vår trygghetstjänst Alf ingår vattenlarm som varnar dig direkt i mobilen när fukt upptäcks, så att du kan agera snabbt och förhindra skador, även om du inte är hemma.
- Montera en diskbänkinsats.
- Se till att inte samla för mycket saker i ytan under vasken.
- Installera ett vattenlarm. Den fungerar som en brandvarnare men varnar för vattenläckage.
- Ta en titt under diskbänken då och då och känn på vattenledningarna att de inte läcker.
Även kylskåp och frys behöver droppskydd eftersom de kan läcka vatten. Det finns alltid en risk att golvet sluttar mot väggen bakom kyl och frys. Vid en läcka rinner vattnet dit. Droppskydd är ett vattentätt underlägg/plastbricka som samlar upp vattnet så du kan upptäcka ett läckage i tid.
I vår broschyr Bygg bort vattenskadorna hittar du nyttig information om hur du gör köket säkrare, se sidan 10 och 11.
Kom ihåg: Underhåll ditt kylskåp
- Rensa kondenshålet i kylskåpet – kan ske med tillbehör från leverantören alternativt annan leverantör på marknaden.
- Se till att inte matvaror ligger mot kylskåpets väggar för att förhindra kondensvatten att rinna ner i kondenshålet.
- Kontrollera att fuktskyddet är korrekt monterat – uppvikt på sidor och bakkant. Klisterremsan ska sitta fast emot golvet, om den inte gör det så använd dubbelhäftande tejp för fastsättning.
- Dra ut kyl och frys och kontrollera så kondenskoppen är hel – dammsug även galler på baksidan som energiåtgärd samt frosta av frysen.
Tips för ett vattensmart kök
-
Diskmaskin
Anlita fackman vid installation, använd diskmaskinsunderlägg och avstängning. Kör diskmaskinen när någon är hemma och kontrollera vattenslangen regelbundet (den håller cirka fem år).
-
Diskbänken
Installera diskbänkinsats och vattenlarm. Glöm inte att täta runt rören. Kolla regelbundet att vattenledningarna är hela.
-
Kyl och frys
Använd droppskydd som samlar upp vatten och förhindrar att det rinner bakom kylen eller frysen.
Ta hand om kylen och frysen
Rensa kondenshålet och se till att mat inte ligger direkt mot kylväggen. Dammsug baksidans galler för att spara energi och frosta av frysen då och då.
Så förebygger du vattenskador
Varje år drabbas runt 100 000 svenska hushåll av vattenskador. Förutom att det kan bli dyrt innebär en vattenskada ofta en massa krångel i vardagen. Med vår trygghetstjänst Alf får du hjälp att hålla hemmet torrt. Så fort Alf upptäcker minsta tecken på vattenläckage får du ett larm, så att du snabbt kan fixa problemet innan det blir en skada.

Fler vattenskador du vill undvika
Vattenskador är den vanligaste typen av skada i våra bostäder. Här finns samlad information om flera typer av vattenskador, och hur du kan undvika dem.