Viktig information om eldning hemma
Statistiken visar att 30 procent av bränderna startar i rökkanaler eller eldstäder – det motsvarar mer än en brand i veckan i länet. Den vanligaste brandorsaken är soteld och eldstäder som inte är kontrollerade är överrepresenterade i statistiken.
Så gäller din försäkring
För att tidigt upptäcka fel och brister som kan innebära brandrisk ställer kommunen krav på att brandskyddskontroll och sotning genomförs enligt deras anvisningar.
Om du eldar i en eldstad som inte är godkänd av sotaren så kan du bli utan försäkringsersättning.
Kontakta sotaren om du är det minsta osäker på om din anläggning är godkänd
Oavsett vilket försäkringsbolag du har så står det i dina försäkringsvillkor att kommunens krav ska vara uppfyllda för att du ska få full försäkringsersättning vid en brandskada som är relaterad till din eldstad. Om din anläggning inte är kontrollerad kommer du att få en lägre försäkringsersättning.
Kontakta oss gärna om du har frågor om eldstäder och hur din försäkring gäller
Kom ihåg att anmäla förändringar till kommunen
All nyinstallation, byte eller förändring av eldstad och bränsleslag samt utrustning för fastbränsleeldning kräver anmälan till kommunens byggnadsnämnd samt sotningsdistriktet. Du får inte påbörja arbetet innan du fått startbesked från kommunens byggnadsnämnd. Du ska också kunna visa att anläggningen uppfyller gällande miljö-, brand- och säkerhetskrav.
Se till att ha brandskyddsutrustning hemma
Om du trots allt drabbas av en brand är det viktigt att det finns brandvarnare och brandsläckningsutrustning som kan begränsa skadan. Men tänk på att brandsläckning inte ska göras om det finns risk för att någon person skadas till följd av släckningsarbetet.
Rekommendationen är att det finns minst en 6 kg pulverbrandsläckare (43A233BC) och en brandfilt i bostaden. För att snabbt upptäcka en brand rekommenderas brandvarnare i varje rum förutom kök och badrum. I kök bör det finnas en spisvakt.
I vår säkerhetsbutik hittar du brandskyddsutrustning till bra priser
Du är också välkommen in till våra kontor för att köpa brandskyddsutrustning.
Var försiktig om du tilläggsisolerat vinden
Att tilläggsisolera vinden är inte anmälningspliktigt till kommunen, men kan innebära en ökad brandrisk. Det är lätt att göra fel och det finns en risk att brännbart material i bjälklaget kan fatta eld. Brännbart material som omger rökröret får aldrig bli varmare än 85 grader och rökrörets mantel får vara upp till 100 grader.
Följ alltid skorstenstillverkarens anvisningar och låt skorstensfejarmästaren kontrollera anläggningen innan du börjar elda. OBS! Det gäller även om du har använt hantverkare för jobbet.
Elda rätt – följ tillverkarens anvisningar
Eftersom manteln på rökröret får ha en temperatur på max 100 grader vid eldning är det viktigt att man följer eldstads- och rökrörstillverkarens anvisningar hur man får elda, för att inte riskera att komma över tillåten temperaturgräns. För kaminer brukar det normalt vara två till tre kilo ved i timmen och kaminen ska vila lika länge som den har används. Det finns också utrustning som varnar om rökrörets mantel blir för varm.
Visste du att askan kan starta en brand?
En vanlig brandorsak är slarvig askhantering. Sot och aska ska förvaras i en plåtburk med tätt lock. Det kan finnas glödrester kvar i askan i flera dygn, därför måste askhinken stå på ett obrännbart material. Blötlägg gärna askan och behållaren så minskar du risken för att askan börjar brinna.
Så läser du ditt försäkringsbrev
I ditt försäkringsbrev finns information om du har en skorsten för eldning eller inte. Om detta har förändrats sedan försäkringsbrevet upprättades bör du anmäla det till oss.
Om du har mer än en skorsten på en fastighet ska du kontakta oss för att komplettera ditt försäkringsbrev.
Har vi rätt information?
Om du har en skorsten som används till eldning ska det anges i ditt försäkringsbrev. Kontrollera att ditt försäkringsbrev stämmer och om det inte gör det kan du enkelt anmäla det i formuläret nedan.
Du behöver ange ditt personnummer för att vi ska kunna verifiera din försäkring.
Läs mer här om hantering av personuppgifter