Frusna vattenledningar

Frysskador är vanliga i dåligt isolerade hus. Det leder alltför ofta till sönderfrusna vattenledningar med vattenskador som följd. Var extra vaksam om du bor i en villa där rören ligger oskyddade eller om rören ligger i en yttervägg med dålig isolering. Att sänka värmen i huset inför långresor på vintern ökar också risken för att rören fryser sönder.

Det går att förebygga frysskador

  • I träbjälklag, ytterväggar eller vindsbjälklag ska rören ligga på den sida av isoleringen som är mot bostaden ”den varma sidan”. Om du inte kan se vattenledningarna och är osäker på om de kan bli utsatta för kyla, bör du kontakta en VVS-installatör för råd.
  • När du är ute och reser; stäng av vattnet och ordna med tillsyn. Det är extra viktigt vid risk för köldknäppar.
  • Se till att temperaturen aldrig understiger 15 grader i utrymmen där det finns vattenledningar.
  • Det enklaste sättet att minimera energiförlusterna är att tilläggsisolera och täta dörrar och fönster vid ombyggnad.

Produkter för att minska risken för frysskador

Värmekabel

Värmekabel är till för att vattenledningarna inte ska frysa. Värmekabeln gör så att rören inte fryser sönder om det blir sträng kyla eller om ytterväggarna är dåligt isolerade. Kom ihåg att kontrollera så att värmekabeln är påslagen innan du åker bort.

Frostvakt

Med frostvakt menar man vanligtvis ett litet element som kan användas i mindre utrymmen för att undvika frost och minusgrader. En termostat styr frostvakten och du väljer själv vid vilken temperatur som frostvakten ska slå av och på.

Temperaturlarm

Ett temperaturlarm övervakar både temperatur och strömförsörjningen i ditt hus. Varnar via SMS vid temperaturfall eller strömavbrott.

Vintersäkra ditt fritidshus

Vintrarna i vårt län är ofta snörika, kalla och härliga men det betyder också stor risk för frost- och vattenskador i ditt fritidshus. Med enkla åtgärder kan du skydda ditt hus för att undvika att vattenledningar sprängs sönder när vinterkylan slår till.