Orange kuvertet – så får du koll på hela din pension

Någon gång under februari och mars varje år får du ditt orange kuvert. Det kommer från Pensionsmyndigheten och innehåller ett årsbesked för hur mycket du hittills tjänat ihop till din allmänna pension.

Det orange kuvertet innehåller endast information om en del av din pension, den allmänna pensionen. Den är en stor del av din totala pension och består av inkomstpension och premiepension. Storleken på pensionen baseras på den lön du haft under ditt yrkesliv och hur många år du arbetat totalt.

När du öppnar kuvertet ser du hur mycket du har sparat ihop hittills i din allmänna pension.

Det orange kuvertet – bara en del av din totala pension

Din  totala pension består av två delar till: tjänstepension och eget pensionssparande.

Din pension består av tre delar

 

  • Eget pensionssparande som du själv sparar till.
  • Tjänstepension/Avtalspension som din arbetsgivare sätter av pengar till.
  • Allmänna pensionen som staten betalar via skatten (orange kuvertet).

 

Bättre pension – steg för steg

Du kan påverka det totalbelopp som du kommer att få när du går i pension genom att se över alla delar i din pension. Här följer en steg-för-steg instruktion med de delar som du behöver se över för att förbättra din pension:

Räkna ut din pension på minpension.se

Börja med att gå in på Minpension.se och räkna ut hur mycket pension du kommer att få totalt genom att lägga ihop allmän pension, tjänstepension och eget pensionssparande. När du fått fram ett resultat, fundera över hur du vill leva som pensionär – räcker det, eller behöver du spara mer? Du kan nämligen påverka alla delar av din pension själv.

Minpension.se

Välj hur pengarna i din premiepension ska placeras

Du kan själv välja i vilka fonder som pengarna i din premiepension ska placeras. Det är bra om du ser över placeringarna någon gång per år eftersom inbetalda pengar ska förvaltas länge. En procents högre genomsnittlig avkastning under många år får stor betydelse i slutänden. Alla fondbyten sker på pensionsmyndigheten.se, men du bestämmer själv var du vill att pengarna ska förvaltas.

Läs mer om premiepension och fondval

Ordna med tjänstepension från din arbetsgivare

Utöver allmän pension har de flesta avtalspension, även kallad tjänstepension. Det är pension som arbetsgivaren betalar för sina anställda och som fungerar på olika sätt beroende på var du arbetar. Tjänstepensionen innebär ofta flera tusenlappar per månad i pensionssparande, därför är det viktigt att se till att arbetsgivaren betalar in den.

Läs mer om tjänstepension

Eget pensionssparande som du själv sparar till

De allra flesta behöver också spara till sin pension på egen hand. Investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring är två förmånliga alternativ som är lämpliga för långsiktigt sparande.

Läs mer om eget pensionssparande

Förenkla ditt sparande genom att samla det hos oss

Flytta ditt pensionssparande till oss. Om du har ditt sparande på ett och samma ställe så får du bättre överblick. Och vi har nöjda kunder, för att vi tar väl hand er.

Vi hjälper dig att flytta ditt pensionssparande till oss

Emma tipsar om pensionskoll

Du behöver tänka pension oavsett ålder. Kolla in vår film med snabba tips för en bättre pensionskoll:

Om Minpension.se

På Minpension.se kan du som pensionssparare få uppgifter om alla dina pensioner: allmän pension, tjänstepension och privat pension. Du kan också simulera olika förutsättningar för att göra prognoser för din pension.

Minpension.se

Pensionsmyndigheten.se

På pensionsmyndigheten.se byter du enkelt fonder direkt på webben, via mobilapp eller med blankett. 

Byt fonder i din premiepension på pensionsmyndigheten.se

Boken om din pension

För dig som är småföretagare

Det är lättare att spara effektivt till din pension om du vet hur du ska tänka och göra. Läs vår bok om pension och sparande.