Årets matentreprenör

Lokal och närproducerad mat tillför det där lilla extra till våra bord. Varje år är det vår tur att ge tillbaka. Sedan flera år utser vi, tillsammans med våra samarbetspartners, årets matentreprenör i Jönköpings län. Priset tilldelas till en person, en organisation eller ett företag som bidrar med innovativa smakupplevelser och som dessutom genomsyrar hållbarhet i alla tre led; ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Vad vinner Årets matentreprenör?

Förutom den ärofyllda titeln belönas vinnaren med 20 000 kr samt tillgång till rådgivning och andra företagsfrämjande insatser från samarbetspartnerna. De övriga två finalisterna får 5000 kr var.

Genom din nominering stöttar du din lokala matförebild och bidrar till att hålla den lokala maten vid liv. Nomineringsperioden pågick i år till 15 maj. 

Och vinnaren är...

Vinnaren utses av en jury med representanter från Lantbrukarnas Riksförbund, Hushållningssällskapet, Science Park, Smålands Turism, John Bauer hotel/Ester Kök & Bar och LF Jönköping. 

Prisutdelningen äger rum den 31 augusti under Landsbygdens sommarmöte på Gärahovs gård. Då avslöjas vem av de tre finalisterna som tagit hem utmärkelsen 2024!

Kriterier 

Priset ska gå till en primärproducent, förädlare, samordnare, verksamhetsägare eller annan organisation som med engagemang och drivkraft producerat, tillverkat eller på annat sätt lyft betydelsen av den lokala maten i Jönköpings län.

  • Verksamheten ska genomsyras av hållbarhet ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.
  • Verksamheten ska drivas på ett nytänkande och innovativt sätt där den lokala maten tillgängliggörs för sitt närsamhälle.
  • Verksamheten ska präglas av en entreprenöriell anda där de lokala råvarorna står i fokus, nu och i framtiden.

Tidigare års pristagare

  • 2023: Visingsögrisen
  • 2022: Eldsjäl Mathantverk & Möten
  • 2021: Hagshultskossorna
  • 2020: Wärdshuset Bredaryd
  • 2019: Smålandsost
  • 2018: Rudenstams bär & frukt
  • 2017: Grenna glass

Det är vi som är juryn i Årets matentreprenör

Frida Carlsson
VD Hushållningssällskapet

Helene Berg
VD Smålands Turism

Emilia Sundberg
Affärsutvecklare & hållbarhetsansvarig Science Park

Fred Fingal Lundberg
Restaurangchef John Bauer Hotel/Ester Kök & Bar

 

Karin Nalbin
Ordförande Regionsstyrelse LRF

Magnus Olsson
VD Länsförsäkringar Jönköping