Årets matentreprenör
Nu öppnar nomineringsperioden! Årets matentreprenör utses sedan 2017 av LF Jönköping och samarbetspartners, för att lyfta vikten av och hylla den närproducerade maten i vårt län. Det går till en person/organisation, ett initiativ eller företag, som bidrar med innovativa smakupplevelser och som genomsyras av hållbarhet i alla led; ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Läs mer om utmärkelsen och nominera din kandidat här!
Finalisterna i fjol var Ängabackens Björksoda, Buon Gelato och Mat runt Gränna.
Nu kan du nominera din favorit!
Nomineringsperioden för Årets Matentreprenör 2025 har öppnat. Den pågår mellan 11 april och 11 maj. Bland de nominerade utser en jury tre finalister och slutligen en vinnare.
NOMINERA IDAG: Du nominerar dina kandidater i formuläret längre ned på den här sidan!
Vad vinner Årets matentreprenör?
Förutom den ärofyllda titeln belönas vinnaren med 20 000 kr. De övriga två finalisterna får 5000 kr var. Samtliga finalister presenteras också i Länsförsäkringar Jönköpings magasin Din gård, som går ut till alla våra lantbrukskunder i september.
Årets vinnare utses av en jury med representanter från Lantbrukarnas Riksförbund, Hushållningssällskapet, Science Park, Smålands Turism, Region Jönköpings län och LF Jönköping.
Prisutdelningen 2025 äger rum den 30 augusti under Landsbygdens sommarmöte på Strands gård. Då avslöjas vem av de tre finalisterna som tagit hem utmärkelsen för i år.

Kriterier
Priset ska gå till en primärproducent, förädlare, samordnare, verksamhetsägare eller annan organisation som med engagemang och drivkraft producerat, tillverkat eller på annat sätt lyft betydelsen av den lokala maten i Jönköpings län.
- Verksamheten ska genomsyras av hållbarhet ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.
- Verksamheten ska drivas på ett nytänkande och innovativt sätt där den lokala maten tillgängliggörs för sitt närsamhälle.
- Verksamheten ska präglas av en entreprenöriell anda där de lokala råvarorna står i fokus, nu och i framtiden.
De vann 2024
Vinnare av utmärkelsen Årets matentreprenör blev i fjol nätverket Mat runt Gränna. Utmärkelsen togs emot av Hanna Lupiner från Lupiners gård, som representant för det 30-tal entreprenörer som samverkar i Mat runt Gränna. Priset delades ut av landshövding Brittis Benzler och Emelie Ramsö, hållbarhetsansvarig LF Jönköping, under Landsbygdens sommarmöte på Gärahovs gård.
”Det känns jättebra! I det här finalistgänget var det inte självklart. Vi har jobbat så hårt i vårt nätverk för att lyckas och det är så roligt att vi kommit så långt som vi har i dag. Det här priset gynnar jättesmå företag på landsbygden som stretar i sin vardag, och som försöker få ut sina råvaror till våra kunder.”
Hanna Lupiner, Mat runt Gränna
Juryns motivering
”Vinnaren 2024 är en aktör som visar enastående engagemang och passion för att lyfta lokala producenter och företag, både stora och små. De tillgängliggör ett unikt område för många, och bidrar till att lyfta fram naturvärdena i vår region. Nyckelordet är att bygga något hållbart tillsammans med andra och genom samarbete stärka varandra.
Genom att sätta lokala råvaror och lokala företag i centrum och ställa höga kriterier för deltagare, kommer Mat runt Gränna att fortsätta ta bygden framåt.”
Tidigare pristagare
- 2024: Mat runt Gränna
- 2023: Visingsögrisen
- 2022: Eldsjäl Mathantverk & Möten
- 2021: Hagshultskossorna
- 2020: Wärdshuset Bredaryd
- 2019: Smålandsost
- 2018: Rudenstams bär & frukt
- 2017: Grenna glass
Tips! läs om fjolårets finalister i förra sommarens nr av Din gård.



Sofia Eriksson
VD Hushållningssällskapet
Helene Berg
VD Smålands Turism
Emilia Sundberg
Affärsutvecklare & hållbarhetsansvarig Science Park



Christina Odén
Regionutvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar
Karin Nalbin
Ordförande Regionsstyrelse LRF
Magnus Olsson
VD Länsförsäkringar Jönköping