Årets matentreprenör
Lokal och närproducerad mat tillför det där lilla extra till våra bord. Nu är det vår tur att ge tillbaka. Sedan 2017 utser vi, tillsammans med våra samarbetspartners, Årets matentreprenör i Jönköpings län. Priset tilldelas varje år en person, en organisation eller ett företag, som bidrar med innovativa smakupplevelser och som genomsyras av hållbarhet i alla led; ekologiskt, ekonomiskt och socialt.
Mat runt Gränna är Årets matentreprenör
Vinnaren 2024 är nätverket Mat runt Gränna.
”Det känns jättebra! I det här finalistgänget var det inte självklart. Vi har jobbat så hårt i vårt nätverk för att lyckas och det är så roligt att vi kommit så långt som vi har i dag. Det här priset gynnar jättesmå företag på landsbygden som stretar i sin vardag, och som försöker få ut sina råvaror till våra kunder.”
Hanna Lupiner, Mat runt Gränna
Juryns motivering
”Vinnaren av årets pris är en aktör som visar enastående engagemang och passion för att lyfta lokala producenter och företag, både stora och små. De tillgängliggör ett unikt område för många, och bidrar till att lyfta fram naturvärdena i vår region. Nyckelordet är att bygga något hållbart tillsammans med andra och genom samarbete stärka varandra.
Genom att sätta lokala råvaror och lokala företag i centrum och ställa höga kriterier för deltagare, kommer Mat runt Gränna att fortsätta ta bygden framåt.”
PRESSMEDDELANDE: Nominerade 2024
Nomineringsperioden pågick till 15 maj. Vilka som var finalister avslöjades 1 juli. En presentation av alla tre och motiveringen till deras nomineringar hittar du här: Finalister i Årets matentreprenör 2024
Vad vinner Årets matentreprenör?
Förutom den ärofyllda titeln belönas vinnaren med 20 000 kr samt tillgång till rådgivning och andra företagsfrämjande insatser från samarbetspartnerna. De övriga två finalisterna får 5000 kr var.
Tidigare års pristagare
- 2023: Visingsögrisen
- 2022: Eldsjäl Mathantverk & Möten
- 2021: Hagshultskossorna
- 2020: Wärdshuset Bredaryd
- 2019: Smålandsost
- 2018: Rudenstams bär & frukt
- 2017: Grenna glass
Möt finalisterna i nya Din gård
Kriterier
Priset ska gå till en primärproducent, förädlare, samordnare, verksamhetsägare eller annan organisation som med engagemang och drivkraft producerat, tillverkat eller på annat sätt lyft betydelsen av den lokala maten i Jönköpings län.
- Verksamheten ska genomsyras av hållbarhet ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.
- Verksamheten ska drivas på ett nytänkande och innovativt sätt där den lokala maten tillgängliggörs för sitt närsamhälle.
- Verksamheten ska präglas av en entreprenöriell anda där de lokala råvarorna står i fokus, nu och i framtiden.
Frida Carlsson
VD Hushållningssällskapet
Helene Berg
VD Smålands Turism
Emilia Sundberg
Affärsutvecklare & hållbarhetsansvarig Science Park
Fred Fingal Lundberg
Restaurangchef John Bauer Hotel/Ester Kök & Bar
Karin Nalbin
Ordförande Regionsstyrelse LRF
Magnus Olsson
VD Länsförsäkringar Jönköping