Hela halmåkern höll på att gå upp i lågor

I slutet av augusti var halmen så pass torr på halmåkern utanför Månsarp i Jönköpings kommun att den började brinna. Tack vare att det fanns två brandsläckare i skördetröskan som var i närheten, så kunde en potentiell storbrand förhindras.

– En markägare i byn kom snabbt med ytterligare två brandsläckare och allt var släckt innan räddningstjänsten kom, säger Henrik Svensson som är lantbrukare och som arrenderar marken där det började brinna.

När det vardags för att stränga halm söndagen 22 augusti på halmåkern utanför Månsarp så var det få som hade kunnat förutspå vad som skulle hända. Plötsligt började halmsträngen brinna och branden började sprida sig snabbt.

– Som tur var brann det bara i själva strängen och inte i halmstubben. Vi klippte av strängen i början och slutet så att vi skulle begränsa branden, berättar Henrik Svensson.

Totalt hann ändå 200 kvadratmeter av halmåkern fatta eld innan branden var helt släckt, och enligt Henrik Svensson så var brandsläckarna som fanns nära till hands avgörande.

– Det fanns en brandsläckare i traktorn och i skördetröskan fanns det ytterligare två. Markägaren i byn kom snabbt med två till och allt var släckt innan räddningstjänsten hann komma dit.

– Det hade säkert kunnat sprida sig och accelerera rätt så snabbt om vi inte hade brandsläckaren så pass nära. Om vi inte haft brandsläckaren så nära så hade det självklart blivit svårare att släcka branden. Nu hade det regnat nyligen dessutom, men om det hade varit långvarigt uppehåll så hade det kunnat gå illa.

Det är inte första gången som en brand inträffar i samband med att halmen ska strängas. Även förra året inträffade en liknande incident, även om den var mindre.

– Då var det ett långsammare förlopp. Nu hade vi en brandsläckare i traktorn nära till hand och det var avgörande. Det är sannolikt det som är skillnaden mellan en större brand och en mindre.

Nu ska Henrik Svensson utrusta sina traktorer med fler brandsläckare för att vara på den säkra sidan om något skulle inträffa.

– Jag ska utrusta strängläggaren med två fasta brandsläckare, utöver den släckaren som finns i traktorn i tidigare. Med tre släckare så klarar man sig hyfsat om man är själv.

Enligt Henrik Svensson så borde alla som jobbar med lantbruk ha en brandsläckare nära till hands om något skulle inträffa.

– Det är oerhört viktigt, vilket vi nu sett två år i rad. För vår del så har det varit helt avgörande att vi haft brandsläckarna så pass nära. Det hade kunnat gå mycket mer illa om vi inte haft dem där.

Kort efter branden åkte Länsförsäkringar Jönköping ut till Henrik Svensson och ersatte de tömda brandsläckarna med nya.

– Jag åkte till markägaren med en av brandsläckarna, för han hade använt en av sina. Det var uppskattat och de var tacksamma över att få en brandsläckare. För min del är det viktigt att de ska ha en. Det är även en fin gest från försäkringsbolaget och det uppskattas också, avslutar Henrik Svensson.

Har du koll på din släckningsutrustning?

Ladda ner dena enkla checklista där du kan checka av så att du har rätt utrustning ifall du hamnar i samma situation som Henrik.

Checklista för brandskydd på lantbruksfordon

Vill du ha mer tips och råd hur du kan skydda din verksamhet. Då kan du läsa mer om det på vår tipssida. Klicka bara på knappen för att komma dit.

Förebyggande råd och tips för lantbrukare

Se alla nyheter