6 tips för dig som ska studera och flytta till eget boende

Att börja på högskolan kan vara en spännande men även omtumlande upplevelse, särskilt om du flyttar till en ny stad. Det finns många praktiska saker du behöver ta hand om innan själva studierna kan dra igång – allt ifrån att hitta boende och ansöka om studiestöd till att skaffa en studentförsäkring.

Student med bok på huvudet

Denna checklista kan hjälpa dig att komma i ordning och se till att du har allt du behöver för att vara redo för resten! 

  1. Ansök om studiestöd via CSN: Om man behöver ekonomiskt stöd för att betala för sina studier, behöver man ansöka om studiestöd. Det kan vara bra att börja titta på vad som erbjuds och ansöka så snart som möjligt. 

  2. Skaffa en studentförsäkring: Det är viktigt att ha en hemförsäkring under tiden man studerar. Vissa hyresvärdar kräver till och med detta. Länsförsäkringar Jönköping erbjuder upp till 30% billigare hemförsäkring för dig som student, vilket förutom din bostad också försäkrar dina saker som laptop och surfplatta. 

  3. Sätt upp en budget: När man har fått sitt studiestöd och studielån är det viktigt att planera hur man ska använda dem. För att undvika risken att vara pank den 25:e bör man göra upp en budget som hjälper en att vara ekonomiskt stabil under hela sin utbildning. Detta kan inkludera att skriva ner en lista på fasta utgifter, göra sig av med onödiga abonnemang eller byta till billigare och sätta upp automatiska överföringar till ett sparkonto varje månad. 

  4. Gör adressändring: Uppdatera din adress till din studieort innan du flyttat dit eller senast en vecka efter. Detta gör du enklast på Skatteverkets hemsida. Att stå skriven på den adress du bor på är ett krav. 

  5. Skaffa studentkort för att få rabatter:  Som student finns flera tjänster som ex. Mecenat som erbjuder förmånliga rabatter för dig som student. Dessutom har du ofta bra pris på ex. gymkort, frisör och pizzerior.  

  6. Skaffa elavtal och internet: När du flyttat är det lätt att glömma vissa saker man tar för givet. Glöm därför inte att skaffa elavtal (om detta inte ingår i hyran). I dagens läge är el en hårdvaluta, men som tur är erbjuder många elleverantörer studentpriser. Internet är också något som man kanske för givet. Fundera på om fast bredband eller ökad surfmängd till ditt mobilabonnemang passar för dig.   

Processen kan kanske verka överväldigande, men med hjälp av denna checklista blir det lättare att komma igång. Dela den gärna och kom ihåg att Jönköping University erbjuder stöd till studenter och resurser som rådgivning och mentorer. Tveka inte att söka hjälp om det behövs, och lycka till med dina studier! 

Upp till 30% billigare hemförsäkring för dig som student

Vi bjuder på 20% billigare pris på hemförsäkring för dig som student och ytterligare 10% internetrabatt

Läs mer och teckna idag

 

Se alla nyheter