Exkluderingskriterier
Garantiförvaltningen tillämpar exkluderingskriterier vid direktinvesteringar. Kriterierna omfattar:
- bolag kopplade till allvarliga kränkningar av internationella konventioner där dialog med bolaget inte nått önskvärt resultat,
- bolag kopplade till kontroversiella vapen (kärnvapen, klusterbomber, antipersonella landminor, biologiska och kemiska vapen, utarmat uran, samt vit fosfor),
- fossila bränslen: gruv- och energibolag med mer än 5 procent av sin omsättning från förbränningskol; samt bolag med mer än 5 procent av sin omsättning från utvinning av olja från oljesand; i förekommande fall bolag med betydande oljereserver och produktion där förutsättningarna för ett meningsfullt påverkansarbete med bolaget bedöms vara otillräckliga, samt
- bolag med mer än 5 procent av sin omsättning från tobaksproduktion.
Garantiförvaltningen strävar efter att externa förvaltare av fonder (indirekta investeringar) både ska tillämpa vårt förhållningssätt till exkluderingar samt följa aktuella exkluderingskriterier.
Kriterier för bolag i klimatomställning
För att bidra till samhällsomställningen och Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen väl under 2 grader tillämpar Garantiförvaltningen kriterier för omställningsbolag. Kriterierna för att fastställa omställningsbolag ska ses som komplement till exkluderingskriterier för utvalda bolag exponerade mot fossila bränslen. För att fastställa vilka bolag som anses vara i omställning i linje med Parisavtalets mål applicerar vi en kombination av framåtblickande analyser avseende bolagens CO2-utsläppsprognoser, om vetenskapligt baserade mål för utsläppsminskning definierats och/eller utifrån en analys av nuvarande energimix sett till fördelning mellan förnybar och fossil. I nuläget kan Garantiförvaltningen överväga att bibehålla utvalda energibolag i investeringsuniversum om de kan visa att de befinner sig i omställning mot en mer hållbar energimix och därmed minskad klimatpåverkan.
Gröna obligationer
Garantiförvaltningen investerar i gröna obligationer. Per utgången av 2019 uppgick andelen gröna obligationer i portföljen till cirka 6,5 procent. De gröna obligationerna bidrar till att finansiera hållbara projekt med ett koldioxidreducerande syfte likväl som att bidra till flertalet av FNs globala mål. Dessutom innehåller förvaltningen enskilda innehav som har ett uttalat hållbarhetsfokus, exempelvis skog.
Kriterier för bolag i klimatomställning
För att bidra till samhällsomställningen och Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen väl under 2 grader tillämpar Garantiförvaltningen kriterier för omställningsbolag. Kriterierna för att fastställa omställningsbolag ska ses som komplement till exkluderingskriterier för utvalda bolag exponerade mot fossila bränslen. För att fastställa vilka bolag som anses vara i omställning i linje med Parisavtalets mål applicerar vi en kombination av framåtblickande analyser avseende bolagens CO2-utsläppsprognoser, om vetenskapligt baserade mål för utsläppsminskning definierats och/eller utifrån en analys av nuvarande energimix sett till fördelning mellan förnybar och fossil. I nuläget kan Garantiförvaltningen överväga att bibehålla utvalda energibolag i investeringsuniversum om de kan visa att de befinner sig i omställning mot en mer hållbar energimix och därmed minskad klimatpåverkan. Gällande lista över bolag som anses vara i klimatomställning finns tillgänglig här.
Gröna obligationer
Garantiförvaltningen investerar i gröna obligationer. Per sista mars uppgick andelen gröna obligationer i portföljen till cirka 12,5 procent. De gröna obligationerna bidrar till att finansiera hållbara projekt med ett koldioxidreducerande syfte likväl som att bidra till flertalet av FNs globala mål. Se förteckning av gröna emittenter. Dessutom innehåller förvaltningen enskilda innehav som har ett uttalat hållbarhetsfokus, exempelvis skog.