För ett framgångsrikt och hållbart Kalmar län

Framåtblick Kalmar Län är ett återkommande samtalsforum för lokala och regionala framtidfrågor. Vi arrangerar Framåtblick tillammans med Länsförsäkringsbolagens forskningsfond med syftet att skapa en brygga mellan forskning och samhälle och bidra med kunskap att tillämpa praktiskt på lokal nivå för att stärka den region vi lever och verkar i. Temat för årets upplaga av Framåtblick Kalmar län var: "Morgondagens arbetsplats: Hur skapas attraktiva och hållbara arbetsmiljöer för framtiden?".

I en tid av ökad digitalisering, globalisering och en arbetsmarknad präglad av kortare uppdrag och flexibilitet, är frågan hur intressenter i olika regionala arbetsmarknader påverkas framåt. Vilka är de stora arbetsmiljö-, rekryterings- och förmånsfrågorna idag och i framtiden? Och hur kan vi på sikt utveckla attraktiva och hållbara arbetsplatser? Dessa och andra spännande framtidsfrågor diskuterades under Framåtblick 2019. Årets värdorter var Vimmerby, Västervik, Oskarshamn, Kalmar och Borgholm.

Årets forskare

I år bjöd vi in forskarna Ann Bergman, professor i arbetsvetenskap, Handelshögskolan, Karlstads universitet och Eva Lindell, lektor och forskare i företagsekonomi vid Mälardalens högskola. Forskarna delade viktiga forskningsresultat runt arbetsmarknaden och arbetslivet och lyfte fram det som bör uppmärksammas för att skapa gynnsamma förutsättningar framåt.

Podcast - morgondagens arbetsplats

Annika Dopping, programledare, journalist och kommunikationskonsult samlar en kvartett av sakkunniga med olika perspektiv för att diskutera temat för Framåtblick 2019.
Hur kan morgondagens arbetsplats formeras?
Vilken roll har vi, och vad kan vi göra?

Medverkande:
Eva Lindell, lektor och forskare i företagsekonomi, Mälardalens Högskola
Monica Björkegren-Ohlson, inflyttarlots Kalmar kommun
Ann Bergman, professor i arbetsvetenskap, Karlstads universitet
Jane Wågsäter, hållbarhetsansvarig Länsförsäkringar kalmar län

Läs mer om länsförsäkringsbolagens forskningsfond

Tillbakablick

Ta gärna del av våra filmer från åren med Framåtblick. Du kan också lyssna på vår podcast som spelades in i samband med Framåtblick 2018.