Så skyddar du dig mot bränder i jul
Lussebak, levande ljus och eldning i öppna spisen – nu startar årets brandfarligaste säsong och det är extra viktigt att brandsäkra hemmet.
Jul och nyår är en tid fylld av ljus och värme – men inte om vi ser till antalet bostadsbränder som ökar under december och januari. Under dessa två månader får SOS Alarm 18 procent fler samtal om bostadsbränder än resten av året. Allra flest samtal kommer under nyårsafton och nyårsdagen. Så här i juletider kan man tro att bortglömda ljus är den vanligaste brandorsaken men faktum är att flest bostadsbränder startar på spisen, oavsett tid på året. Det kan handla om att man glömmer mat på spisen eller råkar få igång en platta av misstag, går iväg från köket och börjar med någon annan syssla.
–Ett bra tips är att installera en spisvakt som bryter strömmen innan det blir för varmt och maten fattar eld. Sen är det jätteviktigt att man har en brandvarnare, brandfilt och brandsläckare i anslutning till köket. Börjar en gryta eller stekpanna fatta eld gäller det att agera snabbt så att elden inte tar fart, säger Magnus Larsson, skadeförebyggare på LF Kalmar.
I Sverige görs årligen flera tusen räddningsinsatser till bostadsbränder och omkring 100 personer omkommer i bostadsbränder varje år. Att ha en fungerande brandvarnare är en av de absolut viktigaste åtgärderna för att minska konsekvensen av bränder och det bör finnas minst en på varje våningsplan, allra helst nära kök och sovrum. Det är också viktigt att testa den regelbundet och byta batterier när det behövs.
–Den 1 december är det Brandvarnarens dag och det är ett ypperligt tillfälle att testa sin brandvarnare. Det är enkelt och går snabbt, men kan vara helt avgörande om det värsta skulle inträffa. Ett annat tips är att anmäla sig till SMS-tjänsten hos MSB där du får regelbundna påminnelser, säger Magnus Larsson.
Tips från LF Kalmar - Så skyddar du dig mot bränder i jul:
- Se till att ha minst en fungerande brandvarnare på varje våningsplan, nära kök och sovrum. Testa brandvarnaren och byt batterier om det behövs.
- Utrusta hemmet med brandsläckare och brandfilt och se till att alla i hemmet vet var de finns.
- Installera en spisvakt som stänger av spisen om det blir för varmt. Rengör köksfläkten från fett.
- Håll koll på julskinkan och lussekatterna. Lämna aldrig mat på spisen eller i ugnen utan uppsikt. Var extra försiktig med het olja. Kväv elden med ett lock eller brandfilt om det börjar brinna – häll aldrig på vatten.
- Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt och se till så ljusen inte står nära annat som kan fatta eld. Glöm inte släcka ljusen om du går hemifrån – sätt gärna upp en lapp vid ytterdörren.
- Dekorera adventsljusstaken med stenar, sand eller glas istället för mossa och trä. Idag finns också många fina och naturtrogna elektriska ljus.
- Elda med ren och torr ved, och använd inte mer än 2-3 kilo ved per timme. Använd gnistskydd och se till så det inte finns brännbart material framför eldstaden.
- Låt kaminen eller öppna spisen vila mellan eldningarna. En tumregel är att vänta lika länge som man har eldat.
- Se till att julgransbelysning och annan elektronik är i bra skick när du plockar fram det ur förrådet. Använd endast CE-märkta produkter.