Endast 4 av 10 unga vuxna har en hemförsäkring

En hemförsäkring skyddar dig själv, ditt hem och dina saker om något oväntat skulle hända. Ändå saknar en stor del av unga hemförsäkring och många vet inte ens vad det är för något – vilket kan stå dem dyrt senare i livet.

Packa, köpa möbler och anordna inflyttningsfest. Det är mycket att tänka på när man ska flytta och det är lätt hänt att man glömmer en liten men viktig detalj – hemförsäkringen. Hemförsäkringen ger dig ett bra skydd om du råkar ut för något oväntat, som att det börjar brinna eller att du får en vattenskada. Ändå är det många som inte har en egen hemförsäkring, vissa vet inte ens vad det är. Särskilt bland unga vuxna. Enligt Finansinspektionen saknar 2 av 5 under 30 år kännedom om hemförsäkring och i samma ålderskategori är det endast 4 av 10 som själva äger en hemförsäkring. Vissa av dessa bor dock fortfarande hemma och omfattas då av föräldrarnas hemförsäkring, om de har någon.

-Det finns ingen lag som säger att man måste ha en hemförsäkring, men det är något jag starkt rekommenderar. Att återställa en brand- eller vattenskada kan kosta flera hundratusen kronor och har man ingen försäkring blir det en dyr start på vuxenlivet, säger Anna-Karin Sjöberg, Försäljningschef för Privat Försäkring på LF Kalmar.

En vanlig missuppfattning är att man endast behöver hemförsäkring om man äger en villa eller bostadsrätt, men det är lika viktigt om man bor i hyresrätt, bor i andra hand eller är inneboende. En del upplever det även som en onödig kostnad, särskilt nu i lågkonjunkturen, men att strunta i att teckna eller säga upp sin hemförsäkring kan få stora konsekvenser. Dessutom täcker hemförsäkringen även en del skador utanför bostaden, exempelvis om du är på resande fot, om mobiltelefonen skulle gå sönder eller om din cykel skulle bli stulen på stan. Vill man vara extra skyddad kan man också teckna olika tilläggsförsäkringar.

-Så fort man flyttar hemifrån behöver man en egen hemförsäkring, oavsett hur man bor. Hur stor kostnaden blir beror bland annat på boendeform, var och hur stort man bor, men slår man ut månadskostnaden blir den i de flesta fall inte högre än en streamingtjänst eller när du beställer hämtmat en kväll. Vi på LF Kalmar erbjuder även en speciell hemförsäkring för alla under 30 år, säger Anna-Karin Sjöberg.

LF Kalmar tipsar – 3 anledningar att ha en hemförsäkring:

  • En hemförsäkring skyddar ditt hem och dina saker när det oväntade händer – till exempel vid en brand eller en vattenskada. Beroende på hur ditt hem ser ut och vad som finns i det, kan det kosta alltifrån några hundra tusen till långt över miljonen att återställa det. Med en hemförsäkring betalar du endast en självrisk.
  • I hemförsäkringen ingår ett reseskydd i 45 dagar. Det gäller bland annat om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka under resan och täcker exempelvis kostnader för sjuktransport hem, vilket annars kan bli väldigt dyrt. Du kan också få ersättning om din resväska blir stulen, om du blir bestulen på pengar eller om du tvingas avbryta din resa på grund av sjukdom.
  • Hos LF Kalmar ingår allriskförsäkring (drulle) som skyddar dina saker vid plötsliga händelser, exempelvis om du tappar mobiltelefonen i marken eller råkar spilla kaffe över din laptop. Även din cykel är försäkrad genom hemförsäkringen och du kan bland annat få ersättning om den skulle bli stulen.

Se alla nyheter