Inbrott ökar under de mörka höstmånaderna – så skyddar du dig

Tidigare skedde de flesta inbrott under sommarledigheterna. Sedan några år tillbaka ser vi en tydlig förändring. Nu görs inbrotten under årets sex mörka månader. Under oktober, november och december anmäls hela 65 procent fler inbrott än under resten av året. Även inbrott i sommarstugor ökar markant under hösten.

Inbrottsforsok 1200x648
Foto: LFAB

De flesta inbrotten som anmäls till Länsförsäkringar har skett under dagtid när de boende inte varit hemma. Det vanligaste är att tjuvarna tar sig in på bostadens baksida. De går ofta genom fönster eller altandörr, men utan att göra någon större skada, och sällan med krossad glasruta som följd.

Länsförsäkringar Västernorrlands skadechef Christoffer Jonsson tipsar om hur du bäst skyddar dig mot inbrott:

Hur kan jag förstärka mitt inbrottsskydd?
– Om du har lås som är godkända av Stöldskyddsföreningen ökar skyddet mot inbrott. Tjuven väljer hellre ett hus med enklare lås. När det gäller entrédörrar så är det bra att ha tvåfunktionslås. Det ger både hemmabekväm och bortasäker låsning. Hemmabekväm låsning innebär att dörren kan låsas eller öppnas inifrån med hjälp av vred. Bortasäker låsning innebär att vredet spärras så att låset bara kan öppnas med nyckel. Du som inte har denna typ av lås kan sätta in ett extralås för att få bortasäker låsning, säger Christoffer.

Många inbrott sker via terassdörren. Hur kan jag öka skyddet där?
– Bristfälliga handtagslås med sprint eller spärr och olämpliga låskolvar och slutbleck gör det enkelt att bryta sig in. Genom att byta den gamla spanjoletten till en säkerhetsspanjolett med låsbart handtag och säkerhetsslutbleck ökar inbrottsskyddet avsevärt. En annan åtgärd är att behålla den gamla spanjoletten och komplettera med ett låsbart handtag eller ett utanpåliggande terrassdörrlås. Då kan dörren inte öppnas genom att krossa rutan och sticka in handen. Terrassdörrar kan också förstärkas genom att montera en plåt i dörrens underdel, säger Christoffer

– Vi har sett att tjuvarna vanligtvis inte förstör eller stökar till så mycket utan går bara in och tar det som de ska ha och går sedan ut igen. Tjuvarna tar ofta små men ganska dyra saker som är lätta att bära med sig och som är lätta att sälja vidare, så förlusterna för kunderna blir ofta stora, säger Christoffer.

Tjuvarna går nästan alltid in och letar i sovrummet och badrummet, där de flesta har sina smycken. Länsförsäkringar har noterat att tjuvarna koncentrerar sig på att stjäla små men dyrbara saker; smycken, pengar och enstaka mindre elektronikprylar.

– Vi rekommenderar att man förvarar de smycken man inte använder i bankfack. De smycken man har hemma bör man förvara på fler ställen i hemmet och på så sätt kanske tjuven inte får med sig allt. Det är också viktigt att tänka på att inte förvara en större summa pengar hemma.

– Forskning visar också att brottsligheten minskar med i genomsnitt en fjärdedel i områden där man har grannsamverkan mot brott.

För att förebygga inbrott är det bra att försöka tänka som tjuven. Gör så att bostaden ser bebodd ut även när du är bortrest, exempelvis med hjälp av timers på lampor. I listan nedan finns fler tips för att undvika inbrott.

 

Undvik inbrott:

  • Se till att alla dörrar är låsta när du går hemifrån.
  • Lås som är godkända av stöldskyddsföreningen ökar skyddet mot inbrott. Tjuven väljer hellre ett hus med sämre lås.
  • Lås på altan- eller balkongdörrar och fönster försvårar också inbrott.
  • Om du ska resa bort: Se till att någon tömmer din brevlåda.
  • Använd timers på lampor så att de tänds och släcks och får det att se ut som om någon är hemma.
  • Prata med dina grannar och informera om när ni inte är i fritidshuset eller ska resa på semester.
  • Installera gärna inbrottslarm.

För mer information kontakta gärna:

Länsförsäkringar Västernorrland är ett av 23 lokalt förankrade och självständiga länsförsäkringsbolag. Vi erbjuder ett brett utbud av bank- och försäkringstjänster till privatpersoner och företag. I 175 år har vi verkat i Västernorrland. Vi ägs av våra kunder och finns där de finns. Du hittar våra kontor i Härnösand, Sundsvall, Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå. Med personlig service, kompetenta medarbetare och konkurrenskraftiga priser har vi under många år haft branschens mest nöjda kunder.

Se alla pressmeddelanden