Illustration över barn som leker
Illustration över barn som leker

Spara till barn

Kom igång och spara till dina barn eller barnbarn för att ge dem en bra ekonomisk start i livet. Tänk på att även små summor växer över tid.

  • När du månadssparar blir sparandet verkligen av
  • Spara enkelt till barn i våra sparmålsfonder
  • Ge pengarna en chans att växa på lång sikt

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Månadsspara till barn

Är du redan bankkund hos oss kan du enkelt logga in på Mina sidor eller i vår mobilapp för att börja spara till ditt barn. Vill du bli bankkund hos oss? Öppna ett konto och börja ditt barnsparande redan idag.

Att månadsspara är ett bra sätt att se till att sparandet till barnen blir av. Oavsett vad pengarna ska användas för i framtiden är det bra att börja så tidigt som möjligt. När du månadssparar i fonder sprider du dina risker och dina pengar har möjlighet att växa. Ett sparande som helt enkelt gör jobbet åt dig när det sker automatiskt varje månad.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Ska jag spara i mitt eller barnets namn?

Om du sparar i barnets namn är det viktigt att känna till att pengarna blir tillgängliga för barnet på 18-årsdagen. Men ditt barn kanske inte är redo att hantera pengarna själv vid 18 års ålder. Om du sparar i ditt eget namn tillhör pengarna dig och du bestämmer själv när ditt barn ska få tillgång till pengarna.

Vanligaste kontot för barnsparande i barnets namn är ett investeringssparkonto (ISK). Vanligaste kontot för barnsparande i ditt namn är kapitalförsäkring, där barnet står som förmånstagare.

Hjälp barnet att förstå värdet av pengar

Prata gärna med ditt barn om vikten av sparande för att hjälpa barnet att förstå varför man sparar. Börja gärna tidigt och anpassa det efter barnets ålder.

Börja barnspara i fonder eller aktier

Eftersom sparande till barn oftast är långsiktigt kan det vara bra att spara i fonder. Då ger du pengarna en större chans att växa över tid. Även små belopp kan bli större med tiden, bland annat tack vare ränta-på-ränta-effekten. För yngre barn är aktier och aktiefonder det sparalternativ som gett bäst avkastning på lång sikt. Ditt mål behöver inte vara att ge barnet en stor summa pengar i framtiden, även ett mindre belopp kan räcka till exempelvis ett körkort eller för att slippa ta studielån under en tid. Tänk på att om du behöver ett barnsparande för oförutsedda utgifter, är kanske inte fonder eller aktier rätt sparform.

Gör det enkelt med våra sparmålsfonder

Sparmålsfonderna passar dig som inte vill behöva se över ditt barns sparande så ofta. Du behöver bara fundera på när sparandet ska börja användas och välja Sparmålsfonden som är anpassad till det, sedan sköter vi resten.

Läs mer om våra sparmålsfonder

Så mycket kan du spara ihop

Beloppen visar hur ditt sparande kan utvecklas över tid när du sparar i fonder eller aktier, i stället för att lägga pengarna på ett sparkonto utan ränta. Beloppen är inte en garanti. Vi har räknat på en genomsnittlig avkastning på sex procent och har inte tagit hänsyn till eventuella skatter, avgifter, valutaförändringar eller inflation.

Månadsspara 5 år 10 år 15 år 20 år
500 kr 34 885 kr 81 940 kr 145 409 kr 231 020 kr
1 000 kr 69 770 kr 163 879 kr 290 819 kr 462 041 kr
2 000 kr 139 540 kr 327 759 kr 581 637 kr 924 082 kr
4 000 kr 279 080 kr 655 517 kr 1 163 275 kr 1 848 164 kr

 

Tre konton för barnsparande

Ung pappa håller sin bebis i ett barnrum.

Det finns olika sätt att spara till barnen. Vilket typ av konto du ska välja för ditt barnsparande beror på vad du sparar till och hur länge du har tänkt att spara till barnet. 

  1. Sparkonto

    För sparande som är tänkt till en buffert för oförutsedda utgifter i närtid för barnet, är det bäst att spara på sparkonto. Ha inte för mycket pengar i den kortsiktiga bufferten. Har du mer än fem års sparhorisont har det historiskt visat sig att fond-och aktiemarknaden har gett bättre avkastning.

  2. Investeringssparkonto

    För det långsiktiga sparandet kan du välja investeringssparkonto (ISK). På ett investeringssparkonto kan du samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper. Du kan köpa, sälja och byta hur ofta du vill och slipper deklarera och beskatta enskilda vinster. Istället betalar du skatt på en schablonintäkt som räknas ut på ditt sparande varje år. Det görs automatiskt via deklarationen.

  3. Kapitalförsäkring

    Ett annat alternativ för långsiktigt sparande är att spara i en kapitalförsäkring. Du placerar ditt sparande i valda fonder, max 20 stycken som du kostnadsfritt kan byta när du vill. Du betalar en årlig avkastningsskatt på försäkringens värde samt på gjorda inbetalningar. Det innebär att du inte behöver deklarera varken uttag eller fondbyten, det sköts automatiskt via deklarationen. Till skillnad från ett investeringssparkonto kan du i en kapitalförsäkring styra över hur och när pengarna ska betalas ut till barnet. 

Vill du hjälpa ditt barn in på bostadsmarknaden?

Det kan vara kämpigt att för första gången ta sig in på bostadsmarknaden. Eftersom man behöver 15 procent i kontantinsats tar det ett tag att spara ihop till sin första bostad. Ett av de mest effektiva sätten att hjälpa sitt barn att få ihop en kontantinsats är att själv börja månadsspara tidigt.

Om du sparar samma belopp som barnbidraget varje månad i 20 år och sätter in pengarna i en fond som följer den svenska börsen, ger det ett kapital som motsvarar kontantinsatsen till en etta. Månadssparandet ger alltså en motorväg in till bostadsmarknaden.

Hos oss kan du inte bara ansöka om bolån utan också räkna på olika slutpriser och kontantinsatser för att kunna lägga upp ett månadssparande som passar för just dig.

Illustration över ett utropstecken
Illustration över ett utropstecken

Särskilda regler vid stora summor

Om ditt barn är under 18 år och har tillgångar som överstiger åtta gånger gällande prisbasbelopp (420 000 kronor 2023) gäller särskilda regler. Vårdnadshavarna ska bland annat lämna in en förteckning över barnets tillgångar till överförmyndaren i kommunen. Hur det går till kan du läsa om på din kommuns webbplats.

Vanliga frågor och svar om barnspar