Mc-försäkring

Motorcykelförsäkring som anpassas efter dina behov

Maskinskador ersätts upp till 5 år eller 5000 mil
Assistans dygnet runt vid driftstopp
MC Smart för dig som är säkerhetsmedveten
Så behandlar vi personuppgifter

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Jämför innehållet i motorcykelförsäkringen

Innehåll Innehåll
Helförsäkring Hel
Halvförsäkring Halv
Trafikförsäkring Trafik

Ersätter personskador på förare, passagerare och utomstående. Den ersätter också skador du orsakar på annans egendom. Du får ingen ersättning för skador på ditt eget fordon eller egendom på fordonet.

Självrisk: 1 000 kr.

Du får betalt för skador genom brand, blixtnedslag eller explosion. Du kan också få ersättning för skador på elektriska kablar som orsakats av kortslutning.

Självrisk: 1 500 kr

Ersätter skador på kåpans glas genom exempelvis stenskott.

Självrisk: 35 % av skadekostnaden, lägst 1 000 kr.

Om din motorcykel blir stulen eller skadas vid inbrott. 

Självrisk: 3 000 kr.
Om din motorcykel blir stulen när den har en aktiverad spårningsutrustning som vi godkänt, slipper du självrisken helt.

Bärgning, räddning om din motorcykel råkat ut för driftstopp, blivit stulen eller skadats under färd.

Självrisk: 1 200 kr

Advokat- och rättegångskostnader om du hamnar i tvist efter till exempel en trafikskada.

Självrisk: 20 % av kostnaden, lägst 1 000 kr.

Skador på exempelvis motor, startmotor, generator och kylsystem. Gäller för tvåhjuliga motorcyklar som är högst fem år gamla eller som har körts längst 50 000 kilometer.

Självrisk: 5 000 kr 

Om du behöver träffa en psykolog efter till exempel en trafikolycka.

Ingen självrisk

Skador på din motorcykel vid en trafikolycka, även om felet är ditt. Du kan också få ersättning vid så kallad annan yttre olyckshändelse, till exempel vid dikeskörning och skador när motorcykeln transporteras på släpvagn, tåg eller båt.

Självrisk: Du väljer själv 3 000 kr eller 8 000 kr.

Välj motorcykelförsäkring utifrån dina förutsättningar

En MC-försäkring behöver du för att skydda dig själv, din motorcykel och dina medtrafikanter. Du behöver försäkra din motorcykel från och med samma dag du köper den, då den tidigare ägarens försäkring inte gäller.

Våra försäkringar

Hos oss kan du välja antingen MC Smart eller Årsförsäkring, beroende på hur du använder din motorcykel. Dessa kan du i sin tur välja att teckna som halv- eller helförsäkring. Trafikförsäkringen ingår i båda.

Alla motorcyklar ska enligt svensk lag ha en trafikförsäkring, som gäller för personskador och skador på andras egendom.

MC Smart

MC Smart är en prisvärd motorcykelförsäkring för dig som är extra säkerhetsmedveten. Det är en årsförsäkring med säsongsvarierat pris, speciellt anpassad för dig som använder skyddsutrustning, låser in motorcykeln på natten och bara lånar ut motorcykeln inom familjen du bor med.

Se pris och teckna försäkring

För att kunna teckna MC Smart behöver du uppfylla vissa så kallade aktsamhetskrav.

Du och eventuella passagerare måste utöver den lagstadgade hjälmen också använda skyddsutrustning. Skyddsutrustningen ska vara godkänd av oss, tillverkad och avsedd för motorcykelbruk. Den ska ha förstärkning för armbågar, axlar och knän samt förstärkta stövlar, motorcykelhandskar och ryggskydd.

När du är hemma behöver du alltid låsa in din motorcykel på natten, exempelvis i ett garage, förråd eller källare.

För att försäkringen ska gälla kan du bara låna ut motorcykeln till personer som är folkbokförda på samma adress som du.

Mer information finns att läsa i dokumentet För- och efterköpsinformation motorcykel längre ner på sidan.

 

Årsförsäkring

Den här försäkringen passar dig som inte har möjlighet att låsa in motorcykeln om nätterna i exempelvis ett garage eller förråd, och för dig som vill kunna låna ut motorcykeln till vänner och andra personer utöver din familj.

Detta är en årsförsäkring med säsongsvarierat pris, vilket innebär att du inte behöver ställa av och på din motorcykel när du inte använder den.

Se pris och teckna försäkring

Vilken försäkring passar din motorcykel bäst?

Gör vårt MC-test

Genom att svara på ett par frågor kan du få hjälp att förstå vilken av våra försäkringar som bäst passar dig och din motorcykel.

Använder du skyddsutrustning när du kör din motorcykel?

Vanliga frågor och svar

 • Om du vill ställa på ditt fordon ska du meddela detta till Transportstyrelsen. De skickar sedan information till oss och vi ger ditt fordon samma omfattning på försäkringen som du hade tidigare.


  Hjälpte det här svaret dig? 200 av 297 har fått hjälp av svaret
 • Om du har en halv- eller helförsäkring får du ersättning för kostnader om motorcykeln blir stulen eller råkar ut för ett stöldförsök.

  Om stölden eller inbrottsförsöket skett på natten och du har en MC Smart får du full ersättning om motorcykeln var låst och inlåst.

  Om din motorcykel bara har en trafikförsäkring får du ingen ersättning om den blir stulen.


  Hjälpte det här svaret dig? 33 av 95 har fått hjälp av svaret
 • Om felet till olyckan är ditt ersätter trafikförsäkringen, som är obligatorisk, skadorna på det andra fordonet och personskador på dig och övriga inblandade.

  Har du en helförsäkring ersätter försäkringen även kostnaden för skadorna på din motorcykel. Om det är det andra fordonet som orsakat olyckan ersätter det fordonets trafikförsäkring skadorna på dig och din motorcykel.


  Hjälpte det här svaret dig? 21 av 37 har fått hjälp av svaret
 • Enligt Trafikskadelagen är motorcykelns ägare skyldig att ha en trafikförsäkring (om den inte är avställd). Trafikförsäkringsföreningen tar ut en hög avgift av ägare för den tid som mc:n är oförsäkrad.


  Hjälpte det här svaret dig? 32 av 47 har fått hjälp av svaret
 • Du ställer av ditt fordon hos Transportstyrelsen. Om du har en halv- eller helförsäkring ändrar vi din försäkring till en avställningsförsäkring som innehåller skydd mot brand, glas och stöld, samt rätts- och vagnskadeskydd. Har du enbart en trafikförsäkring är ditt fordon oförsäkrat tills du ställer på den igen.

  Vill du ställa av din motorcykel?
  Har du MC Smart eller Årsförsäkring behöver du inte ställa av motorcykeln alls. Då är din motorcykel försäkrad hela året, men försäkringen är anpassad för att du inte kör året om.

  Om du har en Basförsäkring hos oss behöver du ställa av din motorcykel. Då är tillvägagångssättet och villkoren samma som för övriga fordon.


  Hjälpte det här svaret dig? 484 av 706 har fått hjälp av svaret
 • Nej, det behöver du inte. Transportstyrelsen meddelar oss att du sålt din motorcykel och vi avslutar då din försäkring. De pengar som blir över betalar vi tillbaka till dig.


  Hjälpte det här svaret dig? 100 av 122 har fått hjälp av svaret
 • Det avtal du tecknade när du försäkrade din motorcykel hos oss gäller i ett år. Du kan byta försäkringsbolag vid din försäkrings årsförfallodag eller när du byter motorcykel. Detta gäller oavsett om du betalar din försäkring månads-, halvårs- eller årsvis.


  Hjälpte det här svaret dig? 12 av 26 har fått hjälp av svaret