Historien om en gård utöver det vanliga

Visst händer det att Inger Söreke funderar på om slitet på gården är värt besväret. Då tar hon en promenad och ser ut över fälten. Förutom att njuta av den vackra utsikten tänker hon på tidigare generationers slit, inte minst med att bygga vallar för att hålla Mörrumsåns vatten i schack. Då känns arbetet hon och maken Anders lägger ner genast självklart.

Historien om en gård utöver det vanliga

”Man känner ett ansvar att hålla landskapet öppet,” säger Inger Söreke och får medhåll av Anders, som tillägger att det också är viktigt att se till att det fortfarande finns matproduktion i Sverige.

En gård med anor
Inger och Anders Söreke är tredje generationen på Härensås Södregård. De bedriver mjölkproduktion och gör det så bra att de snart kommer att få guldmedalj av kungen, något som kräver att man levererat högkvalitativ mjölk i 23 år. Det är andra gången gården föräras denna utmärkelse, då Anders far tidigare också fått en guldmedalj.

Det var Anders farfar som köpte gården på 1920-talet. På 1950-talet tog hans far och farbror över och köpte dessutom in granngårdarna. Idag används de 107 hektaren till både odling och till betesmark för 160 djur, varav 70–75 mjölkkor. ”Vi behåller bara kvigorna och säljer tjurarna. Det vi odlar är endast foder till djuren,” berättar Anders.

Det mesta av mjölken levereras till Arla, men 2016 bestämde sig Inger och Anders att öppna en gårdsbu ­ tik för att också kunna sälja direkt till kund. ”Vi har en bra produkt som annars försvinner i mängden när den blandas med all annan mjölk,” förklarar Anders.

En trygg vardag
Men att bygga om en ladugård till en livsmedelsäkrad lokal är en stor investering och det är mycket att tänka på. Här fick paret Söreke hjälp av sin personliga kontakt på Länsförsäkring Kronoberg, Magnus Kristoffersson. ”Vi har varit kunder i många år och kan alltid ringa om det är något. När vi byggde om var det viktigt att få hjälp med försäkringsskyddet kring butiken,” berättar Anders.

Något som Inger och Anders inte tänkt på själva var att de också behövde teckna en olycksfallsförsäkring för sina kunder i den nya butiken, men Magnus upplyste dem om att detta var något de verkligen behövde. ”Det är viktigt att man är skyddad. Vi träffar Magnus en gång om året och går igenom våra försäkringar. Det kan vara saker som ändrats, som att vi bytt någon maskin. För några år sedan gick silon sönder. Då fick vi hjälp direkt och även om Magnus inte är skade ­ reglerare kan vi ringa honom så tar han det vidare.”

Efter de årliga träffarna skickar Magnus över en dokumentation om vad de kommit överens om. ”Det är väldigt bra med en personlig kontakt. Magnus är insatt i vår verksamhet,” konstaterar Anders.

Framtiden är säkrad
Hösten 2016 öppnades så gårdsbutiken Härensås Mjölk med en automat där kunden själv fyller en glasflaska eller plastdunk med härlig, lågpastöriserad och ohomogeniserad mjölk. I kylskåpen står egentillverkad yoghurt och ostkaka.

Butiken är för det mesta obemannad och kunderna betalar antingen kontant eller med Swish. Och åtgången är strykande. Kunderna kommer från trakten, vissa passar på att köra förbi på väg hem från jobbet, andra kör en bit extra men passar då på att köpa åt både sig själva och grannarna, något som Inger och Anders uppskattar. De månar såväl om sina djur, som om miljön.

När Inger och Anders Söreke tog över gården fortsatte de det arbete som generationer innan dem påbörjat, och tanken har varit att kunna lämna över till dem som kommer efter. En generationsväxling som idag inte är lika självklar som förr. Därför gläds de åt att yngste sonen Daniel gått med i driften och att fjärde generationen Söreke nu officiellt är med och driver Härensås Södregård.

Daniel Söreke

Den här artikeln är en del av den Trygghetsredovisning som Länsförsäkring Kronoberg sammanställde för 2017. Trygghetsredovisningen är vårt sätt att berätta om de insatser vi tar oss för inom hållbarhet. Du kan läsa den i sin helhet här.