Ökat samarbete med drönare för att minska bränder

Under flera år har Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad tillsammans med Räddningstjänsten i Kristianstad och Kristianstads Flygklubb spanat efter bränder från luften. Brandspaningsflyget kompletterar Länsstyrelsens flyg och agerar på uppdrag av räddningstjänsten. Under hösten utökas samarbetet med inköp av två drönare.

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad samarbetar sedan fler år tillbaka med Räddningstjänsten i nordöstra Skåne kring trygghet och skadeförebygg. Sedan 2018 även tillsammans med Kristianstad flygklubb kring brandspaningsflygningar.
– Brandspaningsflyget innebär stor hjälp för tidig upptäckt av brand är guld värd, säger Anders Pålsson, brandingenjör och inre befäl på Räddningstjänsten.
– Tidsfaktorn är otroligt avgörande. Det gäller alla bränder, men speciellt ute i det fria eftersom elden kan sprida sig helt fritt där. Flyget ger oss tidig upptäckt och en chans att släcka med våra vanliga resurser.

”Har velat ha drönare länge”

Under hösten medfinansierar Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad även inköpet av två drönare, en i Kristianstad och en i Hässleholm.
– Vi har velat ha drönare länge eftersom successiva bilder uppifrån ger väldigt bra helhetsuppfattning över en situation. Vi har en begränsad budget så det är bra med ekonomisk hjälp, säger han.
– Samarbetet med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad funkar bra. Vi jobbar ju båda med att hjälpa människor och har samma målgrupp; deras kunder och de människor vi ska hjälpa är desamma. I slutet av sommaren genomfördes också en gemensam kampanj för åtgärder i samband med skyfall.

För Länsförsäkringar Göinge Kristianstad är satsningen på drönare ett bra komplement för både att upptäcka bränder och under eftersläckningsarbetet.
- Att kunna hjälpa till för att få upp drönare för att få en extra lägesbild bidrar till att skapa trygghet för boende och företag i vår del av Skåne, säger Renée Carlsson, hållbarhets- och kommunikationschef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

– Vi är en del av det goda samarbetet med räddningstjänsten och Kristianstads Flygklubb när det gäller att förstärka arbetet med att upptäcka bränder och förhindra brandspridning under sommarmånaderna, säger Renée Carlsson.

Under sommaren 2021 genomfördes 24 st brandspaningar tillsammans med Kristianstad flygklubb.

För mer information, kontakta:

Renée Carlsson, kommunikations- och hållbarhetschef Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 0733-18 29 96
Anders Pålsson, brandingenjör operativa avdelningen, Kristianstad kommun, 0733-13 50 02

Ladda ner pressmeddelande

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett av 23 kundägda länsförsäkringsbolag och har sitt verksamhetsområde i Nordöstra Skåne. Vi har som målsättning är att vara det naturligaste valet för våra kunder när det gäller bank, försäkring och fastighetsförmedling. Vi är idag drygt 100 anställda och finns bemannade på våra kontor i Kristianstad, Hässleholm och Bromölla.

Se alla pressmeddelanden