Länsförsäkringars liv- och pensionsförsäkringsverksamhet redovisar god avkastning och återbäring till kunderna

2024 inleddes positivt med stigande börser vilket bidrog till att Länsförsäkringars liv- och pensionsförsäkringsverksamhet redovisade god avkastning och återbäring till kunderna under årets första kvartal. Inom fondförsäkring var tillväxten stark där premieinkomsten ökade framför allt inom ITP. Länsförsäkringar Liv utsågs till Årets Livförsäkringsbolag 2023 i Söderberg och Partners årliga trafikljusrapport.

Sara Rindevall
Foto: Adrian Leopoldsson, Länsförsäkringar

Liv- och pensionsförsäkringsverksamheten är uppdelad i två bolag: Länsförsäkringar Fondliv (som är öppet för nyteckning) och Länsförsäkringar Liv (som är stängt för nyteckning).

Länsförsäkringar Fondliv – jan-mar 2024

Fondliv erbjuder fondförsäkring och garantiförvaltning. (Uppgifter inom parentes avser motsvarande period 2023.)

  • Resultat efter skatt uppgick till 137 (143) Mkr.
  • Det förvaltade kapitalet uppgick till 252 (208) Mdkr, en ökning med 11 procent sedan årsskiftet.
  • Totala premieinkomsten uppgick till 7,3 (4,7) Mdkr, där inbetalda premier ökade med 16 procent.
  • Kundernas genomsnittliga fondavkastning under första kvartalet uppgick till 10,0 procent.
  • Under första kvartalet lanserades tre nya fonder i fondförsäkringsutbudet och tre fonder ersattes av fonder med högre hållbarhetsnivå och avkastningspotential.
  • 99,6 procent av kundernas kapital är placerat i fonder som främjar hållbarhet eller har hållbarhet som mål enligt klassificeringen i EUs förordning om hållbarhetsrelaterade uppgifter.
  • Garantiförvaltningens avkastning uppgick till 3,9 procent och förvaltat kapital uppgick till 6,6 (5,7) Mdkr. 30 procent av förvaltat kapital är placerat i hållbarhetsinriktade investeringar.
  • Länsförsäkringar Fondlivs kapitalkvot enligt Solvens II uppgick till 153 (165) procent.

- 2024 inleddes mycket starkt där det förvaltade kapitalet ökade till en ny högsta nivå på 252 Mdkr under första kvartalet. Ökningen förklaras av god tillväxt i den underliggande affären i kombination med positiv avkastning drivet av stora uppgångar på de finansiella marknaderna. Den genomsnittliga kundavkastningen var 10,0 procent inom fondförvaltning och 3,9 procent för garantiförvaltningen. Vi gläds åt att kunna ge våra kunder en trygg och bra avkastning på sitt pensionskapital - inbetalda premier visade fin tillväxt på 16 procent. Det är också mycket glädjande att många kunder väljer att ge Länsförsäkringar förtroende att förvalta sin avtalspension, nu när vi är valbara inom ITP. Det bidrog till att premieinkomsten ökade med hela 55 procent under första kvartalet, säger Sara Rindevall, vd Länsförsäkringar Fondliv.

Länsförsäkringar Liv – jan-mar 2024                                                                             

Länsförsäkringar Liv förvaltar traditionell försäkring enligt ömsesidiga principer. (Uppgifter inom parentes avser motsvarande period 2023.)

  • Resultatet uppgick till 3,0 (1,6) Mdkr.
  • Det förvaltade kapitalet uppgick till 107 (104) Mdkr.
  • Avkastningen i Länsförsäkringar Livs portföljer uppgick till 4,3 procent i Nya Trad, 2,2 procent i Gamla Trad och 7,8 procent i Nya Världen. Avkastningen påverkades positivt av högre värdering av risktillgångar.  
  • Genomsnittlig återbäringsränta under första kvartalet 2024 uppgick till 5,7 procent i Nya Trad och 4,7 procent i Gamla Trad.
  • Länsförsäkringar Livs kapitalkvot enligt Solvens II uppgick till 222 (220) procent.
  • Konsolideringen uppgick till 116 (108) procent för Nya Trad och 116 (119) procent för Gamla Trad.
  • Förvaltningskostnadsprocenten avseende bolagets driftskostnader uppgick till 0,40 (0,42) procent.

- 2024 inleddes med stigande aktiemarknader drivet av ökad optimism framför allt i USA. Alla våra portföljer hade positiv avkastning, men marknadsutvecklingen gynnade särskilt Nya Världen och Nya Trad med högre andel risktillgångar än Gamla Trad. Avkastningen uppgick till 4,3 procent i Nya Trad och 7,8 procent i Nya Världen. Vår placeringsstrategi med en balanserad och långsiktig risknivå i kombination med ett integrerat hållbarhetsarbete uppmärksammades genom utmärkelsen Årets Livbolag 2023 i Söderberg och Partners trafikljusrapport. Det är mycket glädjande och kan ses som ett kvitto på Länsförsäkringars förmåga att leverera kundvärden inom liv- och pensionsförsäkring, säger Jakob Carlsson, vd Länsförsäkringar Liv.

Läs mer

Sammanfattningsbild, Länsförsäkringars liv- och pensionsförsäkring jan-mar 2024 (bilaga)

Länsförsäkringar Fondlivs garantiförvaltning

Länsförsäkringar Livs Nyckeltalsrapport jan-mar 2024

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Sara Rindevall, vd Länsförsäkringar Fondliv, 08-588 019 16

Jakob Carlsson, vd Länsförsäkringar Liv, 08-588 414 55

Presskontakt, 08-588 418 50 eller press@lansforsakringar.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden