Test: Här är de bästa och sämsta brandvarnarna

Länsförsäkringars Forskningsfond har tillsammans med Lunds Tekniska Högskola testat tio vanligt förekommande brandvarnare. – Testerna visar att det är större skillnad än vad man kan tro mellan brandvarnarna, även om alla uppfyller standardkraven, säger forskningsledare Mari Sparr på Länsförsäkringars forskningsfond.

Rokfyllt kok 1200x630px

Avdelningen för Brandteknik på Lunds Tekniska Högskola har testat brandvarnarna och tillsammans med forskare på RISE gjort ljudtester, allt på uppdrag av Länsförsäkringars Forskningsfond.

– Vi vill bidra till utvecklingen av säkra och hållbara produkter och testar därför regelbundet till exempel hjälmar, tätskikt och brandvarnare på forskningsinstitut eller universitet. Testerna av brandvarnare visar att det finns stor potential att utveckla bättre och säkrare brandvarnare, säger Mari Sparr och fortsätter:

 

– Priserna och kvaliteten skiljer sig åt mellan de tio testade brandvarnarna, men det går att hitta bra brandvarnare också bland de billigare. Vi har testat både detektionsförmåga, varningsförmåga och användarvänlighet. Resultaten och detta använder vi både i dialog med tillverkarna och för konsumentupplysning.

 

Bäst bland de enklare brandvarnarna är Marquant (399 kronor 2-pack i butik) och CO/TECH GS506G 9 (159 kr för 2-pack) som båda fick tre stjärnor i testet.

I bilagan till pressmeddelandet kan du se alla betyg med kommentarer från testteamet på Lunds Tekniska Högskola.

 

Årligen inträffar cirka 24 000 bostadsbränder och barnfamiljer, höginkomsttagare och födda utanför Norden är överrepresenterade i skadestatistiken. Majoriteten av dessa lyckas dock släcka branden eller tillkalla hjälp. Risken att skadas eller att omkomma i brand stiger dock kraftigt i åldersgrupperna från 70 och uppåt, och här kan bristande förmåga att höra brandvarnarens signaler vara en delförklaring.

 

– Om du själv har hörselnedsättning, eller exempelvis ska hjälpa dina gamla föräldrar att installera brandvarnare, så bör du absolut överväga att satsa på en varnare med extra tillbehör för varseblivning, exempelvis vibrationskudde, ljussignal (stroboskop), armbandmottagare eller med möjlighet till anslutning till trygghetslarm, säger Mari Sparr.

 

Här är tips för dig som ska köpa brandvarnare

  • Välj en brandvarnare med 10-års batteri. Då behöver du inte byta batteri varje år vilket minskar risken för att brandvarnaren saknar fungerande batteri om det börjar brinna. Det minskar också avfallsmängden.
  • Har du en hörselnedsättning så välj en varnare med extra tillbehör för ljud- och vibrationsvarning (se Testresultatet).
  • Har du en stor bostad så välj en brandvarnare som kan seriekopplas. Då kan du få en varning även om du är långt bort eller på en annan våning än där branden startade.
  • Om du har problem med falsklarm kan du skaffa en brandvarnare med pausknapp, så du kan pausa den i 15 minuter när du står och steker vid spisen.

 

Här får du råd om hur du ska placera din brandvarnare rätt.


– Undersökningar visar att cirka tio procent av brandvarnarna i de svenska hemmen inte fungerar. Så tänk på att testa din brandvarnare med jämna mellanrum. Du kan till exempel få årlig påminnelse via MSBs sms-tjänst, säger Mari Sparr.

 

Så här testar du en brandvarnare

 

Ta del av rapporten i bifogad bilaga.

 

För ytterligare information kontakta:

Mari Sparr, forskningsledare, Länsförsäkringars forskningsfond, mari.sparr@lansforsakringar.se, 072-142 83 94

Presskontakt Länsförsäkringar, press@lansforsakringar.se, 08-588 418 50

 

 

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden