Testa dina brandvarnare på Brandvarnarens dag

Lagom till Brandvarnarens dag den 1 december har Länsförsäkringars Forskningsfond tillsammans med Lunds Tekniska Högskola testat tio vanligt förekommande brandvarnare. Testerna visar att det är större skillnad än vad man kan tro mellan brandvarnarna.

Avdelningen för Brandteknik på Lunds Tekniska Högskola har testat brandvarnarna och tillsammans med forskare på RISE gjort ljudtester, allt på uppdrag av Länsförsäkringars Forskningsfond. Vi vill bidra till utvecklingen av säkra och hållbara produkter och testar därför regelbundet till exempel hjälmar, tätskikt och brandvarnare på forskningsinstitut eller universitet.

Priserna och kvaliteten skiljer sig åt mellan de tio testade brandvarnarna, men det går att hitta bra brandvarnare också bland de billigare.

Bäst bland de enklare brandvarnarna är Marquant (399 kronor 2-pack i butik) och CO/TECH GS506G 9 (159 kr för 2-pack) som båda fick tre stjärnor i testet.

I bilagan till pressmeddelandet kan du se alla betyg med kommentarer från testteamet på Lunds Tekniska Högskola.

Tobias Isaksson och Peter Friberg, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad tipsar:

  • Du bör ha minst en brandvarnare per våningsplan.
  • Placera brandvarnaren i taket, minst 50 centimeter från väggen.
  • Ha alltid brandvarnare i det rum du sover. Idag laddar vi ofta mobiltelefon och annan elektronik i sovrummet när vi sover, vilket gör det extra viktigt att ha brandvarnare även här.
  • Välj en brandvarnare med långtidsbatteri. Då behöver du inte byta batteri varje år vilket minskar risken för att brandvarnaren saknar fungerande batteri om det börjar brinna. Det minskar också avfallsmängden.
  • Kontrollera din brandvarnare och testa den på testknappen, minst en gång varje år. Gärna på Brandvarnarens dag!
  • Anmäl dig till MSB:s sms-tjänst Aktiv mot brand, så får du en SMS-påminnelse så ofta som du vill för att inte glömma bort att testa brandvarnarna.

Ta del av rapporten i bifogad bilaga.

För mer information, kontakta:

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett av 23 kundägda länsförsäkringsbolag. Vi erbjuder trygghet och möjligheter genom bank, försäkring och fastighetsförmedling i vårt verksamhetsområde i Nordöstra Skåne och på Österlen. Vi är idag drygt 100 anställda och finns nära dig när du behöver oss. Tillsammans skapar vi en långsiktigt hållbar trygghet och möjligheter för våra kunder, som också är våra ägare. Läs mer på www.lansforsakringar.se/goinge-kristianstad

Se alla pressmeddelanden