Skorstenen, en brandbov i Jämtlands län

Under december och januari sker det 50 procent fler bränder än under årets övriga månader i Jämtlands län. Knäckkok, julljus men även den mysiga brasan är en brandsrisk. Just skorstenen är överrepresenterad i statistiken för jämtländska bostadsbränder.

Torr björkved är bra vid eldning i kamin och öppen spis. Rätt träslag som är ordentligt torrt minskar risken för skorstensbrand.
Foto: Länsförsäkringar Jämtland

En bostadsbrand kan vara direkt livsfarligt och en traumatisk upplevelse.
Vi kan inte nog påminna om hur viktigt det är med brandvarnare. Ju fler desto bättre och alltid nära kök och sovrum, säger Jan Larsson försäkringsspecialist på Länsförsäkringar Jämtland och även ordförande i Brandskyddsföreningen.

I december och januari sker ungefär 15 bostadsbränder per månad i Jämtlands län. Under övriga delen av året är det ungefär 10 bränder per månad. Att man ska vara försiktig med ljus och ha spisen under uppsikt är de flesta väl medvetna om. I köket börjar ungefär en tredjedel av alla bränder men i länet är bränder som startar i skorstenen betydligt vanligare än riksgenomsnittet.
En skorstensbrand behöver inte bli allvarlig men ställa till mycket besvär och rökskador. Dessutom kan det vara nog så obehagligt när elden står som en kvast ur skorstenen, säger Jan Larsson.

För att undvika skorstensbränder eller sotbränder som det också kallas ska både eldstad och skorsten besiktigas och godkännas av en sotare. Det spelar också roll hur man eldar. Veden ska vara torr, elden ska brinna med klara, livliga lågor och det ska inte ryka. På det sättet minskar man risken för bränder i skorstenen.

Jämtland i topp
I statistik för bränder räknar man antal utryckningar av räddningstjänsten per 1000 invånare. På årsbasis ligger Jämtlands län på 0,85. Det är tredje högst i landet, bara Dalarna och Gotland ligger högre. Antal utryckningar per 1000 invånare där en brand börjat i skorstenen är 0,16 för Jämtlands län vilket kan jämföras med riksgenomsnittet 0,06.  Alltså flera gånger högre än genomsnittet i landet.

Jag tycker inte man ska vara rädd för att elda men man ska vara försiktig och låta en sotare inspektera eldstaden och skorstenen även i sportstugan trots att man inte är där så ofta, säger Jan Larsson.

Fakta brandskydd

  • Ha alltid många brandvarnare. De räddar liv. Vart tionde brandvarnare i våra hem fungerar inte så glöm inte att testa dem minst en gång per år. En brandvarnare har en livslängd på ungefär 10 år.
  • Brandsläckare. Kan man släcka en brand innan den blir okontrollerbar spar man mycket besvär.  Din och andras säkerhet går alltid först efter det kan man försöka släcka en brand.
  • Brandfilt. Ett komplement till brandsläckaren för att kväva en mindre eld från till exempel ett levande ljus.

Förebygg skorstensbrand

  • Låt en sotare inspektera eldstad och skorsten regelbundet.
  • Elda med torr ved med snabb uppstart. Röken ska var klar och genomskinlig, inte svart.
  • Om en skorstensbrand uppstår, stäng luckor på eldstaden och dra för spjäll. Ring 112.

Fakta försäkring och brand
En hemförsäkring täcker de flesta skador från en brand men det är viktigt att följa det aktsamhetskrav som finns. Till exempel ska en eldstad och skorsten vara sotad och godkänd för eldning annars riskerar man att en eventuell skada inte ersätts fullt ut.

Har du frågor brand, brandskydd och försäkring?
Jan Larsson, försäkringsspecialist Länsförsäkringar Jämtland
063 – 19 33 23

jan.larsson@lfz.se

Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet
Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet utgår till stor del från FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Att bekämpa klimatförändringarna är mål nummer 13 och att förebygga skador är en stor del av vårt klimatarbete. En brand är alltid en stor miljöbelastning.

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden