Undvik bränder – skaffa ett bra brandskydd

Ligg steget före

Varje år inträffar tusentals skador i svenska hem. Många av dem hade kunnat undvikas med enkla förebyggande åtgärder. Du kan undvika skador och bekymmer genom att följa våra råd och tips.

Webbshop - säkerhetsprodukter

I vår webbshop kan du köpa bra produkter som ökar säkerheten i ditt hem.

Rädda, varna, larma, släck

En brand kan övertända hela din bostad på några minuter. Med ett bra brandskydd kan du förhindra att en brand ens uppstår. Men viktigast av allt är att du vet vad du ska göra om det börjar brinna och vilken väg är snabbast för att ta sig ut.

Alla bränder är små i början. Grundregeln hur du ska agera är Rädda -Varna - Larma - Släck.

  • Om brandvarnaren börjar tjuta ska du genast kolla var det brinner. Rädda och varna dem som är i fara. Lämna genast bostaden om branden är för stor för att du ska kunna släcka den själv.
  • Nu är det dags att larma. Ring 112.
  • Stäng alla dörrar bakom dig när du lämnar bostaden. Då tar det längre tid för branden att spridas.
  • Ha alltid en brandsläckare lättåtkomlig, helst i hallen. Då kan du sätta dig och familjen i säkerhet och om möjligt släcka branden. Utsätt dig inte för onödiga risker.

Så skyddar du ditt hem mot brand

Brandfaror i köket

Visste du att hälften av alla bränder startar i köket? En glömd spisplatta är vanligaste orsaken. Men också andra faror lurar, till exempel om du flamberar eller lagar mat med het olja. Få bort värsta riskerna!

Brandfaror i köket

Brandvarnare

Brandvarnaren är en billig livförsäkring. Den larmar vid rök och så att du och din familj hinner sätta er i säkerhet om det börjar brinna och framförallt skydda er när ni sover.

Brandvarnare

Brandfilt

Med en brandfilt kan du stoppa branden innan den tar fart. Ha den nära till hands - gärna i köket eller ute när du grillar. Med snabbt ingripande kan du släcka branden i tid.

Brandfilt

Brandsläckare

En pulversläckare bör finnas i alla hemmiljöer. Med den kan du snabbt släcka en mindre brand. Den är lätt att använda och kräver inte så mycket underhåll. Vet alla i familjen om var den förvaras?

Brandsläckare

Elprylar och åska

Ström är värme. Blir det för mycket ström i kablarna eller glappkontakt i en anslutning kan det börja brinna. Det kan vara kontakterna till spisen, elpannan eller andra maskiner som drar mycket ström.

Elbränder

Gasol inne och ute

Gasol är ett populärt sätt att laga mat, grilla och värma sig. Men gasol är tyngre än luft, så det tar tid för läckande gasol att försvinna. Hur märker du läckage? Hur ska gasolbehållaren förvaras? Vi har svaren.

Gasol

Elda i öppen spis

Den vanligaste orsaken till bränder i villor är att det börjar brinna i de brännbara beläggningarna i skorstenen. En annan vanlig brandorsak är att för mycket ved läggs på elden. Lär dig elda säkert.

Elda i öppen spis

Värmeljus kan lätt bli fara

Levande ljus ökar både mysfaktorn och skapar feststämning. Men det gäller att tänka sig för innan både ljus och hem brinner upp. Även värmeljus kan bli brandfara om de placeras fel.

Levande ljus

Säkrare grillning

Med sommar och värme åker grillen fram. Trevliga stunder väntar tillsammans med familj och vänner. Men grillsäsongen betyder också fler bränder och olyckor, ofta på grund av slarv. Har du koll på hur du grillar säkert?

Säkrare grillning

Brand i hushållsmaskiner

Kan tvättmaskinen börja brinna? Hur konstigt det än låter är det oftast de "våta" maskinerna som brinner. Blir det kortslutning i en maskin och du inte är hemma kan branden snabbt sprida sig. Ta hand om maskinerna så du slipper blir drabbad!

Brand i hushållsmaskiner