Östgötapriset 2016

Möt vinnare och nominerade till Östgötapriset 2016.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Förstapristagare 2016: Bryter tabun kring den kvinnliga kroppen

Genom socialt entreprenörskap arbetar Sibship för att bidra till positiv samhällsförändring inom en rad olika områden. Ett av dessa områden handlar om unga tjejer och rätten till sin egen kropp.

- Genom att fokusera på att bryta den tystnad och de tabun som omgärdar den egna kroppen och menstruation vill vi bidra till att stärka unga tjejer och förebygga hedersvåld, könsstympning, våldtäkt och psykisk ohälsa. Vi har bland annat tagit fram undervisningsmaterial för skola, föreläsningar, kampanjer och film, säger Louise Berg, grundare och projektledare på Sibship.

– Vi är väldigt tacksamma över att få ta emot Östgötapriset, berättar en glad Louise Berg. Vi vill bidra till att stärka unga tjejer och förebygga hedersvåld, könsstympning, våldtäkt och psykisk ohälsa genom att fokusera på att bryta den tystnad och de tabun som omgärdar den egna kroppen och menstruation. Prispengarna innebär att vi kan förverkliga fler av de projekt och idéer vi har framåt för att skapa en tryggare vardag för alla tjejer i Östergötland.

Pristagare 2016: Fri rådgivning för allas juridiska rätt

Linköpingsjuristerna är en ideell organisation där juridikstuderande ger gratis juridiskt stöd och rådgivning till utsatta personer i Linköping med omnejd. 

”Vi vill hjälpa personer som saknar ekonomiska medel, kunskap eller ork att försvara och kräva sin juridiska rätt. Genom att vi står upp för samhällets utsatta hoppas vi kunna skapa ökad trygghet och gemenskap.” – Axel Jansson, grundare

Pristagare 2016: Ungdomar på stan skapar lugn och trygghet

Back Up är en ideell organisation där engagerade, utbildade ungdomar genom närvaro på stan skapar relationer med andra unga för ett tryggare Norrköping.

”När allting känns tungt och ungdomar behöver ny kraft, inspiration eller bara någon att prata med, finns Back Up där. Vårt mål är att varje ungdom, oavsett bakgrund eller historia ska få vägledning, stöd och möjlighet att lyckas.” – Evelina Ferrou och Georgia Mushe, backup:are.

Pristagare 2016: Studenter inspirerar och ger stöd i After School

Genom After School får barn och ungdomar i utsatta områden socialt och studierelaterat stöd efter skoltid av volontärarbetande universitetsstudenter. 

- Vi tillhandahåller studiestöd en gång i veckan på tre skolor i Linköping. Utöver de studierelaterade förbättringarna vill vi också inspirera till fortsatta studier och fungera som vuxna förebilder, säger Juliette Ramberg de Ruyter, projektledare Ingenjörer utan gränser.

Pristagare 2016: Fotboll förebygger utanförskap och ger trygghet

Med sin ungdomsverksamhet ger Assyriska IF barn och ungdomar i en utsatt stadsdel möjlighet att känna gemenskap, glädje och engagemang. – I Hageby är inte andra idrottslag de främsta konkurrenterna. Det är utanförskapet, drogerna, gängen och kriminaliteten. Genom fotbollen ger vi unga en meningsfull sysselsättning och positiva förebilder som inte bara förebygger ungdomsbrottslighet, utan också stimulerar till kamratskap mellan olika kulturer och integration i det svenska samhället.

Nominerad: Ger framtidstro och redskap för nya livet i Sverige

Barn i väntan – Barn i start ger psykosocialt stöd till barn och ungdomar som kommit till Sverige på flykt. Genom metoder som sätter barnens upplevelser och erfarenheter i fokus får de bearbeta trauman och tankar med hjälp av att berätta, måla, skapa och dramatisera, tillsammans med andra barn och utbildade ledare. Metoden är kostnadsfri, ickereligiös och ickepolitisk. – Vår vision är att alla nyanlända barn ska få uppleva gemenskap, omtanke och en bra start på det nya livet i Sverige. Vårt främsta mål är att skapa glädje och hopp i nutiden och att våga se en framtid, säger Elisabet Larnemark, diakon Svenska Kyrkan.

Nominerad: Clowner lockar fram skratt där det behövs som mest

Kulturföreningen Glädjespridarna består av professionella vårdclowner, som också är artister, musiker, skådespelare och pedagoger. Tillsammans besöker de människor som har demenssjukdomar och barn som söker asyl i Sverige. 

”Vi vill ge människor med demenssjukdomar möjlighet att få leva hela livet ut, vi vill aktivera och möta dem istället för att de sitter stilla inneslutna i sin egen värld. För de asylsökande barnen vill vi sprida glädje och låta dem få skratta, efter allt de varit med om.” – Ann-Louise Persson Hall, ordförande Kulturföreningen Glädjespridarna.

Nominerad: Cirkusträning skapar gemenskap för barn

På Norrköpings ungdomscirkus erbjuds cirkusträning för alla barn, däribland barn på flykt och barn som har funktionsnedsättning. 

"Vi tycker att alla barn ska ha möjlighet till fritidsaktiviteter och cirkus är en fri lekfull uttrycksform där alla kan hitta något som passar dem. Hos oss kan barn och ungdomar med olika förutsättningar mötas på samma villkor. Det ger en naturlig gemenskap och ökad förståelse för varandra, vilket skapar trygghet." – Maria Rothman, en av cirkusens två ordförande.

Nominerad: Utbildar unga förebilder inom brand och säkerhet

I Ungdomsbrandkåren får sjätteklassare under ett års tid utbildning i brand, sjukvård, vattenlivräddning och hur mobbing och främlingsfientlighet kan motverkas genom kamratskap. 

"Genom ungdomsbrandmännens kunskaper och deras möjlighet att vara förebilder för andra, bidrar vi till att skapa ett samhälle där risken för bränder, olyckor, skadegörelse och våld minimeras. Det ger en tryggare tillvaro för alla." – Detlef Teske, ansvarig för Ungdomsbrandkåren.

Nominerad: Vill få fler killar att prata om känslor

Med projektet Under Kevlaret vill Mårten Granlund ifrågasätta machokulturen, sprida kunskap och framförallt få killar att våga visa känslor. – Machokulturen gör att killar inte vågar visa eller prata om sina känslor och problem, vilket bidrar till psykisk ohälsa hos män. Jag tror att den är en del av förklaringen till varför självmordsstatistiken visar att 70 procent av de som tar livet av sig är män. Det här vill jag förebygga genom att sprida budskapet om att killar måste få visa känslor och på så sätt fylla hålet i samhället där killars psykiska hälsa har glömts bort, säger initiativtagaren Mårten Granlund.