Så skyddar du ditt hus – vår expert ger tips till alla husägare

Extremväder med starka vindar blir allt vanligare, därför är det viktigt att som husägare se över sitt hus och sin tomt för att undvika att saker blåser i väg, går sönder eller skadar närliggande byggnader.

När vinterstormarna drar in kan vinden slita loss både studsmattor, utemöbler och takpannor. Enligt Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta, ska naturens kraft inte underskattas.

– Många tänker nog inte på krafterna som en storm har och blir förvånade när trädgårdsbordet blåser in i fasaden, säger han.

Se över ditt hus och din tomt

Som husägare är det därför viktigt att arbeta förebyggande och se över sin tomt och vilka saker som står löst.

– Antingen ställer du undan eller förankrar till exempel studsmattan eller utemöblerna. Se även över själva huset och se till så att allt sitter som det ska eller om det är något på huset som har blivit sämre med åldern och behöver åtgärdas, säger Bertil Jansson.

Han rekommenderar även att titta på närliggande träd som riskerar att skada ditt hus vid en kraftig storm.

– Om ett träd är rötskadat bör det fällas eller om det finns grövre grenar som riskerar att ramla ner är det läge att ta bort dem, gärna i god tid innan stormen kommer. Under höst och vinter är sannolikheten hög att det kommer en storm, säger han.

När stormen har dragit in

Det finns även mer kortsiktiga åtgärder att ta till när stormen väl har dragit in.

– Stanna inomhus för din egensäkerhet och se till att fönster och dörrar är ordentligt stängda och att markiser är helt indragna. Om du har ett träd eller grenar som riskerar att falla kan det vara läge att flytta bilen eller husvagnen i förebyggande syfte innan stormen har kommit, säger Bertil Jansson.

Om ditt hus har blivit skadat efter ett oväder kan du kontakta Länsförsäkringar Östgötas skadejour som har öppet dygnet runt året om.

 

Få fler tips om hur du skyddar ditt hus här.

Se alla nyheter