Fyra av tio naturskador beror på åska

Regn- eller åskskurar väntar på många håll i länet under helgen och en hel del blixtar kommer sannolikt att registreras. Per år brukar det handla om allt emellan 50 000 och 200 000 blixtar i Sverige. Östergötland hamnade 2023 på sjätte plats i landet över antalet registrerade åskskador.

Av alla naturskador så beror omkring fyra av tio på blixtnedslag. Över 4 200 åskskador inrapporterades till Länsförsäkringar under förra året vilket är ungefär 1 000 färre skador än genomsnittet de senaste 20 åren. Vanligast är att elektronik slås ut, men det förekommer även personskador.

 

– Åska bildas i cumulonimbusmoln, samma sort som också ger kraftiga regnskurar och hagel. De flesta blixturladdningar sker inne i molnet men det är de blixtar som går mellan moln och mark som drabbar oss. Blixtarna kan gå såväl från moln till mark och från mark till moln. De senare är ofta kraftigare. När blixten går från övre delen av molnet till marken så kan det ibland upplevas att det sker från en i det närmaste från klar himmel och är därmed mycket överraskande, säger Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

 

Under ett åskoväder är allt som är anslutet till ett elnät i riskzonen. De flesta skador orsakas av att kraften från blixten går in via elnätet och in i elektronik som datorer, routrar, HiFi-utrustning, TV-apparater, spelkonsoller med mera. Även laddstationer och saker som är kopplade till dem är utsatta, exempelvis telefoner, robotgräsklippare och elbilar. Kostnaden för skador orsakade av åska (blixt) uppgick till över 113 miljoner kronor under förra året*.

 

– I samband med åska faller ofta också mycket stora regnmängder med översvämningar som följd vilket kan drabba samhället och enskilda fastighetsägare stort. Om blixten slår ner kan det dessutom bli skador som upptäcks först långt senare. Till exempel kan det uppstå skador på isoleringen till elledningar vilket i senare skede kan orsaka elfel och brand, säger Bertil Jansson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

 

Så skyddar du dig och dina saker mot åska

 

  • Installera överspänningsskydd som hjälper till att skydda din elektronik mot överspänning så att de inte slås ut. Har du solcellsanläggning bör du ha överspänningsskydd på både lik- och växelströmssidan.
  • Installera jordfelsbrytare som skyddar mot många följdskador orsakade av åska. En jordfelsbrytare slår av strömmen automatiskt vid försämrad isolering mot jord och minskar risken för brand.
  • Dra ut strömkontakter på elektronik som tv, dator, stereo med mera.
  • Ladda inte bil, telefon, läsplattor, elcykel eller annan utrustning under åskoväder.
  • Se till att du har en fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma.

 

 

Antal skador pga åska 2023

 

Län

Antal

Västra Götalands län

591

Dalarnas län

440

Jönköpings län

281

Skåne län

265

Stockholms län

253

Östergötlands län

253

Uppsala län

241

Kronobergs län

236

Södermanlands län

227

Gävleborgs län

202

Hallands län

192

Kalmar län

184

Västmanlands län

160

Värmlands län

148

Örebro län

136

Norrbottens län

92

Västerbottens län

91

Västernorrlands län

67

Blekinge län

66

Jämtlands län

50

Gotlands län

26

Övriga/flera län

83

Totalt 2023

4 284

 

 

 

* Enligt statistik från Länsförsäkringar

 

Läs mer

Åska och vanliga åskskador - Länsförsäkringar (lansforsakringar.se)

Se alla nyheter