Minska olycksrisken i semestertrafiken

Under sommaren, då många ger sig ut på vägarna mot sina semestermål finns det flera saker att tänka på för en trygg och säker bilresa. Helena Hellstén, trafiksäkerhetsspecialist på Länsförsäkringar Östgöta, berättar att ouppmärksamhet och för hög hastighet är en av de vanligaste orsakerna till olyckor.

Förare med mobil i handen

- Håll hastigheten och anpassa den efter rådande situation. Visa respekt om det har skett en olycka eller är ett pågående vägarbete, och sänk hastigheten. Håll avstånd till framförvarande bil om det skulle krävas en häftig inbromsning, säger Helena.

4 sekunder är lång tid i trafiken

En farlig distraktion i trafiken är mobiltelefonen. Enligt lagen är det förbjudet att använda mobilen när du kör om du håller den i handen. Den genomsnittliga tiden för hur länge man tittar ner i mobilen vid bilkörning är 4 sekunder. Ett test av SVT Dalarna visade att bilen rullar 100 meter på 4 sekunder, vid en hastighet på 90 km/h.

- Håll inte på med telefonen när du kör, uppmanar Helena. 4 sekunder är en väldigt lång tid att tappa koncentrationen på vägen, det är ingen risk du vill utsätta dig eller dina passagerare för. Om du behöver ringa, använd handsfree eller be en passagerare ringa eller sms:a åt dig, eller stanna bilen.

Om du ska köra långt rekommenderar Helena att ta många pauser under resan.

– Stanna och sträck på benen med jämna mellanrum, det är jätteviktigt eftersom man lätt blir trött av att köra. Ta gärna med dryck och något att äta också. Om det blir stopp på motorvägen kan det vara långt till nästa avfart.

Förbered både dig och bilen

Innan du ger dig ut på vägarna är det läge att se över bilen.

- Kolla däcktrycket och att bilen är bra packad så det inte finns risk att saker kan flyga omkring i bilen. Ska du åka utomlands med bilen är det värt att kolla upp vilka regler som gäller i det aktuella landet. Bra att ta med är bilens registreringsbevis, försäkringsbrevet samt en skadeblankett. I vissa länder är det till exempel krav på att ha reflexväst om du blir stående på motorvägen och behöver lämna bilen.

Läs mer om bil- och trafiksäkerhet.

Se alla nyheter