Så mycket dyrare har sportlovet blivit på sju år

Sportlovet och skidåkning lockar många svenskar men det har blivit ett dyrt nöje. En sportlovsvecka för en familj kostar idag över 30 000 kronor och priset har ökat med 60 procent sedan 2013. – En svag krona gör utlandssemestrarna dyra och det får säkert fler svenskar att styra om alpresan till ett svenskt alternativ. Och om fler vill åka, tenderar priserna att stiga. Det går helt enkelt att ta mer betalt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.  

Emma Persson privatekonom Länsförsäkringar

Kostnaderna för boende, skidhyra, skidskola och utelunch under vistelsen är de kostnader som man kan påverka mest. Var ute i god tid och om du kan kompromissa med avståndet till backen är det ett sätt att spara pengar på boendet. Å andra sidan blir det svårt att åka hem och äta lunch om du vill hålla nere kostnaderna. Det kan vara bra att räkna på vilket som blir mest ekonomiskt, säger Emma Persson och fortsätter;


– Försök också att planera hela årets semester vid ett tillfälle så att du kan räkna på ett ungefär vad det kommer att kosta. När du ser hela semesterbudgeten framför dig är det lättare att prioritera vad ni verkligen vill göra under året. Det är också lättare att veta hur mycket ni måste spara för att undvika att månaden efter semestern blir en fattig månad.

Kostnader för en veckas semester i fjällen under någon av sportlovsveckorna 7, 8 eller 9:

Aktivitet*                                                                       2020                   2013
Boende                                                                       10 830 kr            7 500 kr
Liftkort                                                                           9 140 kr           4 700 kr
Skidutrustning, medelgod åkare                                   3 970 kr            2 200 kr
Skidskola, 5 dagar á 75 minuter                                   2 190 kr            2 000 kr
Utelunch                                                                       3 200 kr            2 400 kr
Övrig mat och dryck                                                     3 500 kr            2 000 kr
Totalt                                                                          32 830 kr         20 800 kr

*Räknat på en familj på två vuxna och två barn 10 och 12 år. Resan till skidorten är inte medräknad.

Ekonomiska tips inför sportlovet:

  • Glöm inte att se till så att alla i familjen har olycksfallsförsäkring innan ni åker, den försäkringen ni har via barnomsorgen täcker inte alltid fritiden.
  • Hyr du skidutrustningen behöver du däremot inte alltid teckna den försäkring som erbjuds, kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring först.
  • Kan du hyra ut din befintliga bostad under veckan ni är borta? Det kan vara ett sätt att få in lite pengar när du ändå är borta. Glöm inte att söka tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsförening och stäm av med ditt försäkringsbolag så att försäkringen gäller.
  • Att hyra skidor är visserligen praktiskt för att slippa förvara skidor och lägga tid på andrahandsmarknaden, men det blir en diger kostnad för en hel familj. Det finns affärer som specialiserat sig på begagnad utrustning, där brukar det finnas ett stort utbud på ett och samma ställe.

                                                                                                                                                
För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076-109 27 30
Länsförsäkringars pressjour, Tel. 08 – 588 418 50

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden