En femtedel av alla bränder startar med lek – Länsförsäkringar Skåne lär barn om brandsäkerhet

Kunskapen hos barn om vad de ska göra om det börjar brinna är ofta låg, vilket kan få ödesdigra konsekvenser. Samtidigt står barns lek för upp till 20 % av alla brandtillbud varje år. För att utbilda familjer för hur de ska agera om det börjar brinna tar Länsförsäkringar initiativ till ”Sveriges största brandövning” där alla barnfamiljer uppmuntras och får stöd i att genomföra en brandövning. Länsförsäkringar Skåne håller också brandutbildningar med barn tillsammans med bland annat Räddningstjänst Syd och välkomnar press till ett av tillfällena: Sevedsplan 28:e november klockan 15.00.

 Små barns instinkt vid brand är ofta att gömma sig, vilket i ett rökfyllt hus eller lägenhet kan bli ödesdigert. Därför är det viktigt att prata med barnen. Men en undersökning gjord av Länsförsäkringar visar att 80 % aldrig har funderat över, eller pratat med sina barn om, vad de ska göra om det börjar brinna i hemmet.

För att förbereda barn på vad de ska göra om det brinner bör man till exempel berätta att de ska ropa på hjälp och ta sig ut ur bostaden till en gemensam samlingsplats. Nästa steg är att faktiskt öva.

– Att göra en brandövning med familjen där man går igenom bästa sätten att ta sig ut, återsamlingsplats och släckutrustning kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det tar inte lång tid och övandet kan med fördel iscensättas som en rolig, men livsviktig, lek för alla familjemedlemmar, säger Kenneth Johansson, trygghetsutvecklare på Länsförsäkringar Skåne.

Länsförsäkringars checklista gör det enkelt att skapa en beredskap hemma i fall branden skulle vara framme.

Att bestämma var man ska ses om man behöver utrymma hemmet är också en mycket viktigt detalj.

– Utan en gemensam samlingsplats händer det att vuxna tar sig tillbaka in i det brinnande huset i tron att någon finns kvar, när alla i själva verket är i säkerhet. Tragiska dödsfall har hänt precis så, förklarar Kenneth.

Vi behöver också prata med barn så att de lär sig risker med eld och vad de ska göra om det börjar brinna. Många bränder börjar på grund av barns lek med eld och därför bör de lära sig att hantera eld med försiktighet.

– Barns nyfikenhet och lek med eld står för upp till 20 % av alla brandtillbud varje år.  Berätta för barnen om riskerna med att leka med tändstickor och låt dem vara med och tända och släcka levande ljus. Förklara hur de ska göra om de upptäcker att det brinner, hur brandvarnaren låter. Är barnen lite större så se till att de vet hur de ska använda brandfilt och brandsläckare, råder Kenneth.

Brandövningen sker sista veckan i november

Det är med vetskap om den dåliga brandberedskapen i svenska hem som idén Sveriges största brandövning väckts och för andra året i rad genomför de 23 länsförsäkringsbolagen – från norr till söder – aktiviteter för att få de svenska hemmen att brandöva.

Kampanjen Sveriges största brandövning genomförs veckan fram till första advent, den 26 november till den 1 december.

Brandsuperhjältar på Sevedsplan

Tisdag 26:e november och torsdag 28:e november övar Länsförsäkringar Skåne och Räddningstjänst Syd tillsammans med barn på Lönngatan och på Sevedsplan. Barnen kommer att få lära sig om brandsäkerhet tillsammans med utbildade ungdomar som är brandskyddsambassadörer i området. Press är välkommen till Sevedsplan 28:e november klockan 15.00.

Råd och Steg-för-steg-lista på sajten

För att göra det enkelt att genomföra en brandövning i hemmen finns en steg-för-steg-lista på den särskilt framtagna sajten sverigesstorstabrandovning.se. Den kan finnas till hands i exempelvis mobilen under tiden som övningen genomförs. På sajten finns också många förebyggande råd, tips och fakta om bränder. 

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Skåne är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag. Gemensamt bildar vi Länsförsäkringsgruppen. Vi erbjuder en helhet av bank- och försäkringstjänster till privatpersoner, företagare och lantbrukare.

Se alla pressmeddelanden