Företagare vill gå i pension tidigare än de i själva verket kan

Fler företagare vill gå i pension tidigare än vad de faktiskt har möjlighet till, enligt en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Länsförsäkringar. Snittålder när företagarna vill gå i pension är 63,2 år medan de tror sig kunna gå i pension först vid 65,2 år. Att tänka på pensionen är kanske inte det självklara valet för företagare som är i uppstarten eller mitt uppe i karriären – men det borde vara det. Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads pensionsspecialist tipsar om hur du kan förverkliga din dröm.

– Du måste ta ut lön eller överskott och betala in pensionsavgifter och skatter. Annars kan du som är egenföretagare aldrig få samma allmänna pension som om du vore anställd, säger Stefan Sladic, försäljningschef privat bank och företag liv på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Varje år du arbetar och betalar skatt tjänar du in till din allmänna pension genom den pensionsavgift som företaget betalar in. Inbetalningen till din allmänna pension maximeras vid en lön på drygt 43 300 kronor per månad (2020).

Tjänstepensionen blir allt viktigare för företagare då den står för 20-50 procent av den totala pensionen. Enligt undersökningen svarar 63 procent av företagarna att de har tjänstepension, 43 procent har annat sparande i företaget medan 12 procent inte har vidtagit några åtgärder alls.

– Att ha koll på pensionen är nyckeln till valfrihet oavsett när man väljer att lämna arbetsmarknaden. I undersökningen ser vi att 43 procent av de med aktiebolag sparar pengar i bolaget vilket kan tyda på att företagaren inte tar ut tillräckligt hög lön. Det gör att den allmänna pensionen blir lägre om man inte ser helheten. För den med enskild firma och inte går med vinst så medför det att den allmänna pensionen blir lägre, säger Stefan Sladic.

Tips för att säkerställa pensionen som företagare:

 1. Ta ut lön eller överskott och betala skatt
  Om du kan, ta ut en ordentlig lön. Helst minst 45 000 kr kronor per mån (2020). Både allmän pension och allmän sjukförsäkring baseras på lön eller överskott som du tar ut och skattar för. Varje år räknas.

 2. Säkerställ att du har tjänstepension
  Som företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen. Sparar du 4,5 procent av din inkomst motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.

 3. Förmånligt med tjänstepension
  Till skillnad från lön så är det inga sociala avgifter på pensionsavsättningar utan istället betalar man in en särskild löneskatt som är cirka 6 procent lägre än de sociala avgifterna Dessutom kan du som företagare utan tjänstepension fortfarande göra avdrag för ett privat pensionssparande.

  Om du har en enskild firma och inkomst av aktiv näringsverksamhet kan du – enligt huvudregeln – dra av motsvarande 35 procent av överskottet i din näringsverksamhet. Pensionsavdraget får dock inte vara större än tio prisbasbelopp. Avdragsrätten för privat pensionssparande slopades helt 2016.

 4. Se över ditt försäkringsskydd
  Tjänste­pensionsförsäkringar innehåller ofta mer än ålders­pension såsom sjukförsäkring, premiebefrielse eller skydd för efterlevande. Säkerställ att du verkligen har rätt skydd utifrån dina förutsättningar.

Läs mer om vårt pensionserbjudande

För ytterligare information kontakta:
Stefan Sladic, försäljningschef privat bank och företag liv, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 044- 19 62 38

Renée Carlsson, hållbarhets- och kommunikationschef, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 0733-18 29 96

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett av 23 kundägda länsförsäkringsbolag. Vi erbjuder trygghet och möjligheter genom bank, försäkring och fastighetsförmedling i vårt verksamhetsområde i Nordöstra Skåne och på Österlen. Vi är idag drygt 100 anställda och finns nära dig när du behöver oss. Tillsammans skapar vi en långsiktigt hållbar trygghet och möjligheter för våra kunder, som också är våra ägare.

Se alla pressmeddelanden