A-skattesedel - för dig som är anställd
A-skattesedel är ett intyg från Skatteverket som visar vilken skattetabell som din arbetsgivare ska utgå ifrån när den drar skatt från din lön. Här berättar vi mer!
A-skattesedeln visar vilken skattesats som en arbetsgivare ska använda för att göra skatteavdrag av på din lön. Avdraget går både till skatter och socialavgifter (arbetsgivaravgifter). Förutom information om skatt innehåller finns uppgifter om din folkbokföringsadress och hemkommun. Hur mycket skatt som dras på din lön kan du se på ditt lönebesked.
A-skattesedel är Skatteverkets beslut om preliminär A-skatt. När du deklarerar årets inkomster får du reda på din slutliga skatt och om du till exempel får skatteåterbäring eller måste göra en extra inbetalning.
Du som har en anställning har A-skattesedel oavsett anställningsform. Företaget betalar skatt på din lön utifrån din skattesats. Även du som är pensionär betalar vanligtvis A-skatt, trots att A:et står för anställningsskatt.
Logga in på Mina sidor på Skatteverkets webbplats. Där kan du se din skattesedel och skriva ut den, om du till exempel behöver ge den till din arbetsgivare.
Vill du att högre eller lägre inkomstskatt ska dras från din lön - då ska du jämka skatten.
Om du har en enskild firma och F-skattesedel, så är det du som betalar skatter och avgifter. Om du har ett eget företag och samtidigt är anställd så ska du ha en FA-skattesedel.
Om du ska ta ett uppdrag så får du ofta frågan om betalningen ska ske med F- eller A-skatt. Med A-skatt så är det företaget som betalar ut lön och ansvarar för inbetalning av skatt och avgifter. F-skatt fungerar så att ditt företag faktureras och du ansvarar för att betala in skatt och avgifter.
F-skattesedel är inget krav för att driva ett företag utan du kan till exempel vara egenanställd. Då kan du behålla din A-skattesedel och slipper administrationen kring exempelvis inbetalning av skatt, momsredovisning med mera.
SA-skatt betyder särskild A-skatt och betalas av den som inte är företagare men som ändå ska betala preliminär skatt. Det kan handla om:
- Du är ägare i kommandit- eller handelsbolag och betalar skatt på eventuell vinst.
- Du är företagare men har inte F-skatt.
- Du ska betala skatt för fastigheter eller kapitalinkomst som inte täcks av skatteavdrag på annat sätt.
- Du har utländsk arbetsgivare och ansvarar själv för att betala in skatten i Sverige.