Hur mycket ska jag spara till pensionen?

Vill du leva ett riktigt gott liv som pensionär? De flesta behöver ett eget pensionssparande utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Vår expert Trifa Chireh berättar hur mycket du behöver spara utifrån din ålder.

Porträtt av pensionsekonom Trifa Chireh.
Trifa Chireh, pensionsekonom Länsförsäkringar

Bästa sättet att få en bra pension

De allra flesta behöver ett eget pensionssparande utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen för att kunna ha en bra levnadsstandard som pensionär. Den allmänna pensionen blir nämligen allt lägre i takt med att fler går i pension samtidigt som den även ska räcka längre eftersom vi lever längre.

– Hela yrkeslivet bygger pensionen. Varje år och varje krona räknas. Bästa sättet att få en bra pension är att försöka arbeta så länge som möjligt, arbeta för en arbetsgivare som betalar in till tjänstepensionen och ha ett eget pensionssparande. Så ju tidigare man förstår vad som kan öka pensionen, desto större möjlighet har man att påverka, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Påverka din pension så tidigt du kan

Försök att påverka din pension så tidigt som möjligt genom att börja lägga undan pengar varje månad. När du är ung kan ett pensionssparande på ett par hundralappar per månad räcka eftersom sparhorisonten är lång. Fördelen med att månadsspara är att även mindre belopp kan växa till stora belopp med tiden och ränta på ränta-effekten.

– Oavsett om du kan avvara några hundra- eller ett par tusenlappar varje månad i ett långsiktigt sparande, så är det steg i rätt riktning. Genom månadssparande får man även en snöbollseffekt speciellt om man är lite yngre och månadssparar, säger Trifa Chireh.

Hur mycket ska jag spara?

Först behöver du fundera på hur mycket pengar du vill ha som pensionär, många tycker till exempel att 80 procent av lönen är en rimlig nivå. För att du ska få den summan i pension så behöver du även se till att förvalta din tjänstepension.

– Vår rekommendation är att man sparar minst tio procent av bruttolönen, där minst fem procent sparas till pensionen. Det innebär att om du tjänar 25 000 kronor före skatt ska du spara 1 250 kronor i pensionssparande, säger Trifa Chireh.

Det är aldrig för sent att börja pensionsspara – så länge du fortfarande jobbar är ett regelbundet sparande på minst fem procent av din bruttolön ett bra tillskott till din pension.

Du kan enkelt se hur mycket pension du får ut med olika mycket sparande i vår kalkylator. Där kan du lägga in din ålder, lön och önskad nivå på pensionen i framtiden och få en uppskattning utifrån det.

Vill du hellre ha en personlig rekommendation? Kontakta oss!

Se över pensionen en gång om året

Det orange kuvertet är ett årsbesked om din allmänna pension, det vill säga din inkomstpension och din premiepension, och kommer i februari/mars. Ett perfekt tillfälle att även se över ditt eget sparande.

– Ta det orange kuvertet som en påminnelse att se över din pension och få koll på ditt sparande, åtminstone en gång per år, kanske i samband med att det orange kuvertet skickas ut. Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension, säger Trifa Chireh.

Hur du bäst tar hand om din pension beror på var i livet du befinner dig. Se våra bästa pensionstips för din ålder:

Pensionssparande för dig som är 20–30 år

När du är i 20-årsåldern känns antagligen pensionen långt borta. Men sanningen är att ju tidigare du börjar pensionsspara, desto bättre möjligheter har du att påverka din framtida pension.

  1. Få en samlad bild av din pension

    Om du inte redan aktiverat ditt konto på minpension.se är det dags nu. Där får du en bra överblick över både din allmänna pension och tjänstepension.

  2. Kom igång med ett långsiktigt sparande

    Att ha ett långsiktigt sparande är viktigare än hur stor summa du sätter av i början. Du kan höja summan allteftersom privatekonomin tillåter. Kom igång med ditt pensionssparande

  3. Våga ta risk

    När du har långt kvar till pensionen är det viktigt att du har en högre risk på ditt sparande eftersom det ger möjlighet till en bättre avkastning. Fonder du kan välja för din pension

  4. Får du tjänstepension?
    Utan tjänstepension går du miste om mycket pengar. Glöm inte bort tjänstepensionen när du löneförhandlar eller byter jobb. Om du inte får tjänstepension behöver du bli kompenserad på annat sätt, till exempel genom högre lön så att du kan spara till pensionen själv. Allt om tjänstepensionen

  5. Flytta och samla din pension

    Du kommer troligen ha flera olika arbetsgivare under din karriär. Detta brukar ofta innebära att din tjänstepension är utsprid hos dina olika arbetsgivare. Se till att samla allt på ett ställe från början så blir det lättare att få en överblick i framtiden. Så börjar du flytta pensionen

Pensionssparande för dig som är 30–40 år

När du närmar dig 40 kanske du har börjat tänka på pensionen. Har du inte påbörjat ett eget pensionssparande redan är det en bra tid att börja.

  1. Börja spara

    Ett bra riktmärke är att spara fem procent av din bruttolön om det finns utrymme. Börjar du spara tidigt behöver du inte spara så mycket per månad för att ändå komma upp i en bra slutsumma. Börja pensionsspara

  2. Välj rätt risknivå

    Pension är långsiktigt sparande. Ju yngre du är desto mer risk kan du ta i dina placeringar. Det kan löna sig över tid. Fonder du kan välja för din pension

  3. Få en samlad bild av din pension

    Få en samlad bild av din allmänna pension och tjänstepension på minpension.se.

  4. Gör val för din tjänstepension
    Har du tjänstepension från ditt jobb kan du göra aktiva val för att få den att växa på ett bättre sätt. Så placerar du din tjänstepension

  5. Flytta och samla din pension 
    Du kanske redan har haft flera olika arbetsgivare under din karriär. Detta brukar ofta innebära att din tjänstepension är utsprid hos dina olika arbetsgivare. Se till att samla allt på ett ställe så blir det lättare att få en överblick i framtiden. Så börjar du flytta pensionen

Pensionssparande för dig som är 40–50 år

Är du mellan 40 och 50 år finns det fortfarande gott om tid att börja ett eget pensionssparande. Du kanske också vid det här laget har en så pass bra lön att det kan vara värt att löneväxla till pensionen.

  1. Skaffa en helhetsbild av din pension

    Få en samlad bild över din allmänna pension och tjänstepension på minpension.se. Du kan också göra en pensionsprognos.

  2. Se till att ha ett eget pensionssparande

    Utöver tjänstepension behöver du också ett eget långsiktigt sparande. Ett bra riktmärke är att spara åtminstone fem procent av din lön. Har du inkomst på under 47 700 kronor så är det bästa ett månadssparande med automatisk överföring till en kapitalförsäkring eller ett ISK-konto. Kom igång med ditt pensionssparande.

  3. Löneväxla för en bättre pension

    Tjänar du över 47 700 kronor i månaden kan det löna sig att löneväxla, det vill säga byta en del av din lön innan skatt mot pensionssparande. Det kan vara ett bra sätt att öka din pension och sänka din inkomstskatt. Mer om löneväxling

  4. Välj en risknivå som passar dig

    Du har fortfarande långt kvar till pensionen och kan därför ta en högre risk i ditt pensionssparande. På så sätt kan pengarna ges möjlighet att växa och ge högre pensionsutbetalningar i framtiden. Men det gäller att vara bekväm med den högre risknivån och vara medveten om att fonder med högre risk såväl kan öka kraftigt i värde som att gå ned. Fonder du kan välja för din pension

  5. Gör val för din tjänstepension

    Har du tjänstepension från ditt jobb kan du göra aktiva val för att få den att växa på ett bra sätt. Se regelbundet över dina fondval inom tjänstepension. Du kan även påverka vilket försäkringsskydd du vill ha kopplat till just din familjesituation. Det kan handla om efterlevandeskydd eller familjeskydd.

  6. Flytta och samla din pension

    En bit in i karriären kan din tjänstepension vara spridd hos flera aktörer. Om du samlar den på ett ställe blir det lättare att få en överblick på placeringar för att lättare fatta bättre beslut. Så börjar du flytta pensionen

Pensionssparande för dig som är 50 år och äldre

När du börjar närma dig 60 år är det hög tid att se över din totala pension. Inte minst din tjänstepension. Du har  sannolikt vid det här lagt haft flera arbetsgivare och därför kan din tjänstepension vara utspridd hos flera pensionsbolag. 

  1. Skaffa en helhetsbild av din pension

    Få en samlad bild över din allmänna pension och tjänstepension på minpension.se. Där kan du också göra en pensionsprognos.

  2. Ha ett eget pensionssparande

    Utöver tjänstepensionen behöver du också ett eget långsiktigt sparande. Ett bra riktmärke är att spara åtminstone fem procent av din lön. Har du en inkomst på  under 47 700 kronor så är det bästa ett månadssparande med automatisk överföring till en kapitalförsäkring eller ett ISK-kontoBörja pensionsspara

  3. Smart att löneväxla

    Tjänar du över 47 700 kronor i månaden kan det smartaste pensionssparandet vara att löneväxla, det vill säga att byta en del av din lön innan skatt mot pensionssparande. Det kan vara ett bra sätt att öka din pension och sänka din inkomstskatt. Mer om löneväxling

  4. Se över risknivån för ditt sparande

    Genom minpension.se kan du se hur din tjänstepension är placerad. Gör aktiva val för hur pengarna ska placeras som passar hur aktiv du vill vara.  
    Det är viktigt att utgå från sin totala ekonomi och övriga tillgångar man har och anpassa risken utifrån helheten. Ju närmare du kommer pensionen desto lägre bör risken vara. Fonder du kan välja för din pension

  5. Gör val för din tjänstepension

    Har du tjänstepension från ditt jobb kan du göra aktiva val för att få den att växa på ett bättre sätt. Se regelbundet över dina fondval inom tjänstepension och anpassa familjeskydd och liknande utifrån din aktuella situation. Om situationen förändras – se över valen på nytt.

    Placera din tjänstepension

  6. Flytta och samla din pension

    I slutet av karriären kan din tjänstepension vara spridd hos flera aktörer. Om du samlar din pension på ett ställe kan det bli det lättare att få en överblick både på placeringar och utbetalningar. Så börjar du flytta pensionen

Profilbild för Trifa Chireh

Trifa Chireh

Pensionsekonom

Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.

Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom

Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.

Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom