Vinstskatt - när du sålt en bostad

Om du gjort en vinst när du sålde din bostad behöver du betala vinstskatt. Så här funkar reavinstskatten och det här ska du tänka på när du deklarerar för försäljningen.

Vad är vinstskatt?

Om du har sålt en bostad för mer än vad du köpte den för har du gjort en kapitalvinst, även kallad reavinst. Om du istället har sålt din bostad för mindre än du köpte den för, har du gjort en reaförlust.

Du betalar vinstskatt (kallas också kapitalvinstskatt eller reavinstskatt) för vinsten minus de avdrag som du kan göra. Vinstskatten är 22 procent för privatbostäder.

Vad ska jag tänka på när jag deklarerar vinstskatten?

Du ska deklarera för vinsten eller förlusten på din bostad året efter att du har skrivit kontrakt för en bostadsförsäljning.

Det finns flera avdrag som du kan göra från vinsten, som gör att vinstskatten blir lägre, se listan nedan. Vissa avdrag gäller enbart för bostadsrätt.

Hur mycket vinstskatt ska jag betala?

Lägg ihop:

  • Försäljningspris
  • Andel av inre reparationsfond vid försäljningen (för bostadsrätt)
  • Återföring av uppskovsbelopp

Dra ifrån:

  • Inköpspris
  • Kostnader för lagfart och pantbrev
  • Försäljningsavgifter, till exempel mäklarkostnader, homestyling
  • Förbättringsutgifter - läs mer om vad det innebär på Skatteverkets webbplats 
  • Kapitaltillskott (för bostadsrätt)
  • Andel av inre reparationsfond vid försäljningen (för bostadsrätt)

Du får då fram din vinst eller förlust. Om du har gått med vinst är 22 procent av vinsten den vinstskatt du ska betala.

När ska jag betala vinstskatten?

Om du har köpt en ny bostad i samband med att du sålde din förra bostad - och uppfyller vissa krav - kan du välja att skjuta upp vinstskatten. Du kan skjuta upp hela eller delar av vinstskatten, eller en del av den, genom att ansöka om uppskov. Mer om uppskov

Har du inte köpt en ny bostad alternativt inte vill ansöka om uppskov, så ska du betala vinstskatten när du deklarerar året efter försäljningen av bostaden.

Vad gäller om jag gjort en förlust?

Du kan vid en förlust dra av halva förlusten mot andra vinster och inkomster under kapital i din deklaration. Om förlusten blir större än övriga vinster och inkomster så får du ett underskott av kapital, som du kan dra av samma år som du har haft förlusten.