Illustration av bolånekalkyl.
Illustration av bolånekalkyl.

Bolånekalkyl - hur mycket får jag låna?

Planera ditt bostadsköp med vår bolånekalkyl. Räkna på ditt bolån och se hur mycket du kan låna när du ska köpa hus, lägenhet eller fritidshus.

  • Räkna ut hur mycket du kan låna
  • Få en samlad bild av dina boendekostnader
  • Räkna på vad månadskostnaden blir om räntan förändras
Räkna på bolån
Räkna på bolån

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Foto på par som flyttar och behöver räkna på sitt bolån.

Räkna på ditt bolån

Använd vår bolånekalkyl för att räkna ut hur mycket du kan låna för att köpa din drömbostad och hur mycket du kommer behöva amortera månadsvis.

När du tagit reda på hur mycket du kan låna och vad dina boendekostnader är, så är nästa steg att ansöka om ett lånelöfte. Du kan även ansöka om att utöka ditt bolån och du redan har ett bolån.

Dessa boendekostnader räknar vi in i din bolånekalkyl

  1. Räntekostnad

    Räntekostnaden är den summa som du betalar varje månad till oss för att få låna pengar till ditt boende. Beloppet är baserat på våra nuvarande bolåneräntor och din ekonomiska situation.

  2. Amortering

    Amortering är ett annat ord för avbetalningen du gör på ditt bolån varje månad vilket gör att ditt totala lån minskar med tiden.

  3. Driftkostnad

    Driftkostnader är, enkelt förklarat, de utgifter som uppkommer för att värma upp eller hålla ditt boende i drift - exempelvis kostnader för el, vatten, avgift till föreningen, underhåll och försäkringar.

Räkneexempel bolån

Med ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 4,69 procent (snittränta i april 2024 för tre-månaders bindningstid), autodebitering och inräknat uppläggningsavgift 700 kronor samt denuntiationsavgift 750 kronor uppgår den effektiva räntan till 4,8 procent. Den första månadsbetalningen blir 5 575 kronor och totalt belopp att betala tillbaka uppgår till 2 178 823 kronor. Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken.

Tänk på att om du har lön i annan valuta än svenska kronor kan beloppet som ska återbetalas påverkas av valutakursförändringar.           

Krediten tillhandahålls av Länsförsäkringar Hypotek (publ), 106 50 Stockholm, organisationsnummer: 556244-1781. För att låna behöver du ha ett konto och internetbanken hos oss. Som säkerhet för lånet pantsätts din bostad.

Tänk på detta innan du gör en bolånekalkyl

Att köpa ett boende är självklart kul och spännande. Men det kan också vara en stress. För många är bostadsköpet den största investeringen man gör i sitt liv. Därför kan det vara en bra idè att se över din ekonomi så du ger dig själv de bästa förutsättningarna att fatta ett välgrundat beslut hur du vill bo och hur stort lån du vill ta. Så, låt oss ta en titt på vad du bör tänka på innan du gör din bolånekalkyl.

1. Gör hushållskalkyl över totala inkomster och utgifter

Innan du ska låna pengar är det bra att göra en egen budgetkalkyl över hela din ekonomi, så att du vet hur ditt bolån kommer att påverka din ekonomi och hur mycket du har att röra dig med. Se därför till att se över dina totala inkomster och utgifter, men även skulder, inklusive studieskulder. Ett tips är att testa hur det är att leva på en mindre del av din inkomst under en period och se hur det påverkar din vardag. Det är viktigt att du hittar en balans mellan dina utgifter och inkomster som du kan leva med.

2. Tänk långsiktigt

Livet förändras och med det din ekonomi. Om du tar ett lån som sträcker sig en längre tid är det också bra att tänka framåt och ta höjd för sådant som kan påverka din ekonomi - exempelvis om räntan förändras, om du blir sambo, planerar att skaffa barn eller ska köpa en bil. Dessa faktorer kan påverka din betalningsförmåga på lång sikt, så ta dem i beaktning.

3. Räntor och kostnader

Bolåneräntan varierar och kan påverka din månadskostnad avsevärt. Amortering på lånet kan också vara en stor del i den totala månadskostnaden. Vid köp av hus tillkommer även kostnad för lagfart och i vissa fall pantbrev. Kostnad för lagfart uppgår till 1,5 procent av köpeskillingen och kostnad för pantbrev uppgår till 2 procent på uttaget belopp. Kostnader som kan tillkomma vid bolån.

4. Buffert för oväntade utgifter

Livet är oförutsägbart. Det kan dyka upp oväntade utgifter som reparationer eller förlorad inkomst. Därför är det viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter, oavsett hur din ekonomi och boendesituation ser ut.

5. Dröm stort, men realistiskt

Vi vet att det är lätt att drömma om det perfekta hemmet, men det är också viktigt att vara realistisk. Anpassa dina förväntningar efter din ekonomiska situation för att undvika ekonomisk stress i framtiden.

Bolånekalkyl - vanliga frågor och svar