Ränteprognos – vänder räntorna nu?

Den 27 juni 2024 meddelade Riksbanken att styrräntan lämnas oförändrad på 3,75 procent. Inflationen har fortsatt att minska och ligger nu nära inflationsmålet på 2 procent. Länsförsäkringars privatekonom tror att räntan kommer att sänkas ytterligare tre gånger under året.

Vår ränteprognos 2024 – fler räntesänkningar

– Riksbankens besked i maj att de sänkte styrräntan var en efterlängtad nyhet för alla med rörlig ränta på sitt bolån. Vi räknar också med fler sänkningar framöver där de rörliga bolåneräntorna följer successivt efter. Det kommer märkas i plånboken för de flesta hushåll, som är mycket välkommet efter två tuffa år, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. 

Vår prognos för bolåneräntor

Bostadsmarknaden 2024 - prognos enligt experterna 

När kommer nästa räntebesked?

Nästa besked från Riksbanken kommer den 20 augusti 2024. En förutsättning för att det ska bli ännu fler räntesänkningar är att inflationen fortsätter att minska och håller sig kring 2 procent samt att inget negativt händer i den makroekonomiska miljön eller att kronan försvagas påtagligt.

Vilken bolåneränta borde jag räkna med?

Länsförsäkringars prognos pekar på att den rörliga 3-månadersräntan är runt 3,9 procent i slutet av 2024. I slutet av 2025 väntas den ha sjunkit till cirka 3,3 procent.

– Det är glada nyheter för det innebär flera tusenlappar i lägre räntekostnader. För ett hushåll som har 3 miljoner i rörligt bolån minskar månadskostnaden från dagens drygt 8 000 kronor till närmare 6 000 kronor i december 2025, inklusive ränteavdraget, säger Stefan Westerberg.

Stefan Westerberg, privatekonom, porträtt.

Ska jag ha rörlig eller bunden ränta nu?

Med de rörliga och bundna räntor vi har idag, kan det vara klokt att fundera på om du vill ha rörlig eller bunden ränta på ditt bolån. Vad du väljer beror mycket på hur du är som person, hur du ser på risk, hur stark din ekonomi är idag och dina planer för framtiden. Det finns både fördelar och nackdelar med att ha såväl rörlig som bunden ränta.

Historiskt har det varit billigare att ha rörligt på bolånet, och utifrån Länsförsäkringars prognoser kan det på marginalen bli billigare att ha rörlig ränta på ett par års sikt. Men skillnaderna är ovanligt små. Det har att göra med att räntorna på bundna avtal har minskat på senare tid och ligger nu en bra bit under de rörliga räntorna.

– De som binder kan redan nu ta del av kommande räntesänkningar och därtill få den trygghet som kommer med bundet avtal, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Profilbild för Stefan Westerberg

Stefan Westerberg

Privatekonom

Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar och hjälper människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Stefan analyserar hur privatekonomin påverkas av olika ekonomiska händelser, politiska förslag och större samhällstrender. Särskilt fokus är bostadsmarknaden, sparande, pension och familjeekonomi. 

Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar och hjälper människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Stefan analyserar hur privatekonomin påverkas av olika ekonomiska händelser, politiska förslag och större samhällstrender. Särskilt fokus är bostadsmarknaden, sparande, pension och familjeekonomi.