Ränteprognos – räntorna fortsätter ner
Den 7 november meddelade Riksbanken att styrräntan sänks för fjärde gången i år. Det blev en dubbelsänkning med 0,50 procentenheter till 2,75 procent. Det kommer successivt bidra till lägre rörliga bolåneräntor. Vår privatekonom säger att vägen är öppen för ytterligare en sänkning i december, som skulle innebära en styrränta på 2,50 procent vid årsskiftet.
– Dubbelsänkningen med 0,50 procentenheter i november var väntad. Inflationen har varit under två procent flera månader i rad, samtidigt som den svenska ekonomin nu går lite sämre än väntat. En räntesänkning har därför legat i kortet. Det är så klart en glädjande nyhet för alla med rörlig ränta på sitt bolån. Vi räknar också med en till sänkning under 2024 där de rörliga bolåneräntorna successivt följer efter med viss eftersläpning med tanke på att den “rörliga” bolåneräntan är bunden i tre månader. De lägre räntorna kommer märkas i plånboken för de flesta hushåll, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Det är framför allt den rörliga tremånadersräntan som påverkas av Riksbankens räntebesked. Man ska inte räkna med att de långa bolåneräntorna kommer att sjunka efter Riksbankens senaste räntesänkning. Bundna räntor med flera års bindningstid påverkas i stor utsträckning av det internationella ränteläget.
En sänkning av styrräntan minskar den rörliga bolåneräntan, men kom ihåg att den rörliga bolåneräntan är bunden i tre månader. Det innebär att det kan dröja upp till tre månader innan dina egna räntekostnader minskar.
Så här påverkas din månadskostnad
Mycket pekar på att Riksbanken sänker ytterligare en gång under året för att vid årsskiftet 2025 ha en styrränta på 2,50 procent.
Bolåneräntorna har en stor inverkan på privatekonomin. 1 procentenhets lägre bolåneräntor ger så här mycket lägre räntekostnader exklusive ränteavdrag:
Bolån | Lägre räntekostnad |
1 miljon | 833 kronor |
2 miljoner | 1 667 kronor |
3 miljoner | 2 500 kronor |
4 miljoner | 3 333 kronor |
5 miljoner | 4 167 kronor |
– Det är glada nyheter för det innebär flera tusenlappar i lägre räntekostnader. För ett hushåll med 3 miljoner i rörligt bolån minskar månadskostnaden med ungefär 2 500 kronor, exklusive ränteavdrag, om räntan går ner med en procentenhet, säger Stefan Westerberg.
Med de rörliga och bundna räntor vi har idag, kan det vara klokt att fundera på om du vill ha rörlig eller bunden ränta på ditt bolån. Vad du väljer beror mycket på hur du är som person, hur du ser på risk, hur stark din ekonomi är idag och dina planer för framtiden. Det finns både fördelar och nackdelar med att ha såväl rörlig som bunden ränta.
– I dagsläget väljer nästan alla, 95 procent, av våra bolånekunder rörligt på bolånet. Det grundar sig i att många förväntar sig att de rörliga räntorna kommer minska betydligt under året och att man då inte vill låsa in sina räntekostnader på höga nivåer. Historiskt sett har det varit billigare att ha rörligt på bolånet. Men dagens höga andel med rörlig ränta är extraordinär, och öppnar även upp för en sårbarhet om saker och ting inte skulle gå som planerat med räntesänkningarna. Det kan därför vara tänkvärt att binda en del av bolånet, särskilt om man vill kunna planera sin ekonomi eller har små marginaler, säger Stefan Westerberg.
Nästa besked från Riksbanken kommer den 19 december 2024.
Stefan Westerberg
Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar och hjälper människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Stefan analyserar hur privatekonomin påverkas av olika ekonomiska händelser, politiska förslag och större samhällstrender. Särskilt fokus är bostadsmarknaden, sparande, pension och familjeekonomi.
Stefan Westerberg är privatekonom på Länsförsäkringar och hjälper människor att fatta kloka privatekonomiska beslut. Stefan analyserar hur privatekonomin påverkas av olika ekonomiska händelser, politiska förslag och större samhällstrender. Särskilt fokus är bostadsmarknaden, sparande, pension och familjeekonomi.