Att bo i bostadsrätt

Så har du äntligen nått ditt mål och köpt en egen bostad. För att du ska få en så trygg start som möjligt kan det vara bra att känna till hur det är att bo i en bostadsrätt.

Illustration av ung kvinna framför dator i sitt första boende.

Att göra innan inflytt

När du flyttar in i din nya bostad behöver du ha fixat en del saker innan för att allt ska fungera så smidigt och tryggt som möjligt.

  1. Skaffa en hemförsäkring

    Hemförsäkringen skyddar ditt hem, dig själv och dina saker när det oväntade händer och är ett bra ekonomiskt grundskydd. Vilken försäkring du ska välja beror på hur du bor (om du bor i en bostadsrätt behöver du en hemförsäkring med bostadsrättstillägg). Tilläggsförsäkringar är till för dig som vill maximera ditt skydd.

    Du kan också lägga till ett bolåneskydd som ett extra skydd ifall du råkar ut för en olycka, blir sjuk eller arbetslös.

  2. Bli sambos

    Visst du att vid separation delas er bostad lika mellan er även om ni inte köpt den gemensamt? Om ni inte vill att det ska ske behöver ni skriva ett samboavtal. Läs mer på sidan Samboekonomi

  3. Teckna elavtal

    En detalj som kan vara lätt att glömma bort, men som man inte gärna vill vara utan, är att ordna ett elavtal till sin nya bostad. Om du inte tecknar ett elavtal innan du flyttar så kommer du inte att ha någon el när du flyttar in. 


    Tänk på att:

    • Säljaren behöver avsluta sitt elavtal på adressen. Då kan denne överlåta avtalet till dig som köpare. 
    • Du tecknar både ett elnätsavtal och ett elavtal. Elnätet kan du inte välja själv, det ägs av det företag som har monopol på ditt område. Den du sen köper el av väljer du själv, det finns massor av olika leverantörer.
    • Ibland har bostadsrättsföreningen tecknat ett kollektivt elavtal för alla lägenheter i fastigheten. Då dras ofta en schablonkostnad varje månad som sen stäms av mot din faktiska elförbrukning i slutet av året.
  4. Gör flyttanmälan

    När du flyttar behöver du göra en flyttanmälan på Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Det gör du gratis och enkelt i deras digitala tjänst. 


    Eftersom alla företag inte hämtar adressuppgifter från Skatteverket så kan du även vilja göra en adressändring och eftersändning av din post. Adressändringen är gratis på Adressändring.se, medan eftersändning av din post görs mot en avgift. Ungdomar och studenter har rabatt. 

  5. Passa på att spärra obehörig adressändring

    Med Skatteverkets och Adressändrings e-tjänster Spärra obehörig adressändring och Adresslåset kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation. 

     

    Skatteverkets spärrtjänst

    Adressändrings spärrtjänst

Illustration av två ungdomar som diskuterar.

Rättigheter och skyldigheter

Att bo i en bostadsrätt medför både friheter, rättigheter och skyldigheter eftersom man äger sin bostad i förening med andra.

Vad äger du? 

Att äga en bostadsrätt innebär att du äger rätten att bo i en lägenhet eller ett hus, och att du bestämmer över ytorna inne i din bostad. Det innebär också att du har en skyldighet att ta hand om det som är invändigt i din bostad, så som att ombesörja renovering av kök, badrum och ytskikt om det skulle behövas. Om du till exempel skulle få en vattenskada i ditt badrum för att du inte hållit det i gott skick så är det ditt ansvar att bekosta renovering. Se till att läsa föreningens stadgar så att du vet hur det fungerar i din förening.

Vad äger föreningen?

Eftersom att du och de andra boende är medlemmar i bostadsrättsföreningen så innebär det att ni genom föreningen tillsammans äger fastigheten som era bostäder ligger i. Det kan också tillhöra ytor utomhus så som innergårdar, sophus och så vidare. All ombesörjning av dessa ytor och fasader är alltså föreningens ansvar. I förlängningen är det dock delvis ditt ansvar, eftersom månadsavgiften du betalar går till att underhålla föreningens fastigheter.

Om det skulle behövas ett större renoveringsarbete av gemensamma ytor som till exempel avloppsstammar så kan det hända att föreningen behöver ta ett lån för att bekosta renoveringen. Då kan föreningen behöva höja månadsavgifterna hos de boende för att kunna bekosta lånet. 

Vilka sitter i styrelsen?

En bostadsrättsföreningen styrs av en styrelse som består av medlemmarna som bor i huset. Det är alltså du och dina grannar som styr er förening. Det finns ofta någon i huset som har erfarenhet av styrelsearbete, och det är en väldigt bra erfarenhet att ha arbetat i en styrelse. 

Vad är styrelsens ansvar?

  • Att förvalta föreningens tillgångar och fastigheter så att de hålls i gott skick.
  • Att se till att föreningen har en väl fungerande organisation.
  • Att sköta redovisningen enligt lag och sköta ekonomin på ett fungerande och ändamålsenligt sätt.
Illustration av brandskydd i bostadsrätt.

Säkerhet i hemmet

Till slut kommer tidpunkten då du bara kan slå dig till ro i din nya bostad. Då kan det vara skönt att veta att du är trygg hemma om det skulle inträffa en olycka.

Skydda dig mot brand

Alla bränder är små i början. Grundregeln för hur du ska agera är rädda-varna-larma-släck. Ha alltid en brandsläckare lättåtkomlig, helst i hallen. Då kan du sätta dig och familjen i säkerhet och eventuellt släcka branden. Stäng alla dörrar när du lämnar bostaden, då tar det längre tid för branden att spridas.

Undvik vattenskador

Vattenskador är den vanligaste typen av skada i våra bostäder. Varje år inträffar över 100 000 vattenskador i Sverige. De är inte bara dyra att åtgärda för den som som drabbas utan krånglar också till vardagen. Det kan ta månader att åtgärda en vattenskada innan reparationerna ens kan börja.

Motverka stöld och inbrott

För att förhindra inbrott i en lägenhet finns det vissa faktorer som kan vara bra att känna till.

Det är oftast högre risk för inbrott

  • I lägenheterna som ligger längst ner och högst upp i huset. 
  • I äldre hus med gamla dörrar som är lätta att slå in. Särskilt dubbeldörrar i sekelskifteshus är ofta utsatta.
  • I lägenheter som har lågt hängande balkonger, där det går att klättra in från utsidan
  • I lägenheter som har entré från en loftgång. Där ligger ofta ett fönster bredvid dörren som är lätt att slå in. 

Det du kan göra för att motverka risken är att

  • Skaffa ett hemlarm.
  • Byta till säkerhetsdörr (detta höjer ofta värdet på lägenheten)
  • Sätta godkända lås på balkongdörrar

Skydda ditt trådlösa nätverk

  • Kontrollera att adressen börjar med https://
  • Byt lösenord på routern och det trådlösa nätverket
  • Ha rätt inställningar på ditt trådlösa nätverk

Läs mer om hur du skyddar din dator