Fastighetsmäklarlagen kräver att mäklaren ska föra en förteckning över vilka anbud som kommer in. Förteckningen ska sen delas med säljaren och köparen när uppdraget är slutfört.
Dags att köpa bostad
Sparandet går som tåget, snart har du nått ditt sparmål! Det är dags att börja leta efter drömbostaden. Står du inför ditt första bostadsköp kan det vara mycket att tänka på. Här har vi samlat allt du kan tänkas fundera på, så att du ska kunna göra ett så tryggt köp som möjligt.
Läs mer nedan om hur du:
När du är redo att börja gå på visningar är det dags att ansöka om lånelöfte. Ett lånelöfte är gratis och gäller i tre månader om inget förändrats sedan du ansökt. De flesta mäklare vill veta att du har ett giltigt lånelöfte för att du ska få lägga ett bud.
Vad är ett lånelöfte?
Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken att du får låna en viss summa för ett bostadsköp.
För att få ett lånelöfte krävs det att du
-
Har en stabil inkomst
-
Är fri från betalningsanmärkningar
-
Har en kontantinsats som täcker 15% av bostadens värde
Kontantinsatsen är på kontot och lånelöftet är fixat. Hög tid att hitta drömbostaden! Men hur går det till? Hur fungerar en budgivning och hur läser man en årsredovisning? Vi rätar ut frågetecknen.
Hitta objekt till salu
Hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kan du hitta bostäder som både är till salu nu men även bostäder som kommer att läggas ut till försäljning längre fram.
Gå på visning
Att gå på visning kan kännas svårt när man är ovan vid det. Ett bostadsköp är för de flesta ett stort åtagande, både ekonomiskt och praktiskt, och då vill man vara säker på vad det är man köper.
Om du följer denna checklista har du gått igenom några av de viktigaste punkterna:
- Läs igenom bostadsrättsföreningens årsredovisning innan du går på visningen. Då kan du passa på att ställa eventuella frågor till mäklaren på plats. Se längre ner vad man ska titta på i en årsredovisning.
- Var uppmärksam lukter, till exempel om det luktar fuktigt eller surt i våtrum.
- Titta efter originaldetaljer så som plankgolv, dörrar eller lister. Det är ofta populärt att ha bibehållit och kan bidra till värdet på bostaden.
- Passa på att fråga grannar som du stöter på om hur det är att bo i huset.
- Fråga mäklaren efter kontaktuppgifter till någon i styrelsen. De har ofta mer information om huset, föreningen och de boende än vad mäklaren har.
Titta efter det här i årsredovisningen
- Skuldsättning eller belåningsgrad
- Drifts- och underhållskostnader
- Genomförda och planerade större underhåll, till exempel stambyten
Hur går en budgivning till?
Budgivning är det vanligaste sättet att köpa en bostadsrätt, men det finns ingen lag som reglerar hur en budgivning går till. Säljaren och mäklaren bestämmer i samråd hur den ska gå till. Här är några saker som är bra att ha koll på.
Om budgivningen är öppen så redovisar mäklaren löpande alla de bud som kommer in till säljaren och även till övriga spekulanter. Buden kan ges både muntligt och skriftligt till mäklaren. Det är dock säljaren som avgör om ett bud ska redovisas till spekulanterna, så det är inte säkert att alla bud visas upp.
Vid sluten budgivning får spekulanterna en viss tid på sig att lämna in sitt bud, och det ska då ofta göras skriftligt. Mäklaren redovisar buden till säljaren, men de visas inte för spekulanterna. Detta är en förhållandevis ovanlig form av budgivning.
Trots att en spekulant har vunnit budgivningen genom att lägga högst bud, så är det ingen garanti för att man får köpa bostaden. Säljaren har så kallad fri prövningsrätt, vilket innebär att hen fritt får välja vem som ska få köpa bostaden.
Både säljaren och köparen är fria att dra sig ur när som helst, trots att en budgivning är avslutad. Därför är inget färdigt förrän de båda har skrivit på ett köpekontrakt.
Lägenheten är din! Du har precis vunnit budgivningen och känslorna sprudlar. Det kanske känns som att allt är färdigt nu, men det är en del steg kvar innan du kan stoppa nycklarna i låset och flytta in.
-
Banken godkänner objektet
När du vunnit en budgivning och har en lånelöfte så behöver du kontakta banken och meddela att du avser att genomföra köpet. Banken tittar då på objektsbeskrivningen och gör en sista kontroll att du har ekonomisk kapacitet att köpa bostaden. Om inga större förändringar har skett i din ekonomi så godkänner banken att du får låna pengar till att genomföra köpet.
-
Skriva på överlåtelseavtal
Inget bud är bindande, enbart när överlåtelseavtal är påskrivet är det bindande. Det är därför vanligt att man vill skriva kontrakt så snabbt som möjligt efter att budgivningen är avslutad. Detta sker vanligtvis på mäklarens kontor. Både köpare, säljare och mäklare är med på mötet.
Vid kontraktsskrivning ska också en handpenning betalas av köparen. Handpenningen är en del av kontantinsatsen. Den ligger vanligtvis på 10 % av bostadens totala pris. Resten av pengarna betalas på tillträdesdagen.
-
Ansök om medlemskap
I samband med att du skriver på överlåteseavtalet brukar mäklaren skicka in en medlemskapsansökan till din nya bostadsrättsförening. Detta är vanligtvis inga problem, utan är en formalitet och brukar gå ganska snabbt.
-
Besluta om låneupplägg
Nu görs ditt lånelöfte om till en låneansökan. Om alla uppgifter stämmer från låneansökan så går det snabbt att ordna med alla papper. När din låneansökan blivit beviljad går du och banken igenom det upplägg du vill ha för ditt lån. Ni går bland annat igenom vilken ränta och bindningstid du vill ha för lånet. Man kan till exempel välja att binda en del av lånet på en kortare period och en annan del på en längre period.
-
Tillträdesdagen
Så var dagen äntligen här – dagen då du får nycklarna till din alldeles egna bostad! Nu träffas du och säljaren på mäklarens kontor igen för att skriva på köpbevis och lämna över nycklar. Din kontaktperson på banken är redo att föra över resterande del av köpesumman till säljaren.
-
Sen är nycklarna dina och du kan flytta in! Grattis!