Så gör du en kreditupplysning på dig själv
Visste du att du kan göra en kreditupplysning på dig själv, för att till exempel se om din privatekonomi skulle tåla ett lån eller ett köp på avbetalning? Så här gör du.
Kreditupplysningen är en sammanställning av din betalningsförmåga eller kreditvärdighet. Den fungerar som beslutsunderlag för en bank som ska låna ut pengar till dig och banken är skyldig att göra denna kontroll enligt lagen.
En kreditupplysning innehåller uppgifter om dig och din ekonomi som hämtas från myndigheter, banker och andra källor.Här listar vi vad upplysningen innehåller.
Vem som helst får inte göra en kreditupplysning på dig utan det måste finnas ett legitimt skäl, enligt kreditupplysningslagen. Däremot kan du göra en på dig själv, för att få en överblick över din privatekonomi.
Flera företag säljer kreditupplysningar och kan erbjuda utdrag ur sina register utan att det räknas som en kreditupplysning, exempelvis Upplysningscentralen (UC). Det är bra eftersom flera kreditupplysningar på kort tid kan påverka din kreditvärdighet.
I upplysningen från exempelvis “Min UC” ser du samma uppgifter som när en bank tar kreditupplysning på dig. Några av dessa är:
- Fastighetsinnehav
- Betalningsanmärkningar
- Inkomst
- Kreditfrågor
- Outnyttjade krediter och kort
Kreditvärdigheten har att göra med din totala ekonomi, men för att höja din kreditvärdighet kan du till exempel:
- Samla mindre lån till ett enda privatlån.
- Se till att betala räkningar i tid.
- Undvika att ha fler kreditavtal (till exempel avbetalningsköp och kreditkort).
- Avsluta outnyttjade krediter genom att kontakta långivare.
En hög kreditvärdighet innebär att det är en liten risk för banken att låna ut pengar till dig. Omvänt innebär en låg kreditvärdighet en hög risk för banken där du som ansöker om lånet bedöms ha svårt att betala tillbaka pengarna. UC mäter kreditvärdighet med så kallad UC-score.
Med en hög kreditvärdighet har du lättare att få lån med lägre ränta och du kan låna en större summa pengar.