Viktigt att tänka på om ditt lån

Det är mycket att hålla reda på när det handlar om bolån. Här har vi samlat information som är bra att veta när du ansöker. 

Bolån och kontantinsats

Du betalar minst 15 procent i kontantinsats och kan låna upp till 85 procent av den nya bostadens pris. Av dem är 75 procent bottenlån och 10 procent topplån.

Läs mer och ansök om bolån

Kom ihåg

 • Kontantinsats 15 procent
 • Handpenning 10 procent
 • Pantbrev – säkerhet för bostaden
 • Vi kan erbjuda handpenningslån och överbyggningslån

Amortering

Att amortera betyder att du betalar av på ditt bolån, vilket kan ses som ett bra sparande. Det finns amorteringskrav som beror på hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst. Vi använder oss av ett skuldkvotstak för att minska risken med allt för höga bolån.

Pantbrev  säkerhet för bolånet

När du får ett bolån pantsätter du bostaden till banken som säkerhet. För lån till villa och fritidshus tar vi pantbrev som säkerhet och för lån till bostadsrätt pantsätts din ägandedel i föreningen. Mer om pantbrev och andra kostnader som kan tillkomma när du tar ett bolån.

Handpenningslån

När du skrivit kontraktet med mäklaren betalar du direkt en handpenning på 10 procent av bostadspriset. Det är en förskottsbetalning och en säkerhet för att du ska köpa bostaden. Skulle du inte ha pengarna själv kan du ansöka om ett handpenningslån, ett tillfälligt lån som är amorteringsfritt och gäller i sex månader. Du löser handpenningslånet med bolånet vid tillträdet av den nya bostaden.

Överbryggningslån

Har du hittat din drömbostad innan du sålt din gamla bostad kan du ansöka om ett överbryggningslån.

Viktig information

Du som redan har lån hos oss kan läsa vad som gäller för ditt lån i skuldebrevet och villkorsbilagan samt i de allmänna villkor som du fått.

På Mina sidor och i mobilappen hittar du även dina aktuella ränte- och amorteringsvillkor. Där kan du också räntebinda lån med tre månaders bindningstid och/eller förlänga dina lån när det är dags. Det enda du behöver är ett BankID.

Vi erbjuder bolån i svenska kronor (SEK). Om du får din lön i en annan valuta behöver du vara medveten om att det kan innebära en valutarisk för dig.

Kreditgivare och kreditförmedlare

Länsförsäkringar Hypotek AB är kreditgivare för bolån upp till 75 % av marknadsvärdet.

Kredittid på ditt bolån

Kredittid är från det datum du tar ett bolån till det datum lånet ska vara återbetalt.

Tips till dig

 • Skaffa en boendeförsäkring som gäller redan från tillträdesdagen för att vara skyddad om olyckan skulle vara framme.
  Läs mer om hemförsäkring
 • Komplettera även med en Bo kvar-försäkringen så får du ekonomisk trygghet för dig och familjen vid sjukdom, arbetslöshet eller död.
  Läs mer om bolåneskydd
 • Börja spara regelbundet direkt till en buffert för oförutsedda händelser eller om du ska renovera senare.
  Läs mer om att spara och placera
 • Se vad din bostad är värd med Värdekollen. Du kan följa värdeutvecklingen snabbt, smidigt och kostnadsfritt direkt i mobilen.
  Läs mer om värdering av bostad