Analys av aktiemarknaden

Läs vår senaste marknadsanalys av aktiemarknaden i Sverige, Europa, USA, Japan och tillväxtmarknaderna. Ta bland annat del av var det är idé att investera just nu och vilka tillgångsslag som verkar mest intressanta.

2024-06-12

Vad betyder symbolerna?

Vädersymbolerna visar vår syn för utvecklingen för aktiemarknaderna på 24 månaders sikt.

Aktiemarknaden globalt - cyklisk konjunkturuppgång bäddar för ökade vinster

Aktiemarknaderna har varit starka hittills i år. De flesta regioner har gått bra och uppgången har breddats.  Svenska och europeiska aktiemarknader har gått bättre än USA sista månaderna. Globalt är det fortsatt tillväxtbolag och teknologiaktier som gått starkast.  

Amerikanska ekonomin är robust. Även om inbromsning är trolig bör den amerikanska ekonomin kunna hålla uppe relativt väl, vilket ger stöd för ytterligare vinstuppgångar. Den globala konjunkturen är svagare, men mycket tyder på återhämtning framöver. Inflationen ses inte längre som ett stort problem och flera centralbanker har redan sänkt styrräntor. Osäkerhet råder visserligen om när USA sänker räntan men vi förväntar att det sker senare i år.

Senaste rapportsäsongen visade på stark vinstutveckling i USA medan andra regioner har det tuffare. I takt med normalisering av konjunkturen bör vinster öka även utanför USA. Marknadens fokus förväntas flyttas mot tillväxtfrämjande åtgärder än ensidig inflationsbekämpning. Kommande räntesänkningar bidrar till att minska tillväxtrisker och förbättra investerarsentimentet.

Börsuppgången sista halvåret har gjort att mycket av framtida vinstökningar nu till stor del är inprisade. De ”lågt hängande frukterna” är redan plockade så att säga. Amerikanska aktier är relativt högt värderade, och det krävs mer för att trycka kurserna vidare uppåt.

Utanför USA är värderingen mer attraktiv, men det bygger på att svaga ekonomier lyfter. Vi förväntar oss en ökad investeringsvilja generellt närmaste året. Sannolikheten är större för fortsatt gradvis förbättring än recession eller en större börskrasch. Mindre bolag har generellt en mer attraktiv värdering än större.  Sammantaget innebär det att aktiekurser kan lyfta förutsatt att vi får en cyklisk konjunktur- och vinståterhämtning.

Även om vi ser risker för en fortsatt orolig värderingsdriven aktiemiljö så är vår rekommendation på ett till två års sikt ändå neutral till aktier sammantaget.

Sverige - Gradvis ökad efterfrågan gynnar svenska aktier

positiv.png

Den svaga svenska ekonomin ser ut att börja återhämta sig 2024. Men troligen dröjer det till 2025 innan större lyft i efterfrågan kommer. Riksbanken sänkte styrräntan i maj. Ytterligare sänkningar kommer närmaste året. Pressade hushåll får tillbaka köpkraft och inflationsjusterade inkomster stiger återigen. Bostadsmarknaden är svag vilket syns framför allt på nybyggandet. Men den försämras inte mer härifrån. Industrin styrs mycket av global utveckling. Exportefterfrågan ser ut att börja förbättras. Kronan är svag men bör kunna stärkas på sikt. Men liksom tidigare är den känslig för svängningar i riskaptit och rörelser på aktiemarknaderna.

Vi är svagt positiva till svenska aktier. Även om värderingen stigit är den inte dyr för att vara i denna fas av cykeln. En normalisering av cykeln gör att vi ser förutsättningar för ökade vinster framöver. Vinster väntas alltså växa i kapp värderingen. Vi ser större potential bland mindre bolag än större bolag då de har underavkastat de senaste åren. Småbolag har en mer attraktiv värdering samtidigt som de tenderar att gå starkare över tid relativt större bolag.

På längre sikt bör svenska aktier utvecklas väl men då behövs det en mer stödjande penning- och finanspolitik samt att den globala konjunkturen vänder upp mer uthålligt. Vi är inte riktigt där än men rör oss åt det hållet närmaste året och politiken kommer bli mer stödjande kommande åren.  Skulle kronan börja stärkas kan även utländska investerare söka sig tillbaka, vilket kan förstärka rörelsen.

Europa – Kriget i Ukraina sätter sina spår men attraktiv bolagsvärdering

positiv.png

Den Europeiska centralbanken, ECB, har en mer expansiv penningpolitik än dess motsvarighet i USA. Sanktionerna och Ukrainakriget påverkar negativt och många länder har därför ställt om för att hitta nya importvägar, exempelvis för gasleveranser. Räntehöjningarna och den höga inflationen har slagit hårt mot den europeiska ekonomin. Tyska konjunkturen är svag men ser ut att börja återhämta sig. ECB sänkte räntan i juni och ytterligare någon sänkning förväntas komma i år. Bilförsäljningen förbättras gradvis efter pandemin trots höga räntor eftersom det finns ett uppdämt köpbehov. Spansk ekonomi ser ut att gå åt rätt håll. Mindre bolag är särskilt lågt värderade och tenderar att gå bättre över tid på europeiska börser. I Frankrike har nyval utlysts efter ett dåligt valresultat för styrande partier i valet till EU-parlamentet. Marknadseffekten är dock liten för aktier generellt.

Vi är sammantaget svagt positiva till europeiska aktier och då framför allt till mindre bolag. Deras värdering är särskilt låg men de tenderar också att gå bättre över tid, vilket vi räknar med att de gör när räntesänkningarna etablerats och konjunkturen kommer närmare en normalisering. Den svaga efterfrågan i Europa förväntas gradvis att förbättras, vilket gynnar investerarsentimentet.

USA – Robust ekonomi men också hög värdering

neutral.png

Amerikansk ekonomi är robust, men tillväxten förväntas utvecklas mer måttligt framöver. Hushållen hade högt sparande samt långa bundna bolån när räntorna höjdes vilket skyddade många. Företag är också välkapitaliserade och har behållit sin personal. Den höga inflationen har fallit tillbaka och inflationstrycket har minskat påtagligt. Inflationen dämpas dock inte tillräckligt snabbt och marknaden har puttat förväntningar på när räntan sänks framåt i tiden. Första räntesänkningen kommer tidigast i höst. Fokus kommer att skifta över från inflation till vart konjunkturen ska ta vägen.

Amerikanska dollarn är stark då amerikanska ekonomin och börser utvecklats bättre än i många andra länder men vi ser att ett skifta kan vara på väg. Framöver ser vi en något svagare dollar när konjunkturen mognar och ”börsgapet” börjar stängas. Framtida tillväxttakt, riskaptit och hur centralbanker agerar är faktorer som kommer styra valutakurserna. Investerare tenderar att fly till dollar i kriser.

Vi är neutrala till amerikanska aktier. Förväntad bra vinsttillväxt ställs mot en hög värdering. Ett fåtal stora dominerande bolag ger en koncentrationsrisk. Värderingen inom mindre och medelstora bolag är lägre.

Japan – Paus att vänta efter stark börsuppgång

neutral.png

Den japanska ekonomin har återhämtat sig efter pandeminedstängningarna. Hushåll har relativt god löneutveckling och arbetslösheten är låg. Inflationen är för hög men bör falla tillbaka. Ekonomin dras dock med strukturella problem där en åldrande och minskande arbetsför befolkning är ett av dem. Staten har också stora skulder men det kompenseras av att banker och privata företag har väldigt stora tillgångar. Industrin har haft det kämpigt men förtroendet inom tjänstesektorn är något bättre. Regeringen har genomfört stimulansåtgärder. En sådan är att ta bort eller minska skatter som möjliggör att pengar som sitter fast på lågavkastande sparkonton kan placeras i aktiemarknader. Tioårsräntan handlas inom ett intervall som gradvis har vidgats. Den kan tillåtas handlas upp ytterligare. Japan gjorde en första mindre räntehöjning i mars. Något större skift är dock inte att vänta då historien har påvisat hur svårt det är för Japan att höja räntor i en strukturellt svag ekonomi. 

Vi är fortsatt svagt negativa till japanska aktier relativt andra marknader. Japanska aktier har utvecklats svagt i mars och april i linje med vår vy. Japanska aktier gick dock väldigt starkt förra året och i inledningen av året. Värderingen är ansträngd och bör till stor del ha prisat in reformerna på sparområdet, ökade återköpen samt de högre aktieutdelningarna. Japanska aktier är visserligen underägda bland internationella investerare men den japanska ekonomin står fortsatt inför stora utmaningar. Yenen är undervärderad, dock ej så mycket mot vår också förhållandevis svaga svenska krona.

Tillväxtmarknader – Låg aktievärdering och Kina stimulerar ekonomin

svagt positiv.png

Tillväxtmarknader växer strukturellt snabbare än mogna ekonomier. Därtill är dess bolag lägre värderade samtidigt som ”värderingsgapet” är stort. Vi bedömer att tillväxtmarknader på lång sikt successivt kommer närma sig den högre värdering som de mogna ekonomiernas bolag handlas till, vilket är positivt för tillväxtmarknadsaktier.

Kinas återhämtning efter pandemin har gått trögt. Fastighetsmarknaden är fortsatt orolig samtidigt som exporten tappat på dämpad global efterfrågan. Utländska företagsinvesteringar i Kina har minskat påtagligt. Kinesiska regeringen har lanserat flera stimulanspaket och ökat tillgången på likviditet i samhället. Vi räknar med att det gynnar ekonomin i år. Sambandet mellan bättre tillväxt och just kinesiska börsbolagsvinster är dock inte tydligt.

Global världshandel har varit dämpad sista två åren men bör börja återhämta sig. Exempelvis har frakten av containrar ökat i flera områden. Ledande konjunkturindikatorer pekar åt rätt håll. Mexiko som är stor exportör till USA gynnas extra av den robusta amerikanska ekonomin.

Den politiska oron vad gäller Taiwans suveränitet samt minskade demokratiska rättigheter i Hongkong finns kvar men bedöms inte påverka finansmarknaderna närmaste året. Spänningarna mellan Kina och USA är desto större då Kina har ökat sin handel med Ryssland som därmed kan runda en stor del av sanktionerna västländer har infört. Ökade tullar på import är ett faktum. Även Europa diskuterar tullar mot Kina.

En placering i tillväxtmarknader ger störst exponering mot Kina, Indien, Sydkorea, Taiwan och Brasilien. Även om ländernas aktiemarknader som helhet följer global konjunktur så är korrelationen mindre än inom mer utvecklade länder, vilket bidrar till att balansera risker i en aktieportfölj. Ryssland är exkluderad från tillväxtmarknadsindex sedan mars 2022. 

Mot bakgrund av den attraktiva värderingen för tillväxtmarknader, ökade stimulanser från främst Kina i kombination med ännu stram penningpolitik i utvecklade ekonomier väljer vi att vara svagt positiva till tillväxtmarknadsaktier. Tillväxtmarknader kan även gynnas om den amerikanska dollarn försvagas vilket är vår långsiktiga vy.

Skriven av:

Profilbild för Sebastian Hallenius

Sebastian Hallenius

Fondförvaltare
Profilbild för Erik Gerestrand

Erik Gerestrand

Investeringsstrateg