Vår analys av konjunkturen

Läs vår senaste marknadsanalys av konjunkturen i Sverige, Europa, USA och Kina. Ta del av hur våra ekonomer ser på det ekonomiska läget i världen just nu.

2024-06-24

Global trend

Bilden av den globala konjunkturen har inte ändrats nämnvärt under den senaste månaden. I Sverige och övriga Europa ger olika förtroendebarometrar en blandad bild, men pekar fortsatt mot att konjunkturen har eller håller på att bottna och att en återhämtning närmar sig. I USA fortsätter samtidigt högkonjunkturen med närmast oförminskad styrka. I Kina kommer signaler om att tillväxtmotorn hackar. Samtidigt är kampen mot inflationen inne på ”sista sträckan” och visar viss tröghet, men vi räknar med att det kommer fortsätta åt rätt håll under sommar och höst.

USA

Den amerikanska ekonomin fortsätter över lag att utvecklas starkt även om statistiken inte är lika entydigt positiv längre. Arbetsmarknaden stärktes ytterligare under månaden men vissa mått tyder på en försiktig avmattning. Samtidigt har överhettningstendenserna minskat, vilket är positivt. 

En annan glädjande signal är att inflationen återigen minskar. I maj sjönk kärn-KPI, där livsmedels- och energipriser räknas bort, till 3,4 procent, jämfört med 3,6 procent månaden innan. Det var även en tiondel lägre än prognoserna. Det är fortfarande en bit kvar till målet, även om det alltså går år rätt håll.

Fortsatt robust ekonomi i kombination med bibehållet förhöjd inflation fick centralbanken Federal Reserve att kommunicera en mer försiktig ränteprognos vid det senaste räntebeskedet. Budskapet nu är att räntan ska sänkas en gång under året, vilket kan jämföras med den förra prognosen som indikerade att räntan skulle sänkas tre gånger i år. Som tidigare påpekat är det fortsatt ”vänta-och-se” som gäller för Fed framöver. På marknaderna är det små förändringar beträffande förväntningarna på antalet räntesänkningar i år. I dagsläget tyder prissättningen – liksom förra månaden – på en förväntan om en till två sänkningar under 2024.

Mjuklandning är fortfarande ett huvudscenario för USA:s del, men med färre räntesänkningar i korten finns en risk för en mer kännbar inbromsning senare under året.

  • Sysselsättningen ökade med 272,000 personer i maj, vilket kan jämföras med 175,000 månaden innan.
  • Kärninflationen (mätt som kärn-KPI) uppgick till 3,4 procent i maj, jämfört med 3,6 procent i april.
  • I dagsläget förväntas centralbanken sänka räntan totalt 1-2 gånger under 2024 – att jämföra med 6 gånger som förväntades vid årsskiftet.

Sverige

I Sverige är den generella konjunkturbilden fortsatt trög även om de gröna skotten blir allt fler. Tillväxten under årets första kvartal visade sig vara högre än den preliminära beräkningen, då BNP minskade svagt. Istället bjöd svensk BNP på en tillväxt om 0,7 procent. Det var förvisso lagerinvesteringar som lyfte siffran, och ser vi till hushållens konsumtion och bostadsinvesteringar så utvecklades de fortsatt svagt och fortsatte att minska. ”Blandat” förefaller vara en lämplig sammanfattande beskrivning av tillväxtsiffran.

Ser vi till olika konjunkturbarometrar, så har de spretat en del under den senaste månaden. Den övergripande bilden är dock att konjunkturen så sakteliga börjar röra sig åt rätt håll även om det dröjer innan det blir mer ordentlig fart på aktiviteten.

Den svenska inflationen, som har gått från klarhet till klarhet under våren stötte på ett mindre bakslag under maj då KPIF exklusive energipriser steg till 3,0 procent från 2,9 i april. Det tycks finnas en viss ”Taylor Swift-effekt” i statistiken då inte minst hotellpriserna skenade iväg under månaden. Även om det innebär att prognosen för helåret 2024 skruvas upp en aning, så är vi fortsatt av bilden att det rör sig åt rätt håll.

  • BNP växte med 0,7 procent under första kvartalet 2024, även om det till största del reflekterade lageruppbyggnad.
  • Konjunkturbarometrar har spretat en del på sistone, men tecknar fortsatt en försiktigt positiv bild av konjunkturen.
  • Inflationen (KPIF) låg kvar på 2,3 procent under månaden, medan den underliggande inflationen exklusive energipriser steg en tiondel till 3,0 procent.

Euroområdet

Liksom i Sverige är konjunkturen i euroområdet trög, och tillväxten har legat omkring nollstrecket sedan fjärde kvartalet 2022. Under första kvartalet i år växte dock BNP svagt men stämningsläget i ekonomin får beskrivas som tvekande. Även om tjänstesektorn ser ut att utvecklas hyggligt så är läget inom industrin fortsatt bekymmersamt.

Dessutom drabbades inflationen av en motgång i maj då den underliggande takten ökade två tiondelar till 2,9 procent. I likhet med i Sverige är det en påminnelse om att ”den sista sträckan” mot 2 procent kan gå trögt. Motgången för inflationen hindrade dock inte ECB att sänka räntan, och den viktigaste styrräntan ligger därmed återigen på samma nivå som i Sverige, 3,75 procent. Utsikterna är dock ytterst osäkra och såväl centralbanken som marknaderna tar utvecklingen månad för månad.

  • Euroområdets samlade BNP växte svagt under första kvartalet men stämningsläget försvagades något under juni.
  • Underliggande inflation steg till 2,9 procent i maj från 2,7 procent månaden innan.
  • ECB sänkte räntan i juni, men utsikterna framåt är ytterst osäkra.

Kina

Kinas stimulansdrivna uppsving tycks ha mattats av under juni då merparten av den ekonomiska statistiken kom in under förväntan. Såväl konjunkturbarometrar som industriproduktion och import var svagare än förhandsprognoserna, vilket tyder på att tillväxtmotorn har börjat hacka. Därtill visar färsk statistik att turbulensen inom fastighetssektorn inte är över ännu.

Regeringens mål om en tillväxt på fem procent i år kan fortfarande bli utmanande och kommer att vara starkt beroende av fortsatta stimulansåtgärder.

Under året har styrräntorna och bankernas kapitalkrav sänkts samtidigt som åtgärder har vidtagits för att minska hushållens lånekostnader och stödja fastighetsutvecklare. Trots detta är penningpolitikens påverkan på ekonomin begränsad av en svag efterfrågan på krediter och bristande förtroende på bostadsmarknaden. Detta har lett till en ökad relevans för finanspolitiken, där regeringen har genomfört justeringar i årets budget för att säkerställa stödet under 2024.

  • Visst bakslag för konjunkturstatistiken under maj.
  • Problemen inom fastighetssektorn ser ut att hålla i sig
  • Regeringens tillväxtmål på fem procent för 2024 kommer att vara mycket beroende av stimulanser.

Skriven av:

Profilbild för Alexandra Stråberg

Alexandra Stråberg

Chefekonom och ansvarig för Hållbarhetssekretariatet på Länsförsäkringar. Makroekonomisk expert med gedigen kunskap om den ekonomiska utvecklingen, globala trender och nationella effekter. Kommenterar och diskuterar händelser på nationell och global nivå, alltifrån tillväxt, arbetsmarknad och handel till hållbarhet i alla dess former. Hållbarhetsfrågorna och de makroekonomiska frågorna hänger ihop.
Profilbild för Luis Gemzell

Luis Gemzell

Makroanalytiker som bevakar global och svensk ekonomi, räntor och bomarknad. Med fokus på kopplingen mellan den makroekonomiska utvecklingen och de finansiella marknaderna, penningpolitik och finanspolitik ges här analyserar kring både den konjunkturella utvecklingen och strukturella frågor som påverkar den ekonomiska utvecklingen.
Profilbild för Johan Lundqvist

Johan Lundqvist

Makroanalytiker som bevakar global och svensk ekonomi, räntor och bomarknad. Med fokus på kopplingen mellan den makroekonomiska utvecklingen och de finansiella marknaderna, penningpolitik och finanspolitik ges här analyserar kring både den konjunkturella utvecklingen och strukturella frågor som påverkar den ekonomiska utvecklingen.