Vår analys av konjunkturen
Läs vår senaste marknadsanalys av konjunkturen i Sverige, Europa, USA och Kina. Ta del av hur våra ekonomer ser på det ekonomiska läget i världen just nu.
2024-12-09
Global trend
Bilden av den globala konjunkturen har inte förändrats nämnvärt under hösten även om osäkerheten har ökat. För svensk och europeisk del fortsätter den tröga konjunkturen, och vändningen ser ut att dröja något längre än vi tidigare trott. Samtidigt går den amerikanska ekonomin fortsatt starkt, men viss tvekan har smugit sig in i statistiken. Vidare håller nu alla stora centralbanker på att sänka räntorna, och den trenden kommer fortsätta under nästa år, även om takten kommer variera.
USA
USA:s ekonomi utvecklas likt tidigare mycket starkt. Under det tredje kvartalet växte ekonomin med 2,8 procent i uppräknad årstakt och annan statistik stärker bilden av den pågående styrkan. Ser vi till arbetsmarknaden där siffrorna har tvekan något under hösten, bjöd november på en förbättring även om statistiken har påverkats av orkaner och strejker de senaste månaderna, vilket möjligen påverkade förbättringen under gångna månaden.
En viss utmaning för USA är att inflationen inte längre sjunker utan verkar ha fastnat på en lite för hög nivå. Förra månaden steg det mått på inflation som centralbanken fokuserar mest på med en tiondel till 2,8 procent. Det är fortfarande över målet, och även om räntan har börjat sänkas, och sannolikt sänks också i december, så ser det i nuläget ut som att centralbanken, Fed kommer gå försiktigt fram under 2025.
Vår bedömning är att amerikansk ekonomi saktar in under vintern och att risken för en lågkonjunktur är förhöjd.
- BNP växte med 2,8 procent i uppräknad årstakt under det tredje kvartalet – snäppet lägre än föregående kvartal, men fortsatt starkt.
- Kärninflationen (mätt som kärn-PCE) uppgick till 2,8 procent i oktober – en tiondel högre månaden innan, vilket dock var förväntat.
- Centralbanken Federal Reserve förväntas sänka räntan i december, men därefter gå försiktigt fram.
Sverige
Läget i svensk ekonomi är fortsatt trögt, men vissa försiktigt positiva tecken finns. Tillväxten under årets tredje kvartal uppgick till 0,3 procent, vilket var högre än tidigare preliminära siffror. Vidare pekade konjunkturinstitutets barometer på ett förbättrat stämningsläge i ekonomin i november. Dessutom fortsätter Riksbankens räntesänkningar, talar för att konjunkturen håller på att bottna ur och att vi – sakta men säkert – rör oss mot bättre tider. Men det ser ut att ta lite längre tid än tidigare beräknat.
Samtidigt fortsätter inflationen att hålla sig i närheten av målet. I november steg den något, men det förklaras i huvudsak av högre energipriser och att inflationssiffrorna vid motsvarande period förra året var ovanligt låg, vilket påverkar årstalet i år. Den övergripande bilden är dock att inflationen har planat ut omkring målet, vilket möjliggör för Riksbanken att fortsätta att sänka räntan. Ytterligare en sänkning senare under december ligger i korten, och därefter räknar vi med att räntan tas ned till 1,50 procent till nästa sommar. Det är en revidering av prognosen jämfört med förra månaden.
- BNP växte med 0,3 procent under tredje kvartalet 2024, vilket var starkare än förväntat.
- Inflationen (KPIF) uppgick till 1,9 procent under september, medan den underliggande inflationen exklusive energipriser noterades till 2,4 procent.
- Riksbanken förväntas fortsätta sänka räntan både i år och nästa år, och vår prognos är att räntan når 1,50 procent till nästa sommar.
Euroområdet
I euroområdet fortsätter konjunkturen att kämpa i motvind. Även om tillväxtsiffrorna för tredje kvartalet kom in högre än förväntat då BNP växte med 0,4 procent, så ser utsikterna ut att försvagats. Olika konjunkturbarometrar – t ex i form av inköpschefsindex – sjönk under månaden, vilket vittnar om att trögheten i ekonomin består och möjligen försämras. Likt tidigare är Tyskland ett sänke för regionen, och i november sjönk det viktiga IFO-indexet, som mäter stämningsläget i ekonomin, ytterligare något. Vår bedömning om att återhämtningen i euroområdet kommer att bli långsam kvarstår därmed.
Vid sidan av den ekonomiska utvecklingen har vi inflationen som har minskat något under hösten, men som i oktober låg kvar på oförändrade nivåer med en underliggande inflation på 2,7 procent.
För ECB behöver envist förhöjd inflation ställas mot svaga ekonomiska utsikter. Kommunikationen från centralbanken har varit mycket försiktig, och centralbankschefen har undvikit att guida kring framtida räntesänkningar. Trots det är vår bedömning att ECB kommer fortsätta sänka räntan under de närmaste halvåret i en snarlik takt som i Sverige.
- Sammanlagt inköpschefsindex minskade till 48,1 i november, vilket signalerar att ekonomin tappar momentum.
- Kärninflationen (exklusive energipriser) låg kvar på 2,7 procent i november.
- Vi räknar med att ECB fortsätter att sänka räntan på varje penningpolitiskt möte kommande månader.
Kina
Kinas ekonomi utvecklas fortfarande dämpat, men möjligen börjar vi se vissa effekter av de stimulanser som annonserades i höstas. Viss ekonomisk statistik har kommit in något bättre än förväntat – till exempel i form av detaljhandelsförsäljningen som steg i den snabbaste takten hittills i år under månaden. Det är dock högst oklart hur stor effekt som stimulanserna som nu kommer ut i ekonomin kommer att få i förlängningen då kinesiska hushåll har hållit hårt i plånböckerna sedan pandemin.
Ytterligare en signal i positiv riktning är att olika konjunkturbarometrar i form av inköpschefsindex fortsatte att förbättrades något under månaden. Det antyder att konjunkturen håller på att stabiliseras och kanske växla upp en aning i närtid.
- Efter en utdragen period med trög utveckling kommer signaler om att läget är på väg att ljusna i Kina.
- Försäljningen inom detaljhandeln ökade med 4,8 procent i årstakt under den senaste månaden, vilket var den högsta siffran under 2024.
- Olika konjunkturbarometrar pekar mot en stabilisering av ekonomin under hösten