Vår analys av konjunkturen
Läs vår senaste marknadsanalys av konjunkturen i Sverige, Europa, USA och Kina. Ta del av hur våra ekonomer ser på det ekonomiska läget i världen just nu.
2024-11-04
Global trend
Bilden av den globala konjunkturen har inte förändrats nämnvärt under hösten även om osäkerheten har ökat. För svensk och europeisk del fortsätter den tröga konjunkturen, och vändningen ser ut att dröja något längre än vi tidigare trott. Samtidigt går den amerikanska ekonomin fortsatt starkt, men viss tvekan har smugit sig in i statistiken. Vidare håller nu alla stora centralbanker på att sänka räntorna, och den trenden kommer fortsätta under återstoden av året.
USA
USA:s ekonomi utvecklas likt tidigare mycket starkt. Under det tredje kvartalet växte ekonomin med 2,8 procent i uppräknad årstakt och annan statistik stärker bilden av den pågående styrkan. Samtidigt finns viss osäkerhet kring arbetsmarknaden. Sysselsättningen växer i en långsammare takt och arbetslösheten har stigit omkring en halv procentenhet under året. Sammantaget tecknar det en bild av en stark ekonomi som håller på att svalna av.
Ser vi till inflationen så pekar trenden för de senaste månaderna i sidled. I dagsläget uppgår det mått på inflation som centralbanken fokuserar mest på till 2,7 procent. Det är fortfarande över målet, och även om räntan har börjat sänkas, så ser det i nuläget ut som att centralbanken, Fed kommer gå försiktigt fram under kommande månader.
Vår bedömning är att amerikansk ekonomi saktar in under vintern och att risken för en lågkonjunktur är förhöjd.
- BNP växte med 2,8 procent i uppräknad årstakt under det tredje kvartalet – snäppet lägre än föregående kvartal, men fortsatt starkt.
- Kärninflationen (mätt som kärn-PCE) uppgick till 2,7 procent i september – samma nivå som månaden innan, vilket var något högre än förväntat.
- Centralbanken Federal Reserve förväntas fortsätta att sänka räntan framöver, men i långsammare takt än vad som antogs för en månad sedan.
Sverige
Läget i svensk ekonomi är fortsatt trögt, och den generella trenden pekar i sidled. Ekonomin krympte med 0,1 procent årets tredje kvartal, enligt preliminära siffror, vilket innebär att stagnationen i ekonomin håller i sig. Vår bedömning om att konjunkturen håller på att bottna ur och att vi – sakta men säkert – rör oss mot bättre tider står sig, men det ser ut att ta lite längre tid än tidigare beräknat.
Ser vi till olika konjunkturbarometrar, så har de spretat en del under hösten. Hushållens pessimism har nu övergått i försiktig optimism, medan industrin ser ut att försvagas. Vår bedömning är att det är just hushållssektorn som kommer driva svensk återhämtning via låg inflation och sjunkande räntor som kommer stärka plånböckerna under vintern.
På den mer tydligt positiva sidan har vi inflationen (KPIF) som för fjärde månaden i rad låg under målet på två procent i den senaste mätningen. Även exklusive energipriser har inflationstakten nu tagit sig ned till tvåprocentsnivån.
De lägre inflationssiffrorna har fått Riksbanken att signalera en snabbare takt på räntesänkningarna framöver.
Ytterligare två till tre sänkningar ligger i korten för återstoden av 2024, enligt direktionens prognoser, vilket därmed innebär en viss sannolikhet för en dubbelsänkning om 50 punkter i antingen november eller december. Vi räknar nu med att räntan sänks med ytterligare 0,75 procentenheter i år och därmed når 2,50 procent i december.
- BNP minskade med 0,1 procent preliminärt under tredje kvartalet 2024, vilket var svagare än förväntat.
- Inflationen (KPIF) uppgick till 1,1 procent under september, medan den underliggande inflationen exklusive energipriser sjönk till 2 procent.
- Riksbanken förväntas sänka räntan vid de två återstående mötena i år, varav en av sänkningarna förväntas bli en dubbelsänkning.
Euroområdet
I euroområdet är utvecklingen förvisso svag, men tillväxtsiffrorna för tredje kvartalet kom in högre än förväntat då BNP växte med 0,4 procent. Det till trots pekar olika framåtblickande indikatorer på en fortsatt trög utveckling. Ser vi till regionens största ekonomi, Tyskland, så är den ekonomiska statistiken trög även om vi har bjudits på vissa ljusglimtar under oktober, till exempel i form av ökad industriproduktion. Liksom tidigare är vår bedömning att återhämtningen i euroområdet kommer att bli långsam.
Vid sidan av den ekonomiska utvecklingen har vi inflationen som har minskat under sensommaren, men som visade viss tvekan i oktober då underliggande inflation låg kvar på 2,7 procent.
Trots detta har ECB genomfört tre räntesänkningar under året. Till skillnad från Sverige har dock kommunikationen från ECB varit mycket försiktig, och centralbankschefen har undvikit att guida kring framtida räntesänkningar. Ändå ser vi tecken på att centralbanken nu skiftar fokus mot den ekonomiska utvecklingen, och vi förväntar oss ytterligare räntesänkningar på samtliga möten under det närmaste halvåret.
- BNP i euroområdet överraskade positivt under det tredje kvartalet, men indikatorerna pekar fortsatt på en trög utveckling framöver.
- Efter att ha minskat under sensommaren låg kärninflationen (exklusive energipriser) kvar på 2,7 procent i oktober.
- Vi räknar med att ECB fortsätter att sänka räntan på varje penningpolitiskt möte kommande månader.
Kina
Läget i den kinesiska ekonomin är svagt, och omfattande stimulanser annonserades tidigare under hösten för att stödja ekonomin. Det är dock högst oklart hur stor effekt dessa stimulanser kommer att få i förlängningen då kinesiska hushåll har hållit hårt i plånböckerna sedan pandemin.
Ser vi till det faktiska läget i ekonomin så växte BNP med 4,6 procent i årstakt under det tredje kvartalet vilken var en tiondel lägre än kvartalet innan. Övriga indikatorer har i stora stycken kommit in i linje med eller snäppet bättre än förväntat under hösten, med vissa undantag.
Månadens konjunkturbarometrar i form av inköpschefsindex förbättrades något under oktober och pekar mot en stabilisering i ekonomin – snarare än förbättring eller försämring.
- Ekonomin växte med 4,6 procent under tredje kvartalet, vilket var en tiondel lägre än väntat.
- Omfattande stimulanser sjösätts för att stötta ekonomin, men effekten av dessa är svårbedömd.
- Olika konjunkturbarometrar pekar mot en stabilisering av ekonomin under hösten