Tips när du tagit upp båten

När båten ska vila under vintern är det smart att förbereda den ordentligt. Med några enkla steg kan du se till att den behåller sin glans och är redo för sjösättning när våren kommer tillbaka.

Båt upptagen på land

Vad innebär det att förvara båten under höst och vinter?

Snön kan komma som en överraskning för många och därför bör du i god tid ha tagit upp båten från vattnet. När båten ska vinterförvaras under några månader är det smart att förbereda ordentligt, så att den är i toppform när det är dags för sjösättning igen.

Vi tipsar dig steg för steg vad du behöver tänka på när du förvarar din båt på land.

När båten är uppe på land – tips steg för steg

När du förvarar båten på land, vare sig det är på trailer eller på pallar så är det viktigt att göra de olika momenten på rätt sätt för en stabil uppställning och för att minska risken för skador på båten.

  • Se till att tvätta av båten efter det att båten är på land
    När skrovet fortfarande är fuktigt får du lättare bort snäckor och sjögräs som annars kan leda till att skrovet missfärgas. Det går även bra att tvätta skrovet på våren innan du sjösätter båten, men det kräver mer arbete när skrovet är torrt. 

  • Ta ur textilier som filtar och dynor
    Så de inte riskerar att binda fukt och möglar under vinterhalvåret.
  • Montera av hjul och placera båten stabilt
    När du vinterförvarar båten på en trailer kan du med fördel montera bort hjulen. Då undviker du att däcken på trailern blir missformade av hög viktbelastning under lång tid.
    Se till att marken där du förvarar båten är jämn, torr och kan hålla båtens vikt. På så sätt minskar du risken för att båten välter under vintern.
  • Ställ under skydd
    Har du båten under ett lutande tak? Placera den inte för nära takets ytterkanter. Snön riskerar annars att falla ner och skada båten.

  • Bockar och pallar
    Som alternativ till trailer så kan du använda bockar och pallar. De bör vara i bra skick så att de klarar av båtens vikt.

  • Täcka båten med presenning
    Undvik att spänna fast presenningen i båtvaggan, då är risken större att båten välter. Använd frihängande tyngder, till exempel plastdunkar, men se till att dom inte kan skada andra föremål runt omkring.

  • Konservera båtmotorn Bland det viktigaste av allt som du bör tänka på är att konservera motorn, och byta oljor när du har tagit upp båten på land.

  • Gå igenom kapell så att det inte har skadats under säsongen
    Att rengöra och reparera kapell brukar även vara en god idé att göra under vinterhalvåret.

  • Titta till båten regelbundet
    Speciellt före och efter blåsiga, regniga och snöiga dagar.


Med vår båtförsäkring är din båt försäkrad året runt, både till sjöss och på land.
Se pris och teckna båtförsäkring hos oss

Skydda båten från stöld

När båten står på land eller ligger i hamn under vintern är risken för stöld faktiskt högre. Under den här tiden är ofta både båt och dyr utrustning obevakade under längre perioder. Att förbereda båten för stölder minskar risken för inbrott och gör det tydligt för eventuella tjuvar att båten är svår att ta sig in i – eller att det inte finns något att stjäla.

Vad innebär ett bra stöldskydd?

För att minimera risken för inbrott, skador eller stöld kan du göra så här:

  • Förvara båten inlåst
    Lås in båten om du har möjlighet.
  • Töm båten på värdesaker och lämna stuvfack olåsta
    Förvara dyrbar utrustning, som elektronik och verktyg, hemma istället för i båten. Det är säkrare än att lämna dem i låsta stuvfack som ändå kan brytas upp.När facken är olåsta och synligt tomma, minskar risken att de bryts upp, och skadorna på båten blir därmed mindre.
  • Förvara utombordsmotorn säkert
    Förslagsvis i en låst lokal. Stöld eller stöldförsök av en motor som förvaras i en låst lokal regleras dessutom helt utan självrisk. Om du förvarar motorn utomhus eller i ett olåst utrymme får du stå för en extra självrisk vid stöld eller stöldförsök.

    Om du skyddar din båt från stölder och Ett bra stöldskydd innebär alltså både att göra båten mindre lockande för tjuvar och att minimera skadorna om någon ändå försöker sig på ett inbrott. 
    Fler tips på hur du skyddar din båt från stöld

De flesta båtägare väljer att ta upp båten på land. Du kan låta din båt övervintra i vattnet om vintern blir mild men det kräver noggranna förberedelser.
Se till att tömma båten på utrustning, täta alla skrovgenomföringar och frostskydda ledningar och system. Kanske viktigast av allt - glöm inte att förtöja ordentligt –så är chansen större att den står emot både stormar och kyla.

  • Ha rätt värme i båten
    Om du låter båten ligga kvar i vattnet, se till att den är i en isfri hamn. Båten behöver också vara uppvärmd över fryspunkten för att försäkringen ska täcka eventuella frysskador. Det är också viktigt att landströmmen är försedd med ett aktiverat avbrottslarm, och att eventuella larm hanteras omedelbart.
  •  Ta hem värdefull utrustning
    Låt inte värdefull utrustning ligga kvar i båten, även om det finns låsbara stuvfack. Det är bättre att förvara utrustningen hemma än att riskera inbrott där facken bryts upp.
  •  Kontrollera oljan i motorns växelhus
    Om du har en drev- eller utombordsmotor, kontrollera oljan i växelhuset. Om vatten har kommit in i oljan kan den frysa och orsaka skador som rost. Byt oljan om det behövs
  • Töm inombordsmotorn på kylvatten
    Har du en inombordsmotor? Se till att tömma kylvattnet och kör igenom med glykol. På det sättet undviker du att motorn fryser och skadas.

Om båten ligger i sjön året om är det viktigt att veta att försäkringen inte gäller eventuell skada orsakad av is, snö eller frysning.



Läs också

Sjösätta båten

Äntligen dags att få skutan i sjön! Här är sju viktiga kom ihåg-saker i samband med sjösättningen.

Förbered dig här

Guide till ett säkert båtliv

Bygg på med sjökunskap och njut av livet på vågorna. Här hittar du alla våra tips.

Se alla artiklar

Kvinna i  motorbåt.