Övningskörning – tips och regler
Ska du börja övningsköra bil privat? Det är ett utmärkt sätt att få körvana och ett bra komplement till körlektioner på trafikskola. Så ser reglerna ut och så funkar försäkringen.
Det krävs mycket träning för att bli en säker bilförare. Övningskörning är ett utmärkt sätt att öva på till exempel trafikregler och du får testa på mängder av olika trafiksituationer.
Kör så mycket som möjligt och ta gärna körskolelektioner, så kan du också vara mer säker på att du lär dig rätt när du kör med din handledare. Då har du större chans att klara uppkörningen och få det eftertraktade körkortet.
Det behövs ingen särskild försäkring, när du övningskör gäller bilförsäkringen som vanligt och det är din handledare som räknas som förare av bilen. Det förutsatt att du som övningskör har ett giltigt körkortstillstånd samt att din handledare har ett giltigt handledarbevis.
Vi rekommenderar Helförsäkring eftersom den täcker exempelvis en buckla eller repa på bilen.
Den extra självrisken på 1000 kronor som kallas för ungdomssjälvrisk tas inte ut om bilen skadas och behöver repareras. Detta eftersom det är handledaren som räknas som förare när du övningskör.
Krav på dig som ska övningsköra:
- Du ska vara 16 år.
- Du ska ha ett giltigt körkortstillstånd (du ansöker om det hos Transportstyrelsen).
- Du ska ha en godkänd handledare som har gått en introduktionsutbildning.
Krav på dig som är handledare:
- Du ska vara 24 år.
- Du ska ha gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren.
- Du ska ha ett handledartillstånd för personen som ska övningsköra tillsammans med dig.
- Du ska ha ett giltigt körkort utfärdat i Sverige eller ett annat EES-land och ha haft det i sammanlagt fem av de senaste tio åren.
Så ska övningskörningsbilen vara utrustad:
- Den gröna skylten Övningskörning ska vara väl synlig under körpassen.
- Trepunktsbälte och huvudskydd.
- Handbroms så att handledaren kan bromsa i en nödsituation.
Mer om körkort, handledarutbildningar, åldersgränser med mera hos Transportstyrelsen.
Ja du kan ha med passagerare i bilen om din handledare tycker att det fungerar. Men det kan vara bra att vänta till dess att du är en mer van förare – ju färre störningsmoment desto mindre risk för en olycka.